Hoeveel kost een airco met buitenunit?

Voor een split airco betaal je tussen de 1.500 en 3.000 euro, exclusief btw en inclusief plaatsing. Deze prijs in euro kan variëren naargelang het koelvermogen, merk en opties. In deze prijs zit slechts een binnenunit inbegrepen. Voor elke extra binnenunit betaal je nog eens een bijkomende ± 900 euro

Bij een split airco zijn de kosten afhankelijk van een aantal verschillende factoren zoals extra functies, het koelvermogen, het toestel, etc. 

Werking airco met buitenunit

Je hebt verschillende soorten airco. In dit artikel verdiepen we ons in de split airco met buitenunit. De monoblock airco, zowel vast als mobiel, laten we links liggen. 

Het principe van een split airco-systeem is dat je met minstens twee units werkt. De binnenunit staat in voor het koelen van de ruimte met de productie van koude lucht en/of de onttrekking van warme lucht. Deze binnenunit staat via leidingen met koelvloeistof in contact met de buitenunit.

De buitenunit is het element dat de effectieve koeling doet. Als er gesproken wordt over het koelvermogen, dan is dat van toepassing op de buitenunit. 

Er zit, ongeacht de temperatuur, altijd een zekere warmte en koelte in de lucht. Afhankelijk van de koelvloeistof, kan dat gebruikt worden om je woning op een energiezuinige manier te koelen.

Verplaatsbaar systeem (mobiel) met buitenunit

De meest voorkomende vorm van mobiele airco’s zijn verplaatsbare toestellen met een grote slang die je uit het raam hangt voor de warmteafvoer. Om dit airco’s goed te laten werken, moet je al de ramen en deuren sluiten. Maar met een een mobiele airco gaat dit niet.

Bij een mobiele airco met buitenunit wordt dit probleem geminimaliseerd. Via een veel dunnere en langere slang wordt de warme lucht afgevoerd naar een veel efficiëntere buitenunit, zonder in te boeten op de mobiliteit.

Multisplit-airco: 2 of meer binnenunits installeren

Een vaste split unit heeft ook het voordeel dat je het kan gebruiken als multisplit-airco. Als je een buitenunit met voldoende koelvermogen aankoopt, kan je er meerdere binnenunits aan koppelen en zo je hele woning succesvol koelen. Bovendien kan je elke binnenunit apart bedienen. 

Airco met buitenunit

Wat zijn de voordelen van een split airco in huis? 

Je las al enkele voordelen van een split airco systeem. Wist je trouwens dat airco’s met zoveel snufjes komen dat je ze kan bedienen met een app zodat je woning aangenaam van temperatuur is wanneer je terugkomt van je werk?

In deze paragraaf lees je nog meer slimme voordelen:  

Lager verbruik

Het grootste voordeel van een split airco in vergelijking met de monoblock varianten is de efficiëntie. Een split airco heeft een rendement van 100%. Hoewel je initiële kostprijs hoger ligt, ligt het energieverbruik een pak lager.

Stille werking

De grootste lawaaimaker van je aircosysteem is de buitenunit. En die mag maximaal 40 dB produceren. Je hebt dus in je woning zo goed als geen weet van een draaiende airconditioning.

Bij andere soorten airco zitten de binnenunit en buitenunit in elkaar verwerkt. Zo geniet je van plaatsbesparing, maar je neemt ook de geluidsbron voor een deel in huis. Dat kan tot overlast leiden.

Voordelig koelen en verwarmen 

Vaste airco’s komen tegenwoordig ook met de mogelijkheid om energiezuinig te verwarmen. De interne koelingsystemen worden dan bij een simpele druk op de knop omgedraaid.

Met een split airco kan je het hele jaar door je woning op de ideale temperatuur houden. Zo staat jouw comfort centraal.

Interesse in een split aircosysteem voor jouw woning?
Leer alle opties kennen en ontdek de prijzen voor een professionele plaatsing.
arrow Ontvang offertes van ervaren airco installateurs

Wat is de beste plaats voor een buitenunit van een airco?

Er zijn een aantal factoren waarmee je best rekening houdt bij de plaatsing van een airco buitenunit. De buitenunit mag niet meer dan 40 dB produceren. Verder raden aircospecialisten aan om de buitenunit niet in de zon te plaatsen: de hogere temperaturen belemmeren een optimale werking. Zorg bovendien voor een onbelemmerde luchtstroom, dus zonder obstructies. 

Heb je een vergunning nodig om het te mogen plaatsen? 

In principe is een airco een vergunningsplichtig object. Er is wel een uitzondering: via het Vrijstellingsbesluit zijn airco’s die aan of op de woning gemonteerd zijn (minder dan 3 meter) vrijgesteld van een vergunning. Je kan dus perfect een buitenunit aan je gevel hangen zonder een vergunning aan te vragen.

Soms stellen lokale besturen strengere regels. Zorg dus dat je ook goed geïnformeerd bent over de desbetreffende wetgeving.  

Aircospecialist met blauwe put en werkoverall installeert de buitenunit van een split airco

Contacteer gratis experten en vind de beste airco met buitenunit voor jouw woning

Een split unit airco met buitenunit laten installeren is een goed idee als jij je woning zo efficiënt mogelijk wil koelen. Bespreek met een airco installateur de mogelijkheden, welk vermogen jou het best zou passen en vraag eventueel om een onderhoudscontract voor een langere levensduur van je nieuwe airco. Via onderstaand formulier vraag je gratis en vrijblijvend offertes aan voor (de installatie van) airco’s.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. In hoeveel ruimtes wilt u een airco laten installeren?
2*. Heeft u een voorkeur van airco model?
3*. Welke type airco wenst u?
4. Wanneer wilt u de airco laten installeren?
5*. Omschrijf uw airco opdracht
6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Lokale bedrijven gespecialiseerd in: airco met buitenunit: hoe werkt het? wat zijn de voordelen en de prijs