Moet je thuis verplicht een laadpaal plaatsen?

Geen zorgen: er is momenteel geen verplichting om thuis, in een bestaande woning, een laadpaal te installeren.

In bepaalde gevallen is het sinds 11 maart 2021 evenwel verplicht om een laadpaal te installeren. Het gaat niet om bestaande particuliere woningen, maar wel om:

  • Nieuwe woongebouwen met 2 of meer parkeerplaatsen. Als je voor zulke nieuwbouw op of na 11 maart 2021 een omgevingsvergunning aanvraagt, moet je voor elke parkeerplaats laadinfrastructuur* voorzien.
  • Woongebouwen met meer dan 10 parkeerplaatsen die een ingrijpende renovatie ondergaan. Vraag je op of na 11 maart 2021 een omgevingsvergunning aan voor de renovatie? Dan moet voor elke parkeerplaats laadinfrastructuur* voorzien worden.
  • Nieuwe niet-residentiële gebouwen en niet-residentiële gebouwen die een ingrijpende renovatie ondergaan, met meer dan 10 parkeerplaatsen. Werd er op of na 11 maart 2021 een omgevingsvergunning aangevraagd voor de renovatie of bouw? Dan moeten er minstens 2 oplaadpunten voorzien worden. Voor 1 op de 4 parkeerplaatsen moet ook laadinfrastructuur* voorzien worden.
  • Bestaande niet-residentiële gebouwen met meer dan 20 parkeerplaatsen moeten vanaf 2025 over minstens 2 laadstations beschikken – ook als ze geen renovatie ondergaan.

Voor bestaande woongebouwen geldt de verplichting dus niet. 

(*) Laadinfrastructuur versus laadpunt

Met de nodige laadinfrastructuur wordt gedoeld op de voorzieningen die nodig zijn voor de installatie van een laadpunt. Het gaat dus niet om de eigenlijke installatie van een laadpunt; enkel om het faciliteren van een toekomstige installatie door de nodige infrastructuur te voorzien.

Een dame leunt tegen haar witte elektrische wagen die aan het opladen is via een laadpaal op een parkeerterrein van een appartementsgebouw. De installatie van een laadpaal thuis is nog niet verplicht, maar geldt wel als je bijvoorbeeld een nieuwe woning met 2 of meer parkeerplaatsen bouwt.

Verplichtingen bij installatie van een laadpaal voor je eigen elektrische auto

Hoewel de installatie van een laadpaal thuis niet verplicht is, moet je wel aan enkele verplichtingen voldoen als je wel een laadpaal laat installeren.

1. Aanmelding laadpalen bij Fluvius

Sinds juni 2021 moet je elke laadpaal die aansluit op het laagspanningsnet (met een vermogen van minstens 5 kVA) aanmelden bij netbeheerder Fluvius. Dat doe je via het online portaal Mijn Fluvius.

Wat als je de laadpaal niet aanmeldt?

Dan krijg je een boete van 250 euro.

Waals Gewest en Brussels Hoofdstedelijk Gewest

In het Waals Gewest moet elke netgebruiker een nieuw oplaadpunt verplicht melden bij de netbeheerder in hun regio

In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest geldt dezelfde verplichting. Daar meld je een nieuwe laadpaal bij Sibelga. In Brussel is de installatie van een digitale meter bovendien verplicht als je een laadpaal wilt laten plaatsen. 

2. Is een digitale meter verplicht voor de plaatsing van een laadpaal?

In theorie kun je een laadpaal gebruiken in combinatie met een gewone meter. Wanneer je jouw laadpaal aanmeldt bij Fluvius, kan je leverancier evenwel de verplichting opleggen om een digitale meter te laten plaatsen. Je installateur geeft je advies op maat.

Jouw laadpaal correct en veilig laten installeren?
Daarvoor doe je beroep op een expert
arrow Ontvang offertes

3. Verplichte keuring

Elke laadpaal moet na plaatsing en voor ingebruikname gekeurd worden. Enkel een erkend keuringsorganisme kan een geldige keuring uitvoeren.

Wat kost de keuring?

Je betaalt zo’n 100 à 200 euro voor de keuring van je laadpaal.

4. Herkeuring na 25 jaar

Privé laadpalen moeten om de 25 jaar opnieuw gekeurd worden. Publieke en semi-publieke laadpalen moeten om de 5 jaar gekeurd worden. 

Wist je dat je jouw laadpaal thuis (semi)-openbaar kunt maken? 

Een expert doet de verplichte keuring van een laadpaal bij een klant thuis.

Is een laadpaal thuis echt nodig?

Een laadpaal thuis is geen absolute must, maar evenmin een overbodige luxe voor eigenaars van elektrische wagens. Een laadpaal biedt namelijk enkele ontzettend handige voordelen:

  • Veilig opladen. Laden via een gewoon stopcontact gaat gepaard met een groot risico op kortsluiting, brand en slijtage aan je wagen en elektrische installatie.
  • Snel opladen. Thuis opladen via een laadpaal gaat heel wat sneller dan opladen via een gewoon stopcontact. 
  • Comfortabel opladen. Je wagen thuis opladen, betekent dat jij gewoon kunt doen waar je zin in hebt. Je hoeft geen uren te zitten wachten aan publieke oplaadpunten op ongezellige parkeerterreinen tot je elektrische wagen er weer tegenaan kan.
  • Goedkoop opladen. Thuis betaal je jouw gewone energietarief (of gebruik je de gratis groene stroom van je zonnepanelen), en niet de hoge tarieven die publieke laadstations hanteren.
  • Flexibel opladen. Koop je een slimme laadpaal? Dan zijn de mogelijkheden bijna onbeperkt. Je kunt het laadproces tot in de puntjes regelen en zorgt er met dynamic load balancing voor dat je altijd voldoende stroom overhoudt om de was te doen, je hometrainer in gang te zetten of een tweede wagen op te laden.
Thuis je eigen laadpaal?
Vergelijk offertes en bespaar

Jouw laadpaal voor de beste prijs? Gratis offertes op maat aanvragen doe je hier

Thuis een volle batterij- en dat binnen de kortste keren? Het kan! Met de juiste laadpaal maak je korte metten met ellenlange oplaadsessies, hoge laadtarieven en urenlange oncomfortabele situaties aan de rand van de snelweg of bij oplaadpunten op parkeerterreinen. 

Heb je nood aan meer informatie? Wil je een laadpaal laten installeren op de oprit van je woning, maar ben je nog op zoek naar de juiste installateur? Of wil je gewoon offertes vergelijken? Vul dan onderstaand formulier in. Je ontvangt gratis en volledig vrijblijvende offertes op maat en persoonlijk advies van specialisten. Zo vind je binnen de kortste keren de juiste laadpaal en de juiste installateur voor de scherpste prijs.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Waar wenst u een laadpaal te installeren?
2*. Voor welke elektrische auto is de installatie bestemd?
3*. Wanneer wenst u de laadpaal te plaatsen?
4*. Heeft u reeds een elektrisch voertuig?
5*. Bent u ook geïnteresseerd in zonnepanelen?
6. Bijkomende informatie
7. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Ook interessant

Wat als je thuis geen laadpaal kunt zetten?

+
Is het niet mogelijk om thuis een laadpaal te installeren? Dan heb je verschillende oplossingen. Zo kun je jouw elektrische wagen thuis op te laden via een gewoon stopcontact. Dat is echter afgeraden, aangezien de kans op kortsluiting en brand vrij groot is. Een (semi-)publiek laadpunt biedt een oplossing. Je kunt ook aan je gemeente vragen om een publieke laadpaal te installeren in de buurt van jouw woning.

Hoeveel kost een slimme laadpaal gemiddeld?

+
Een slimme laadpaal kost zo’n 800 tot (meer dan) 6.000 euro. Bidirectionele laadpalen zijn daarbij de duurste optie. Voor de installatie betaal je tussen de 200 en 1.200 euro, afhankelijk van het type laadpaal en de complexiteit van de werken. Benieuwd naar een prijs op maat? Vraag gratis offertes op via het formulier onderaan deze pagina.

Welke laadpaal heb je nodig voor een plug-in hybride auto?

+
Een hybride auto kun je opladen via het stopcontact of – de veiligere optie – een laadpaal. Vraag je laadpaalinstallateur om advies op maat.

Zet je een laadpaal beter buiten of binnen in de garage?

+
Dat hangt af van je persoonlijke wensen. Je laadpaal in de garage installeren, kan de veiligere optie zijn. Daar is de laadpaal, net als je elektrische wagen zelf, doorgaans beter beschermd tegen diefstal, vandalisme en de grillen van het weer. Over het algemeen zijn laadpalen goed bestand tegen (extreme) weersomstandigheden: een niet-overdekte installatie is dus zeker ook een goede optie.
Laadpaal thuis
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Lokale bedrijven gespecialiseerd in: laadpaal thuis