Kan je een laadpaal plaatsen in elke garage?

Of je een laadpaal in je garage kunt zetten, hangt van een paar dingen af. Eerst moet je checken of je elektrische installatie sterk genoeg is voor de paal. Soms moet je je groepenkast upgraden. Zorg er ook voor dat er genoeg ruimte is om de paal te plaatsen, zodat de kabel makkelijk bij je auto kan zonder obstakels.

Een goed geventileerde ruimte is belangrijk om oververhitting te voorkomen. Veiligheid is cruciaal, dus denk aan aardlekschakelaars en overspanningsbeveiliging. Sommige laadpalen hebben internet nodig, dus zorg voor een stabiele verbinding in je garage.

Er zijn verschillende soorten palen, dus kies er een die past bij je elektrische auto en laadbehoeften. Check lokale regels en vergunningen voordat je begint.

Hoewel het mogelijk is om een laadpaal in veel garages te installeren, is het slim om professioneel advies in te winnen voor een veilige installatie.

Laadpaal in garage installeren.

Ondergrondse/ gemeenschappelijke garage van je appartement

De plaatsing van een laadpaal in een ondergrondse of gemeenschappelijke garage van je appartement kan op twee manieren: collectief of privé.

Een collectieve laadpaal wordt gedeeld door meerdere bewoners, wat kostenbesparend kan zijn, maar vereist toestemming van de Vereniging van Mede-Eigenaars (VME). Een privé laadpaal biedt exclusief gebruiksgemak, maar kan duurder zijn en vraagt mogelijk om elektrische aanpassingen.

Op zoek naar een laadpaalspecialist?
Vraag hier jouw offertes aan

Wat kost een elektrische laadpaal in je garage?

De kosten voor een elektrische laadpaal in je garage kunnen flink variëren, afhankelijk van een paar dingen:

  • Type laadpaal: Een wandbox is meestal goedkoper dan een staande laadpaal. Een wandbox hang je aan de muur, terwijl een staande laadpaal vaak meer kost vanwege de extra stevigheid en functies.
  • Vermogen: Een krachtigere laadpaal is meestal duurder. Bijvoorbeeld, een laadpaal die snel oplaadt met 22 kW kost meer dan eentje van 3,7 kW of 7,4 kW. Sneller opladen betekent een hogere prijs.
  • Extra snufjes: Laadpalen met extra’s zoals een kaartlezer, wifi of 4G zijn duurder. Deze extra’s maken het beheren en controleren van de laadpaal op afstand makkelijker.
  • Installatie: Het laten installeren van een laadpaal kan ook flink wat geld kosten, tot wel € 500 voor een professionele installateur, afhankelijk van hoe lastig de installatie is.
  • Subsidies: Soms zijn er subsidies of belastingvoordelen die kunnen helpen om de kosten te verlagen.

In totaal kost een laadpaal in je garage inclusief installatie tussen de € 1.000 en € 2.500. Het is slim om verschillende prijzen te vergelijken en offertes aan te vragen om de beste deal te vinden die past bij jouw situatie.

De auto opladen met een elektrische laadpaal in de garage.

Welke laadpalen installeer je best in een garage?

Als je een laadpaal voor je garage wilt, moet je een paar dingen in je achterhoofd houden. Eerst en vooral, kies een laadpaal die geschikt is voor binnen, met de juiste certificeringen en bescherming tegen stof en water. Populaire merken zijn Wallbox, Alfen en EVBox, die bekendstaan om hun betrouwbaarheid en gebruiksvriendelijkheid.

Daarnaast is het belangrijk om te kijken naar de laadsnelheid en of deze past bij je auto. Kies een laadpaal met een vermogen dat past bij je elektrische auto en de stroomcapaciteit van je huis.

Slimme laadpalen hebben extra functies zoals load balancing en een app, waardoor je het laadproces kunt optimaliseren en energie besparen.

Denk aan de veiligheid van laadpalen in een afgesloten ruimte 

In je garage is veiligheid heel belangrijk. Zorg ervoor dat er genoeg lucht circuleert om te voorkomen dat het te warm wordt. Installeer de laadpaal volgens de regels en voorschriften voor veiligheid.

Het is slim om rookmelders te hebben en een laadpaal te kiezen met extra beveiligingsopties om brand te voorkomen. Vergeet niet om de laadpalen regelmatig te controleren en te onderhouden, zodat ze veilig blijven werken.

Benieuwd naar de prijs van een laadpaal in jouw garage?
Vul dan snel dit formulier in. Het is volledig gratis en vrijblijvend!
arrow Vergelijk offertes en prijzen

Waar plaats je een laadpaal best thuis?

Als je een laadpaal thuis wilt plaatsen, moet je op een paar dingen letten. Een garage is vaak de beste plek omdat deze dicht bij de meterkast is en je auto beschermt tegen weer en wind. Als je geen garage hebt, kan de oprit of carport ook werken, zolang het maar goed beschermd is. Zet de laadpaal zo neer dat de kabel makkelijk bij je auto kan zonder obstakels, om slijtage en ongelukken te voorkomen.

Denk ook aan de afstand tot de meterkast. Hoe dichterbij, hoe goedkoper de installatie meestal is omdat er minder kabels nodig zijn. Controleer of je elektrische installatie genoeg vermogen heeft voor de laadpaal; een elektricien kan checken of een upgrade nodig is.

Veiligheid is belangrijk. Zet de laadpaal op een goed geventileerde plek om oververhitting te voorkomen en bescherm hem tegen slecht weer. Hang rookmelders op in de buurt en controleer de installatie regelmatig. Kies een plek die handig is voor dagelijks gebruik, zodat parkeren en opladen makkelijk gaan.

Advies nodig over de ideale laadpaal in je garage? Contacteer vrijblijvend installateurs

Als je denkt aan het plaatsen van een laadpaal in je garage, is het slim om te weten wat je opties zijn. Mensen die in een appartement wonen, moeten vaak rekening houden met de regels van de syndicus.

Daarom is het handig om eens te praten met installateurs die hierin gespecialiseerd zijn. Zij kunnen je niet alleen adviseren over de meest geschikte laadpaal voor jouw situatie, maar ook ondersteunen bij het verkrijgen van de nodige goedkeuringen van de syndicus.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Waar wenst u een laadpaal te installeren?
2*. Voor welke elektrische auto is de installatie bestemd?
3*. Wanneer wenst u de laadpaal te plaatsen?
4*. Heeft u reeds een elektrisch voertuig?
5*. Bent u ook geïnteresseerd in zonnepanelen?
6. Bijkomende informatie
7. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Laadpaal thuis
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Lokale bedrijven gespecialiseerd in: laadpaal thuis