Inhoud
AREI – Algemeen Reglement op Elektrische Installaties
Het AREI (Algemeen Reglement op Elektrische Installaties) bevat een reeks voorschriften en veiligheidsnormen voor elektrische installaties. Omdat een laadpaal een soort elektrische installatie is, moet een installateur het AREI nauwgezet opvolgen bij de installatie. Tijdens de controle van je laadpaal zal een erkend keuringsorganisme onder meer de naleving van het reglement controleren.
Wat staat er in het AREI over laadpalen?
Hieronder vind je de belangrijkste richtlijnen omtrent laadpalen uit het AREI.
Ga je zelf aan de slag? Dan is het aan te raden om advies in te winnen bij een professionele installateur of je elektricien. Lees ook steeds de voorschriften van de fabrikant. Eventuele inbreuken op het AREI leiden tot het afkeuren van je laadpaal, wat betekent dat je de laadpaal niet in gebruik mag nemen.
Nieuw besluit 1 november 2022
Sinds een koninklijk besluit van 1 november 2022 gelden nieuwe, extra regels voor de installatie en aansluiting van vaste conductieve laadinrichtingen. Dit betreft vaste laadstations voor elektrische voertuigen. Je vindt de volledige tekst onder het nieuwe hoofdstuk 7.22 in het AREI.
De regels gelden zowel voor unidirectionele als bidirectionele laadpalen. Werk je samen met een professionele installateur? Dan mag je op beide oren slapen: hij of zij doet het nodige om aan de normen in het AREI te voldoen. Tijdens de verplichte controle gaat een inspecteur de veiligheid van de installatie opnieuw na.
Wat met installaties van voor 1 het KB?
De aanvullende regels uit het nieuwe besluit zijn enkel van toepassing op privé–installaties die na 1 november 2022 geïnstalleerd werden. Als je voor die datum een laadpaal liet installeren, ben je niet verplicht die installatie aan te passen.
Nood aan advies of toch graag een aanpassing van je installatie? Neem vrijblijvend contact op met installateurs via het formulier onderaan deze pagina.
1. Verplichte aparte aardlekschakelaar
Elke laadpaal moet aangesloten worden op een eigen, aparte aardlekschakelaar in je meterkast. De laadpaal krijgt dus zijn eigen, individuele groep met een eigen differentieel.
Op welk differentieel kun je een laadpaal aansluiten?
De meeste laadpalen worden aangesloten op een differentieel type B. Op een differentieel type B kun je ook meerdere laadpalen aansluiten. In sommige gevallen kan een differentieel type A gebruikt worden.
2. Bescherming tegen aanraking, aanrijding en overstroom
Elk verbindingspunt moet voorzien zijn van een eigen, actieve beschermingsinrichting tegen onrechtstreekse aanrakingen en overstroom.
De installatie moet ook voorzien zijn van bescherming tegen mechanische belasting. Bij de installatie moet je rekening houden met het risico op een aanrijding. De elektrische installatie van je laadpaal moet met andere woorden bestand zijn tegen een (redelijkerwijs te verwachten) aanrijding.
3. Waarschuwing bij bidirectioneel laden (elektriciteit terugleveren van wagen naar woning)
Laat je een bidirectionele laadpaal installeren? Dan moet je de nodige waarschuwingen aanbrengen op het laadstation én op het schakel- en verdeelbord.
4. Verbodsbepalingen opladen met stopcontact
Je elektrische auto opladen via het stopcontact wordt ten stelligste afgeraden. Sinds 1 november 2022 mag je geen installaties gebruiken die rechtstreeks aangesloten zijn op een stopcontact, of die via een onvoldoende gekwalificeerd tussenstation zijn aangesloten op een gewoon stopcontact.
Verplichte keuring: deze documenten heb je nodig
Elke laadpaal moet na installatie en voor ingebruikname gecontroleerd worden door een erkend inspecteur. De inspecteur zal de volgende documenten opvragen:
Een keuringsattest is 25 jaar geldig. Na 25 jaar moet je privé-laadpaal opnieuw gekeurd worden. (Semi-)publieke laadstations moeten om de 5 jaar gekeurd worden.
Eendraadsschema, situatieplan en elektrisch schema
Houd het eendraadsschema van de elektrische installatie bij de hand. Ook de elektrische schema’s, die je moet laten updaten na elke aanpassing, verzwaring of belangrijke uitbreiding van de meterkast, heb je nodig.
EU-conformiteitsverklaring
Je inspecteur zal ook de EU-conformiteitsverklaring opvragen voor zowel de laadpaal als de bijbehorende losse onderdelen en accessoires.
Installatie- en veiligheidsinstructies
De installatievoorschriften en veiligheidsinstructies van de fabrikant ontvang je samen met de laadpaal.
EAN-code
De EAN-code (European Article Numbering) van je elektriciteitsinstallatie vind je terug op de factuur van je energieleverancier. De code bevat 18 cijfers en identificeert jouw elektrische installatie.
(Eventueel) vorige keuringsverslagen
Bij een herkeuring van je laadpaal heeft je inspecteur de vorige keuringsverslagen nodig.
Zonder zorgen door de keuring? Werk samen met een professional
Overweeg je een nieuwe laadpaal te laten installeren? Heb je vragen over de verschillende types laadpalen? Of wil je gewoon zo snel mogelijk prijzen vergelijken? Vul dan onderstaand formulier in. Je ontvangt gratis en volledig vrijblijvende offertes op maat en deskundig advies. Zo kun jij de opties verkennen, prijzen vergelijken en de ideale installateur inschakelen voor jouw project.