Prijs: Wat kost een verzekering voor een elektrische auto?

Eén duidelijke richtprijs op de verzekering voor een elektrische auto kleven, is bijzonder lastig. Gemiddeld betalen Belgische bestuurders jaarlijks 400 euro voor de verplichte BA motorrijtuigen. Voor een mini omnium betaal je gemiddeld 1.000 euro per jaar, en een full omnium kost om en bij de 1.500 euro per jaar.

De prijs voor een autoverzekering is, ongeacht het type auto, afhankelijk van heel wat factoren, waaronder:

  • De waarde van de auto
  • Het vermogen van de wagen (en fiscale pk)
  • De leeftijd en woonplaats van de bestuurder
  • Het schadeverleden van de bestuurder
  • Het aantal kilometers per jaar
  • Het soort verzekering (BA, mini omnium of full omnium)
  • Eventuele aanvullende verzekeringen

Bij veel verzekeraars kun je enkel een verzekering afsluiten voor een elektrische auto die je hebt gekocht. Een elektrische wagen die je huurt of leaset, kun je bij die verzekeraars niet verzekeren.

Op zoek naar de juiste verzekering voor jouw elektrische wagen?
Ontvang hier je gratis verzekeringsvoorstellen op maat
arrow Ontvang offertes

Hoeveel de verkeersbelasting voor een elektrische auto kost

Goed nieuws voor elektrische bestuurders: in Vlaanderen betaal je geen BIV (belasting op inverkeersstelling of inschrijvingstaks) én geen verkeersbelasting.

In het Waals Gewest en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest betaal je de minimale BIV (in 2024 gaat het om 61,50 euro). Elektrische bestuurders betalen ook de minimale verkeersbelasting.

Net als bij reguliere wagens betaal je een kleine kost voor je nummerplaat, voor je inschrijvingsbewijs en je gelijkvormigheidsattest.

Een tevreden jonge man tussen een laadpaal en de elektrische auto waarvoor hij net de beste en meest voordelige verzekering heeft gevonden.

Is een verzekering voor een elektrische of hybride wagen duurder of goedkoper?

Om die vraag genuanceerd te beantwoorden, kijk je best naar de manier waarop een verzekeraar je premie berekent. Persoonsgebonden factoren als woonplaats, rijervaring, schadeverleden en leeftijd laat je even buiten beschouwing.

Factor 1: Waarde van de auto – hogere premie

Een eerste belangrijke factor (zeker bij het berekenen van de premie voor een full omnium autoverzekering) is de waarde van de auto. Over het algemeen zijn elektrische auto’s een stuk prijziger dan auto’s met een verbrandingsmotor. Dat vertaalt zich ook in een hogere premie.

Factor 2: Vermogen van de auto – hogere premie

Een tweede factor is het vermogen van de verzekerde auto. Hoe hoger het vermogen (en hoe zwaarder de auto), hoe groter het risico voor de verzekeraar. Grotere voertuigen met sterkere motors kunnen namelijk heel wat meer schade veroorzaken. Het risico op een ongeluk is, tussen haakjes, niet groter: enkel het risico op méér en ernstigere schade wordt groter ingeschat. Logischerwijs zorgt ook dat zich in een hogere premie.

Ook dieselwagens zijn zwaarder en hebben een hoger vermogen dan auto’s die op benzine rijden.

Factor 3: Eco-korting – lagere premie

Een derde factor vertaalt zich in een premieverlaging: de zogenaamde eco-korting. Veel verzekeraars geven bestuurders van elektrische wagens maar liefst 30 procent korting op het premiebedrag.

Hetzelfde geldt voor auto’s die bijvoorbeeld op waterstof rijden. Ook hybride wagens kunnen bij veel verzekeraars rekenen op een (kleinere) korting.

Factor 4: Rijhulpsystemen en veiligheidsopties – lagere premie

Een vierde factor zorgt opnieuw voor een verlaging van je premie. Veel verzekeraars verlagen de verzekeringspremie als je wagen voorzien is van een bepaald aantal veiligheidsopties of rijhulpsystemen, zoals vermoeidheidsherkenning of een autonoom noodstopsysteem. Nu zijn nagenoeg alle elektrische wagens voorzien van 1 of meer van zulke opties, waardoor die korting in de meeste situaties ook wordt toegepast.

Factor 5: Aantal kilometers

Een laatste factor is meer persoonsgebonden, maar blijkt op veel elektrische bestuurders van toepassing. Veel elektrische wagens leggen jaarlijks aanzienlijk minder kilometers af dan benzine- of dieselwagens. Opnieuw een reden voor de verzekeraar om het risico op schade lager in te schatten – en een lagere verzekeringspremie te hanteren.

Een kilometerverzekering is voor veel elektrische bestuurders een voordelige optie.

Conclusie

Stel dat je een verzekeringsvoorstel aanvraagt voor een elektrische wagen, een hybridewagen en een diesel- of benzinewagen met exact dezelfde waarde. Bij de meeste verzekeraars zal je premie voor de elektrische wagen het laagst liggen, gevolgd door die voor de hybridewagen en de diesel- of benzinewagen.

In de praktijk zijn er natuurlijk meerdere premiebepalende factoren. Bovendien krijgt niet elke factor bij elke verzekeraar hetzelfde gewicht. Zo zal bij de ene bijvoorbeeld de leeftijd van de verzekeringnemer belangrijker zijn dan bij de andere. Of geeft de ene verzekeraar een hogere korting voor uitstootvrije wagens dan de andere.

Het bepalen van een verzekeringspremie is echt maatwerk. Ben je op zoek naar de meest voordelige oplossing voor jouw elektrische auto? Vul dan het formulier onderaan deze pagina in. Je ontvangt (gratis en vrijblijvend) premievoorstellen op maat van 1 of meerdere verzekeraars.

Snel en eenvoudig verzekeringen vergelijken?
Ontvang hier je gratis offertes op maat

Je elektrische wagen thuis opladen: is je laadpaal ook verzekerd?

De batterij van je auto thuis opladen met je eigen laadpaal of wallbox is bijzonder comfortabel en ook nog eens vele malen goedkoper dan gebruik maken van een openbaar laadpunt. Helaas kan er ook met een laadpaal al eens iets misgaan.

Of de schade opgenomen is in een van je verzekeringen, hangt af van je contract. Schade aan de laadpaal zelf en schade die je laadpaal veroorzaakt aan je woning (bijvoorbeeld bij een kortsluiting) wordt gedekt door de brandverzekering (ook wel woonverzekering).

Verwittig je brandverzekeraar bij installeren laadpaal

Laat je thuis een laadpaal installeren? Breng dan je brandverzekeraar op de hoogte. Een laadpaal toevoegen aan je woning zorgt doorgaans niet voor een premieverhoging. De melding garandeert wel dat de verzekeraar op de hoogte is van de aanwezigheid van de laadpaal. Bij een gedekt schadegeval kun je dan ook op je brandverzekeraar rekenen.

Schade die de laadpaal veroorzaakt aan je wagen (bijvoorbeeld als je wegrijdt zonder de laadkabel los te koppelen) is vaak, maar niet bij elke verzekeraar, opgenomen in een full omnium autoverzekering. Aangezien je zelf verantwoordelijk bent voor die schade, komen een mini omnium en een BA motorrijtuigen (de goedkoopste verzekering) in zo’n geval meestal niet tussen.

Schade die de laadpaal aan derden veroorzaakt, zal tot slot doorgaans gedekt zijn door je BA familiale of BA gebouw.

Een donkergrijze elektrische auto die aan het opladen is via een laadpaal in wallbox model. De full omnium verzekering van de elektrische auto dekt de schade die de bestuurder per ongeluk aanbrengt aan de wagen door foutief gebruik van de laadpaal en -kabel.

Tips: Zo vind je de beste verzekering voor je elektrische auto

De juiste verzekering vinden voor je elektrische voertuig vinden, doe je zo:

1. Kies: BA, mini omnium of full omnium verzekering

De meeste eigenaars van elektrische voertuigen kiezen voor de all-round financiële bescherming van een full omnium verzekering. Logisch ook, aangezien een elektrisch voertuig over het algemeen prijziger is dan een gewone wagen. 

Wat dekken de verschillende verzekeringen precies?

  • De verzekering BA (burgerlijke aansprakelijkheid) motorrijtuigen is een verplichte verzekering voor auto’s en andere landvoertuigen. De verzekering komt enkel tussen in kosten door schade aan derden. Denk aan de medische kosten en/of herstelkosten wanneer je een fietser aanrijdt.
  • De mini omnium biedt enkele aanvullende dekkingen. Het gaat om schade aan jouw auto (dus niet enkel schade aan derden) waarvoor niemand aansprakelijk gesteld kan worden. Denk aan aanrijdingen met dieren, schade na hagel of onweer, brand en (poging tot) diefstal.
  • De full omnium biedt de ruimste dekking. Bovenop de waarborgen van je BA en mini omnium geniet je ook een dekking tegen schade die je zelf aan je elektrische voertuig berokkent. Bij een botsing met een andere weggebruiker zal schade aan je eigen auto ook verzekerd zijn. 

Met een full omnium verzekering worden (dure) herstelkosten aan je eigen auto met andere woorden ook vergoed. De kosten voor het herstellen van een elektrische auto kunnen hoog oplopen. Daarom is die full omnium bescherming voor veel bestuurders geen overbodige luxe.

Je eigen medische kosten vallen onder de verplichte ziekteverzekering en een eventuele hospitalisatieverzekering. Ook een bestuurdersverzekering kan de medische kosten na een auto-ongeval vergoeden. 

2. Kies aanvullende waarborgen

Veel verzekeraars bieden interessante aanvullende verzekeringen aan. Opvallend zijn de rechtsbijstandsverzekering, die tussenkomt in juridische kosten en juridische bijstand verleent, en de bestuurdersverzekering. Die laatste komt bijvoorbeeld tussen als je na een verkeersongeval arbeidsongeschikt wordt.

3. Vergelijk verzekeringsvoorstellen

Eens je een duidelijk beeld hebt van je noden en wensen, vraag je vrijblijvende verzekeringsvoorstellen op via het formulier onderaan deze pagina, of druk op onderstaande knop. 

4. Kies je franchise

Wie een full omnium verzekering neemt, kan vaak zelf mee de franchise bepalen. Een hogere franchise vertaalt zich in een lagere premie

Autoverzekering: franchise in een notendop

De franchise of vrijstelling bepaalt vanaf welk bedrag je verzekeraar tussenkomt. Ligt je franchise op 300 euro? Dan ontvang je pas een vergoeding als de kosten na een schadegeval meer dan 300 euro bedragen. Alle bedragen onder de 300 euro betaal je zelf. Bij schade voor 500 euro betaal je in dit geval 300 euro zelf; je verzekeraar betaalt de resterende 200 euro.

5. Vergelijk kortingen en premies

Eens je verschillende verzekeringsvoorstellen naast elkaar hebt liggen, kun je niet enkel de premies maar ook de kortingen vergelijken. Bij de ene verzekeraar zijn die mogelijks interessanter dan de andere. Je kunt onder meer korting krijgen voor het rijden met een voertuig met een lage uitstoot (tot wel 30 procent voor volledig elektrische voertuigen) en de aanwezigheid van rijhulpsystemen en veiligheidsopties.

Extra korting voor garage of carport

Parkeer je jouw elektrische auto in een garage of carport? Dan kan een verzekeraar daarvoor ook een korting toekennen. Het risico op diefstal of materiële schade door bijvoorbeeld hagel wordt daardoor namelijk een stuk kleiner. Informeer je naar de opties via het formulier onderaan deze pagina.

Een man gebruikt zijn computer en een klembord met papier om de beste verzekering voor zijn elektrische auto te vinden.

Snel en eenvoudig premies laten simuleren en verzekeraars vergelijken? Vul het formulier in en vind de verzekering die bij je past

De voordelen van een goede autoverzekering spreken voor zich. Het vinden van de juiste verzekering voor jouw wagen en situatie is evenwel cruciaal. Via onderstaand formulier speel jij je wensen en noden door aan verschillende verzekeraars. Zij stellen voor jou verzekeringsvoorstellen én -adviezen op maat samen. Zo krijg je een duidelijk beeld van de kosten, kun je verschillende verzekeringen snel en eenvoudig vergelijken, en vind je binnen de kortste keren de beste autoverzekering voor de scherpste prijs.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Is deze verzekering voor een nieuwe of een tweedehandswagen?
2*. De verzekeraar moet vooral… :
(Gelieve maximaal drie opties aan te vinken)
3*. Wat is het merk en model van de wagen?
4*. Wat is het bouwjaar of jaar van eerste inschrijving van het voertuig?
5*. Is dit een privé of een bedrijfswagen?
6*. Hoeveel kilometers rijdt u per jaar?
7*. Welk type autoverzekering wenst u?
8*. Wat is uw geboortejaar?
9*. In welk jaar behaalde u uw rijbewijs?
10*. Hoeveel jaar bent u reeds verzekerd?
11*. Hoeveel ongevallen (in fout) heeft u de laatste 5 jaar gehad?
12. Aanvullende informatie
13. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Autoverzekering
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.