Inhoud
Hoe kies je de juiste airco?
Je wilt je wooncomfort bij warm weer verhogen dus beslis je in een airco te investeren. Maar op welke aandachtspunten let je best? Als eerste is het belangrijk te weten welke verschillen er zijn tussen de drie soorten airco: de mobiele airco, de split airco en de monoblock. Daarnaast zal je kijken naar welke merken een goede leidraad bieden en wat een airco je zal kosten.
Voor gratis advies op maat kan je altijd terecht bij een van onze professioneel aircoinstallateurs.
1. Type airco
Er zijn drie soorten airco, die in twee categorieën vallen. Je hebt aan de ene kant de goedkopere mobiele airco’s en aan de andere kant de efficiëntere vaste airco’s. Welke voor jou het meest geschikt is, is grotendeels afhankelijk van je noden en mogelijkheden.
Mobiele airco
Mobiele airco’s zijn goedkoper in aankoop en vereisen geen deskundige installatie. Grootste nadeel? Ze verbruiken meer energie dan een vaste airco. De mobiele airconditioning wordt daarom voornamelijk gezien als tijdelijke oplossing of voor kortere periodes.
De mobiele airco bestaat uit een unit die je van kamer tot kamer kan rollen, naargelang waar de nood het hoogst is, en waarbij je de warme lucht via een slang naar buiten afvoert.
Let wel op: een mobiele airco produceert heel wel wat geluid.
Vaste airco met buitenunit: split
De meest complete airco is de split airconditioning. Deze bestaat uit twee soorten units: een binnen- en een buitenunit. Met een split airco beschik je over de meest veelzijdige en comfortabele optie. Je kan er je volledige woning mee koelen (of verwarmen in de winter) en aangezien de buitenunit niet in huis staat, heb je geen last van geluidshinder.
Koeltechnische leidingen zorgen ervoor dat de warmte afgevoerd wordt, of bij verwarming aangevoerd wordt. Dat gebeurt allemaal zeer efficiënt. Split-aircosystemen hebben een rendement van meer dan 100%.
Wil je in meerdere kamers een airco installeren? Dan is de split airco ideaal. Aan 1 buitenunit kan je verschillende binnenunits koppelen.
Vaste airco zonder buitenunit: monoblock
Heb je de ruimte niet voor een split unit airco en moet je maar een ruimte koelen of verwarmen? Dan is de monoblock airco een uitgelezen kans om je woning energiezuinig comfortabel te maken. Het grote nadeel van de monoblock is dat deze nogal wat geluidsoverlast kan bezorgen vlak bij de kamer. Monoblock airco’s worden daarom afgeraden voor slaapkamers.
2. Merken (Daikin, Bosch, LG…)
Over het algemeen zit er vrij weinig verschil tussen de topmerken voor airconditioning. Je past best wel op bij B-merken die voor een fractie van de prijs airco’s maken. Je zal waarschijnlijk toch ergens moeten inboeten op kwaliteit.
Daarom is het erg belangrijk om ook even om persoonlijk advies te vragen bij een erkend airco installateur. Die zal je dan met de nodige expertise op weg helpen om een duurzame keuze te maken.
3. Kostprijs
De kostprijs van een goede airco is afhankelijk van een aantal factoren. Voor een mobiele airco-unit betaal je zo’n 300 euro en ben je er dus vrij goedkoop van af. Voor vaste airco systemen starten de prijzen meestal vanaf 1.500 euro en kunnen deze voor een enkel systeem oplopen tot 3.000 euro. We zetten het even op een rijtje:
Airco type | Gemiddelde prijs (incl. plaatsing, excl. btw) |
---|---|
Mobiele airco | > 300 euro |
Monoblock airco | 1.200 – 3.000 euro |
Split airco extra binnenunit | 1.500 – 3.000 euro ±900 euro |
Prijsbepalende factoren
De prijs van een airco systeem verschilt nogal van situatie tot situatie. Ten eerste zijn er de plaatsingskosten. Mobiele airco’s vergen geen installatie, een monoblock airco is in principe nog vrij eenvoudig te installeren voor een airco installateur, maar een split unit installeren is een arbeidsintenstieve karwij. Dientengevolge zijn er ook meer arbeidskosten.
Airco’s hebben verschillende koelvermogens. Het benodigde koelvermogen is afhankelijk van het aantal binnenunits die op de buitenunit aangesloten zijn, de totale te koelen oppervlakte… hierover later meer.
Ten derde heb je bij de installatie van je airco heb je ook nog een aantal opties. Je kan er bijvoorbeeld voor kiezen om de airco volledig in te bouwen zodat deze niet opvalt, maar daar betaal je natuurlijk ook een meerprijs voor. Bovendien kan dit bij renovatiewerken ook wat roet in het eten gooien. Ben je niet zo’n fan van de opzichtige airco units maar wil je ook niet inbouwen? Kijk dan uit voor de speciaal ontworpen design apparaten. Zo past je airco misschien wel volledig in jouw interieur.
4. Koelvermogen
Om het maximale uit jouw nieuwe airco te halen is het belangrijk dat deze correct gedimensioneerd is. Elke airco heeft een optimaal vermogen waarbij het rendement zo hoog mogelijk ligt. Is je airco niet sterk genoeg, dan moet die te hard werken waardoor er een verhoogd energieverbruik is. Een te hoog vermogen is ook niet ideaal inzake verbruik. Als vuistregel wordt meestal 30 à 50 Watt koelvermogen/m3 genomen.
Waarmee houdt de de airco installateur rekening in de zoektocht naar de geschikte airco? Ten eerste naar de oppervlakte van de ruimte en hoe deze georiënteerd is. Zuidgerichte ramen zorgen namelijk voor meer warme lucht bij hete zomerdagen. Daarmee samenhangende, de isolatiegraad van je woning. Voor minder goed geïsoleerde woningen zal een krachtigere airco nodig zijn. Tenslotte is er nog het soort ruimte. Ruimtes met warmtebronnen zoals bijvoorbeeld keukens warmen veel sneller op bij gebruik.
5. Energieverbruik
De gemiddelde prijs voor 1 kWh bedraagt momenteel in België om en bij de 20 eurocent. De doorsnee airco in optimaal rendement verbruikt ongeveer 1 kWh, al kan dat fluctueren. Je airco hoeft uiteraard niet de hele dag op te staan, dus we nemen dat je de airco 6 uur opzet. Dan betaal je 1,2 euro per dag. In realiteit zal dit getal maar een gemiddelde zijn. Het type airco dat je hebt, het koelvermorgen, het energielabel, de woningisolatie en oriëntatie van de ruimte spelen allemaal een rol in hoe hoog het energieverbruik zal liggen. Om hier een goede inschatting van te maken, neem je best contact op met een vakman.
6. Extra functies van een airco in huis
Tot nu toe kwam voornamelijk het hoofddoel van de airco aan bod: het koelen van de lucht. Er zijn echter tal van snufjes en technologieën waarmee je de airco volledig kan toespitsen op jouw voorkeuren.
- Inverter-technologie past de werking van het toestel voortdurend aan om zo energiezuinig te werken. Door zo weinig mogelijk op een laag vermogen te draaien, blijft het energieverbruik laag en schommelt de temperatuur in je woning minimaal.
- Airco verwarming staat misschien ook wel op je verlanglijstje. Je kan met sommige airco’s namelijk niet alleen je ruimte koelen maar wanneer nodig het systeem ook omkeren zodat je de ruimte kan verwarmen. Zo heb je twee vliegen in een klap.
- Apps voor airco zijn ook bijna niet meer weg te denken in comfortoptimalisatie. Je vertrekt op een warme zomerdag op kantoor, je opent de app en zet de airco aan. Op die manier kom je in een gekoeld huis thuis zonder dat je de airco een hele dag moet laten opstaan.
- Detectoren maken het allemaal nog een stapje eenvoudiger. De aircodetectoren laten het toestal opspringen van zodra er iemand zich in de ruimte of woning begeeft zodat je overal meteen een aangenaam klimaat kan verwachten zonder eerst te moeten zoeken naar een afstandsbediening.
- Luchtzuivering kan een zegen zijn voor mensen met allergieën. Een airco met luchtfilter zorgt ervoor dat de lucht gereinigd wordt van pollen en stofdeeltjes. Zo kan jij in alle rust leven.
Airconditioning kiezen op basis van de ruimte
Je las al over de verschillende soorten airco. Ze dienen allemaal om de warme lucht af te voeren maar toch is een vaste airco toch ook niet helemaal hetzelfde als een mobiele airco. Zo verschillen ook ruimtes van elkaar. Een woonkamer heeft andere noden en andere functies van een airco nodig dan bijvoorbeeld een slaapkamer of een kantoor.
Woonkamer
De woonkamer is meestal de grootste ruimte van je huis. Je leeft er met de meeste mensen samen en er staat heel wat elektronica. Dat zorgt er allemaal voor dat je een airco nodig hebt met een hoog koelvermogen.
We nemen een doorsnee woonkamer met een oppervlakte van 200 kubieke meter. Voor een woonkamer van 200 m3 reken je best op een airco van 7kW om te koelen. Hiervoor kijk je best naar een split airco. De meeste mobiele airco’s zullen overuren moeten draaien om dit te trekken en een monoblock kan omwille van esthetische redenen of geluidsoverlast niet ideaal zijn.
WIST-JE-DATJE
Bij split airco-systemen zijn bovendien de binnenunits ook heel wat compacter en stiller.
Slaapkamer
Voor je slaapkamer staat comfort centraal. De temperatuur is liefst zo constant mogelijk en de geluidshinder minimaal. Daarom kan je best kiezen voor een split airco met inverter-technologie. Zo werkt de airco geruisloos en geniet jij van je nachtrust zonder wakker te worden van een airco die plots aanslaat.
Wat het koelvermogen betreft kijk je best naar een airco met een vermogen van 3kW. Hiermee kan je ruimtes koelen van om en bij de 70 kubieke meter.
Kantoor
Een kantoor of kleine slaapkamer van 40 kubieke meter heeft niet veel nodig. Wil je het niet heel de dag koel houden, dan is een mobiele unit voor die paar momenten per jaar wel voldoende. Wil je de airco ook opzetten tijdens het werken etc., dan kies je toch best voor een vaste airco.
Info, advies of prijzen op maat nodig? Kom in contact met aircospecialisten in jouw regio
Ben je er nog niet uit welke airco nu juist geschikt is voor jouw persoonlijke noden, of weet je al zeker wat jij nodig hebt en wil je overgaan naar de volgende stap? Neem dan via onderstaand formulier contact op met een erkend airco installateur. Je ontvangt tot wel vijf gratis offertes. Op die manier kan jij prijzen vergelijken en de beste en meest voordelige keuze maken.