Op welke temperatuur moeten een koelkast en vriezer staan?

Sommige mensen denken dat het goed zit als de temperatuur van een vriezer onder de 0 is. Dit is helemaal verkeerd! De ideale temperatuur voor een vriezer is -18 graden. Op deze manier blijft het eten zo lang mogelijk goed.

Als de temperatuur warmer is, bederft al het eten sneller. Als je de temperatuur nog lager zet, dan zal je dat helaas snel merken op je energierekening. Je verbruikt hiermee onnodig veel energie en het heeft verder geen effect op de producten in je vriezer.

Naast de vriezer heb je ook nog de koelkast. De temperatuur van een koelkast moet een stuk hoger staan dan die van een vriezer. De ideale temperatuur voor een koelkast is 4 graden. Net als bij een vriezer zorgt een hogere temperatuur ervoor dat je eten sneller bederft en een lagere temperatuur voor onnodig hoog energieverbruik.

Minimaal aantal graden diepvries

Het ideale en tevens minimum aantal graden voor een diepvries is -18 graden. Als het aantal graden iets hoger ligt, zal dit gelijk effect hebben op de producten in de diepvries.

Ideale temperatuur koelkast

De ideale temperatuur voor een koelkast is dus 4 graden. Maar eigenlijk is alles van net boven 0 graden en onder de 5 graden goed.

Heb je problemen met de diepvries of koelkast?
Ontvang offertes voor reparatie of onderhoud.

Hoe kan je de temperatuur instellen?

Hoe je de temperatuur van een vriezer en een koelkast instelt, hangt erg af van het type model dat je hebt. Als je een modern en behoorlijk duur model hebt, zie je waarschijnlijk aan de buitenkant een display met digitale knopjes waarmee je de temperatuur eenvoudig kunt aanpassen.

Heb je nou een ouder model? Dan wordt het al wat meer ingewikkeld. Deze werken in de meeste gevallen met een ouderwetse draaiknop. Het verraderlijke hiervan is dat deze knoppen vrijwel niets zeggen over de daadwerkelijke temperatuur. Je kunt daarom misschien beter een thermometer voor in de koelkast kopen.

Hoelang duurt het voordat de vriezer op temperatuur komt?

Na een verhuizing of het verplaatsen van een koelkast, moet je altijd even wachten tot de koelkast en de vriezer weer op temperatuur zijn. De tijd die dit vergt, hangt gedeeltelijk af van de ouderdom van het model. Over het algemeen duurt dit zo’n 12 uur tot 24 uur.

Voeding bewaren in de diepvries.

Temperatuur diepvries zelf meten: Enkele technieken

De temperatuur van je diepvries is erg belangrijk. Een te hoge temperatuur geeft bacteriën de kans om zich te vermenigvuldigen. Als je geen zeer moderne koelkast hebt, dan zijn er toch nog manieren om zelf de temperatuur van je diepvries te meten.

Je kunt dit doen met behulp van een eenvoudige thermometer. Dit is een eenvoudige manier om de temperatuur van je vriezer in de gaten te houden. Je leest hieronder hoe je deze het beste kunt plaatsen.

Thermometer juist plaatsen

De vraag is dan nog: hoe kun je de thermometer het beste plaatsen om een zo realistisch mogelijk resultaat te krijgen? Je kunt dit bijvoorbeeld goed doen door een thermometer in je diepvries te doen en deze tussen een paar zakken groenten te stoppen.

Ook kun je de thermometer in een glas met zonnebloemolie doen. Na zo’n 8 uur kan je de thermometer eens bekijken en de temperatuur aflezen.

Wat is de koudste plek in de vriezer?

De koudste plek van een vriezer is achterin. Heb je dus iets gekocht en wil je het zo snel mogelijk invriezen? Leg het dan helemaal achterin de vriezer!

Een moderne koelkast met veel opslagcapaciteit voor voedsel.

Beste tips om energie te besparen

Als je nog een aantal tips wilt om energie te besparen, dan hebben we er hieronder een aantal voor je op een rijtje gezet. 

1. Stel je vriezer niet te laag in

+
Stel je vriezer dus niet te laag in. Lager dan -18 graden is niet nodig en zorgt enkel voor extra stroomkosten.

2. Zorg voor genoeg ruimte

+
Zorg ervoor dat er nog voldoende ruimte zit tussen de achterkant van je vriezer en de muur waar die tegenaan staat. Op deze manier kan de warmte beter worden afgevoerd.

3. Installeer je vriezer niet naast een warmtebron

+
Zorg ervoor dat je je vriezer niet naast een warmtebron zet. Dit is namelijk contraproductief en je vriezer zal dus harder moeten werken om een bepaalde temperatuur te kunnen behouden.

4. Laat de deur niet openstaan

+
Het klinkt misschien voor de hand liggend, maar het is toch belangrijk om er goed op te letten de deur van de vriezer elke keer goed dicht te doen. Als je deze per ongeluk een stukje open laat staan en dat gaat de hele nacht zo door, kunnen de energiekosten flink oplopen.

5. Vermijd ijsvorming op de koelelementen

+
Voorkom ook ijsvorming op de koelelementen. Zelfs een dunne laag ijs van een paar millimeter kan er al voor zorgen dat je vriezer 5% tot 15% meer stroom verbruikt. 

6. Zorg voor een stabiele en goede temperatuur

+
Zorg ten slotte voor een stabiele temperatuur. Dit zorgt voor een efficiënt energieverbruik. Als je vriezer constant moet werken om de ruimte weer af te koelen, kost dit natuurlijk een heleboel energie.

Info, advies of prijzen op maat nodig? Kom in contact met keukenspecialisten in jouw regio

Heb je het artikel gelezen en zijn er nog steeds een aantal dingen niet helemaal duidelijk voor je? Dan kun je hieronder je gegevens achterlaten om in contact te komen met een erkend keukenspecialist.

Een erkend keukenspecialist kan al je vragen over koelkasten, vriezers en keukens beantwoorden. Daarnaast kun je gratis en vrijblijvend offertes aanvragen van diverse keukenspecialisten. Door deze offertes te vergelijken, vind je gegarandeerd de beste oplossing voor jouw persoonlijke situatie.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Wat is uw keukenproject?
2*. Welke werken wilt u laten uitvoeren in de keuken?
3*. Wanneer wenst u het keukenproject op te starten?
4. Beschrijving van uw project
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Keukenrenovatie
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Lokale bedrijven gespecialiseerd in: keukenrenovatie