Hoe bepaal je het rendement van je airco?

EER (Energy Efficiency Ratio) geeft het koelrendement van een airco aan. COP is een vergelijkbare indicator van de verwarming van jouw airco. Beide factoren worden gebruikt om het energielabel van jouw airco vast te stellen.

(S)EER

EER staat voor Energy Efficiency Ratio en drukt het rendement van een aircotoestel uit in een cijfer dat aangeeft hoe zuinig de airco koelt.

De EER is een momentopname, terwijl de SEER (Seasonal Energy Efficiency Ratio) de zuinigheid van de airco aangeeft over een heel seizoen. Omdat de SEER over een langere periode meet, is de uitkomst hiervan betrouwbaarder dan de EER.

Voorbeeld SEER versus EER

Je airco kan een EER van 9 scoren op een relatief koele lentedag (22 graden). De airco hoeft bij lagere temperaturen minder hard te werken om de omgeving op temperatuur te krijgen.

Op een hete zomerdag (34 graden) scoort diezelfde airco een EER van 7.

Een ‘gemiddelde’ SEER van 8 is dan een betere indicatie voor de zuinigheid van je airco.

Hoe hoger je SEER is, hoe zuiniger je airco gemiddeld koelt gedurende het hele seizoen, van het voorjaar tot het najaar.

A-merken hebben over het algemeen het laagste energieverbruik en hebben meestal een SEER tussen de 8,5 en 9. Er zijn zelfs enkele uitzonderingen, met een SEER van boven de 9. 

(S)COP

Aircotoestellen zijn in principe een soort lucht-lucht warmtepompen. De meeste modellen kunnen daarom niet enkel koelen, maar ook verwarmen. Gemiddeld is aircoverwarming een stuk zuiniger dan airco via een zuinige verwarmingsketel.

Zo werkt het: Koude of warme lucht wordt het huis binnen geblazen via een binnenunit. Die is verbonden met een buitenunit waar de buitenlucht wordt opgewarmd of afgekoeld. 

De COP, Coefficient of Performance, is een indicatie van de efficiëntie waarmee het toestel verwarmt. Die efficiëntie wordt uitgedrukt in een cijfer dat aangeeft hoeveel delen warmte er worden omgezet wanneer het toestel 1 kW elektriciteit verbruikt

Bij een gemiddelde COP van 4 wordt er dus 1 deel energie omgezet in 4 delen warmte.

Net als bij de SEER geeft de SCOP (Seasonal Coefficient of Performance) een indicatie van de zuinigheid gemeten over een heel seizoen. Hoe hoger de SCOP of de COP, hoe energiezuiniger het toestel verwarmt..

A-merken hebben over het algemeen een hoge SCOP. Wanneer ze boven de 5 ligt, is het apparaat zeer zuinig

Een jonge vrouw op een zetel in een stijlvol ingerichte living met schuin dak gebruikt een afstandsbediening om haar airco met hoog rendement te bedienen. Het hoge rendement betekent dat zij haar airco ook bij vorst kan gebruiken om haar woning te verwarmen.

Kijk naar het energielabel van het systeem

Elke aircotoestel heeft een energielabel. De toestellen worden ingedeeld op basis van hun SEER en SCOP scores. Het energielabel kan dus een simpele indicatie geven van deze 2 belangrijke factoren. 

Zuinig en efficiënt het binnenklimaat regelen?
Vind hier het juiste airconditioning systeem voor jouw woning
arrow Ontvang gratis advies en offertes

Tips om het rendement van je airco te verhogen

Er zijn een aantal simpele tips die je kan toepassen om het rendement van jouw lucht-lucht warmtepomp te vergroten: 

  • Jaarlijkse controle. Voor het onderhoud van jouw toestel is het erg belangrijk om 1 of 2 keer per jaar grondig onderhoud te laten uitvoeren door een expert. Daarbij wordt het toestel goed gecontroleerd en eventuele mankementen opgelost. Op die manier blijft jouw toestel optimaal functioneren en zorg je dat het rendement zo groot mogelijk blijft. 
  • Reinig de filters 2 à 3 keer per jaar. Het rendement van je lucht-lucht warmtepomp kan worden beïnvloed door het functioneren van je filters. De filters van de binnenunit garanderen een goede luchtkwaliteit en moeten regelmatig gereinigd worden. Het is het beste om de filters van je binnenunit daarom minstens twee à drie keer per jaar te reinigen. Wanneer de filters vies en verstopt raken, gebruiken ze meer energie om lucht door te laten. 
  • Onderhoud binnenunit. Ook de buitenunit moet goed onderhouden worden. Controleer de filters en verwijder regelmatig stof en bladeren. 
  • Laat voldoende ruimte vrij rond de buitenunit. Zorg dat de buitenunit niet geblokkeerd wordt door bijvoorbeeld struiken, wanden of bomen die buiten groeien. 
  • Installeer de buitenunit op een schaduwrijke plek. Als de buitenunit te warm wordt, moet de airco harder werken (en dus meer energie verbruiken) om je woning te koelen.
  • Stel de airco juist in. Het is belangrijk om je toestel niet te warm of te koud in te stellen. Wijk op hete zomerdagen niet af van maximaal 8 graden kouder dan de buitentemperatuur. In je slaapkamer wil je een fris klimaat behouden in de zomer voor een goede nachtrust, maar stel ze niet kouder in dan 18 °C. In de winter hou je best een temperatuur tussen de 19 en 21 °C aan in je leefruimtes. 
  • Houd de ramen dicht. Zo houd je warme lucht buiten op warme zomerdagen. Wanneer de ramen openstaan, moet de lucht-luchtwarmtepomp veel harder werken om de kamer koel te houden.
  • Zonwering, isolatie en andere maatregelen. Vertrouw niet enkel op je airco om de temperatuur in huis op peil te houden. Door te investeren in goede isolatie en eventueel een zonwering, verbeter je het klimaat in huis. De airco hoeft dan minder hard te werken om betere prestaties te leveren.

Rendement per type airco

Er bestaan verschillende soorten airco’s, zoals split-airco’s, monoblock airco’s, en mobiele airco’s. Deze verschillende soorten verschillen in hun energieverbruik. Over het algemeen zijn split-airco’s het meest zuinig, en mobiele airco’s het minst zuinig

Hoog verbruik van de mobiele airco: enkel om te koelen

Een mobiele airco kun je op elke plaats inpluggen in het stopcontact en daarom makkelijk verplaatsen. Wel moet je zorgen dat er een slang uit de ruimte kan worden gehangen, via een raam of deur. Op die manier wordt de warme, vochtige lucht afgevoerd.

De meeste mobiele airco’s kunnen alleen koelen en niet verwarmen

  • Gemiddelde SEER: 2,6
  • Gemiddelde SCOP: 2,8

Monoblock airco zonder buitenunit: voor warm en koud 

Een monoblock airco bestaat maar uit een enkel onderdeel dat op een vaste plek in huis is geïnstalleerd.

  • Gemiddelde SEER: 3
  • Gemiddelde SCOP: 2,8

Split airco met buitenunit

Split-airco’s bestaan uit twee onderdelen: Een buitenunit die buiten het huis wordt geplaatst, en één of meerdere binnenunits die in de gekoelde ruimte(s) wordt geplaatst.

  • Gemiddelde SEER: 7
  • Gemiddelde SCOP: 4,5
Een aircospecialist installeert de binnenunit van een airco met hoog rendement in een kamer met witte muren en een wit plafond. De specialist draagt een donkerblauw hemd, lichtblauwe werkhandschoenen en een witte helm met veiligheidsbril.

Is het rendabel om te verwarmen met een airco bij vorst?

Je kan ervoor kiezen om een ruimte te verwarmen met een airco. Zelfs wanneer het buiten vriest, kan verwarmen met airco nog steeds effectief zijn. Echter, bij het verwarmen met zulke lage temperaturen verbruikt de airco wel meer energie.

Daarom is het belangrijk om te bepalen of verwarmen met airco voor jou een hoger rendement oplevert dan verwarmen met klassieke radiatoren. Een aircospecialist helpt je met de berekening.

Hoeveel kWh verbruikt je airco per uur bij verwarmen? 

Het verbruik in kWh van de airco wordt uitgedrukt in de COP. Hoe hoger de COP, hoe hoger het rendement bij verwarmen. Wanneer de COP 4 is, betekent dit dat er 1 kWh elektriciteit nodig is om 4kWh aan warmte te produceren.

Hoeveel je bespaart met verwarmen via de airco

Over het algemeen is verwarmen met airco aanzienlijk energiezuiniger dan traditionele verwarmingssystemen. De warmte uit de lucht wordt gebruikt voor het verwarmen van jouw huis, wat minder energie verbruikt.

Verwarmen met airco is interessant wanneer:

  • Je woning goed geïsoleerd is
  • Je jouw gasverbruik wilt beperken
  • Je niet in aanmerking komt voor een ander soort warmtepomp
  • Je slechts een of enkele kamers wilt verwarmen

De precieze besparing van het gebruik van airco als verwarming hangt af van de grootte van de kamer(s) en de isolatie van de woning. Het verschil in temperatuur tussen binnen en buiten speelt een grote rol – precies daarom is goede isolatie zo belangrijk. 

Is verwarmen met een airco goedkoper dan met gas?

De kosten van verwarming met airco ten opzichte van gas zijn moeilijk precies vast te stellen. Hoewel het energierendement van airco hoger ligt dan dat van een gasketel, ligt de prijs van energie hoger dan die van gas.

Wanneer je gericht en efficiënt verwarmt met je airco, kun je echter wel goedkoper uitkomen dan wanneer je verwarmt met gas. Dat komt onder meer omdat je de airco in elke kamer makkelijk en snel afzonderlijk kan instellen. Je hoeft dus niet het hele huis te verwarmen, maar kan alleen de ruimtes verwarmen waar je op dat moment gebruik van maakt.

De airco is het meest effectief om te verwarmen in het tussenseizoen. Terwijl het rendement bij temperatuur rond het vriespunt sneller daalt en de kosten oplopen

De binnenunit van een split-airco systeem met hoog rendement tegen een witte muur, net onder een wit plafond met zichtbare houten balken.

Meer advies over het rendement van je airco? Contacteer gratis experts in je buurt

Benieuwd of een airconditioning systeem een rendabele oplossing is voor bij jou thuis? Via het formulier ontvang je gratis persoonlijk advies over het gebruik en rendement van jouw airco door een specialist. Je ontvangt ook vrijblijvende offertes op maat. Zo vind je snel en eenvoudig de juist oplossing voor jouw woning.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. In hoeveel ruimtes wilt u een airco laten installeren?
2*. Heeft u een voorkeur van airco model?
3*. Welke type airco wenst u?
4. Wanneer wilt u de airco laten installeren?
5*. Omschrijf uw airco opdracht
6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Lokale bedrijven gespecialiseerd in: airco