Hoeveel ruimtes kan een airco koelen?

Dat is afhankelijk van verschillende factoren. Eén airco (of lucht-lucht warmtepomp) kan zeker meerdere ruimtes koelen. Hoeveel kamers een enkele unit kan koelen, is een lastiger te beantwoorden vraag. De grootte van de ruimtes en het type airco spelen hier een belangrijke rol.

Als je de binnenunit van een klassiek airconditioning systeem (single-split airconditioner) centraal in jouw woning plaatst, kan je de warmte of koelte verdelen over meerdere ruimtes. Het probleem is dat je de warmte of koelte niet exact kunt verdelen. Je kan niet exact per ruimte bepalen hoe warm of koud het is.

Er bestaan echter verschillende soorten airconditioning systemen of lucht-lucht warmtepompen waarmee je wel meerdere ruimtes naar wens kunt opwarmen en afkoelen. In een notendop gaat het om:

  • Centrale airconditioning systemen, die de koude lucht via ventilatiekanalen verspreiden over meerdere ruimtes.
  • Verplaatsbare of mobiele airconditioners, die je gemakkelijk meeneemt naar de ruimte die je wilt afkoelen.
  • Multi-split airconditioners, die naast een buitenunit over niet 1, maar meerdere binnenunits beschikken.
Een airco buitenunit op een plat dak tussen 2 blauwe ramen.

Kan 1 airco het hele huis koel houden?

Als een gewone airconditioner over voldoende capaciteit beschikt en een goed ontworpen luchtcirculatiesysteem heeft, kan het in principe de volledige woning koelen. Je kiest echter beter voor airco’s die ontworpen zijn om een volledige woning te koelen. Op die manier ben je zeker dat je het gewenste resultaat bereikt en alle ruimtes voldoende gekoeld worden.

Lekker fris binnen – ook op de heetste zomerdagen?
Vind het ideale airconditioning systeem voor jouw woning
arrow Ontvang offertes

Voordeel van een verplaatsbare airconditioner

Als je woning over weinig (en/of kleine) ruimtes beschikt of als je in een klein appartement woont, kan het interessant zijn om voor een kleinere maar verplaatsbare airconditioner te kiezen.

Het grote voordeel van een verplaatsbare airconditioning is flexibiliteit. Je kiest zelf welke kamers de airco moet koelen.

Wil je het bureau koelen omdat de zon op het raam heeft geschenen en de ruimte te veel is opgewarmd? Dan plaats je de verplaatsbare airconditioner daar en laat je het zijn werk doen. Als de ruimte voldoende is afgekoeld, kun je de airco uitschakelen of naar een andere ruimte verhuizen.

Wanneer kies je een uitgebreider systeem van airco?

Je kiest best voor een uitgebreider systeem wanneer je de temperatuur in een groot huis of bedrijfsgebouw wil regelen. Met een centraal airconditioning systeem of een multi-split airco kun je verschillende ruimtes in grotere gebouwen doeltreffend opwarmen en afkoelen. Je kiest zelf de temperatuur in de verschillende ruimtes.

Optie 1: De multi-split airco

Een multi-split airco werkt met meerdere binnenunits die zijn aangesloten op één buitenunit. Het is een geschikte oplossing wanneer je meerdere ruimtes in jouw huis of bedrijfsgebouw apart wil koelen. Elke binnenunit beschikt over een ventilator die de koele lucht over de ruimte verdeelt.

Met een multi-split airco kun je bovendien de temperatuur in de verschillende kamers apart regelen. Dat doe je via de binnenunits.

Prijs airco met 2 of meer binnenunits

Hieronder vind je een overzicht met richtprijzen voor airco’s met 2 of meer binnenunits. 

Aantal binnenunits Prijs Installatie Totaal
Airco met 2 binnenunits 2.5 kW € 1.500 € 750 € 2.250
Airco met 3 binnenunits 2.5 kW € 2.000 € 900 € 2.900
Airco 4 binnenunits 2.5 kW € 2.800 € 1.100 € 3.900

Het betreft hier slechts richtprijzen. Reken op een prijsverhoging (inclusief installatie) van 1.000 euro per extra binnenunit. Voor exacte prijzen ga je naar het formulier onderaan deze pagina of klik je op onderstaande knop.

Optie 2: Het centrale systeem (kanaal doorheen huis)

Het centrale airco systeem gebruik je om meerdere kamers in grote gebouwen doeltreffend af te koelen. Denk aan fabrieken, winkels of kantoorgebouwen. Het systeem beschikt over een centrale buitenunit.  De koele lucht wordt via luchtventilatiekanalen verspreid over verschillende ruimtes in het gebouw. Thermostaten maken het mogelijk om de gewenste temperatuur in de verschillende kamers in te stellen.

Prijs centraal airconditioning systeem

Mik op een kost van 3.000 à 8.000 euro, inclusief installatie. Hoe groter het gebouw en hoe uitgebreider het ventilatiekanalensysteem, hoe hoger de prijs.

Detail van een witte ventilator en het witte rooster van een airco die meerdere kamers kan koelen.

Contacteer installateurs en ontdek welke airco het meest geschikt is in jouw situatie 

Interesse in een airconditioning oplossing voor bij je thuis of op kantoor? Zoek je nu een verplaatsbare airco, multi-split airco of centraal aircosysteem. Door offertes te vergelijken bij verschillende partijen, vind je gegarandeerd de juiste oplossing voor jouw noden, wensen en budget.

Via onderstaand formulier ontvang je gratis 1 of meerdere vrijblijvende offertes op maat. Zo kun je merken, opties en prijzen vergelijken, advies inwinnen en de juiste oplossing vinden voor jouw situatie.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. In hoeveel ruimtes wilt u een airco laten installeren?
2*. Heeft u een voorkeur van airco model?
3*. Welke type airco wenst u?
4. Wanneer wilt u de airco laten installeren?
5*. Omschrijf uw airco opdracht
6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Lokale bedrijven gespecialiseerd in: kan een airco meerdere kamers koelen? wanneer kiezen voor een splitairco?