Welk zout gebruik je in de vaatwasser? 

Het type zout dat je in een vaatwasser gebruikt is speciaal onthardingszout, ofwel vaatwaszout. Je kan dus zeker geen normaal zeezout of tafelzout gebruiken.

Onthardingszout is een product dat hard water in de vaatwasser zacht maakt. In de meeste delen van Europa is het water best hard. Daarom hebben de meeste vaatwasmachines ook een waterontharder ingebouwd gekregen. Die moet dus regelmatig met zout bijgevuld worden.

Let wel op dat je enkel zout gebruikt in vaatwasmachines met een ingebouwde waterontharder. 

Een dame giet zout voor de vaatwasser via een trechter in het reservoir binnenin de vaatwasmachine.

Wat gebeurt er als je geen zout in de vaatwasser doet?  

Hardwater is eigenlijk gewoon drinkwater. Hierin zitten de mineralen magnesium en kalk. Bij het gebruik van dit water in de vaatwasmachine kan er na verloop van tijd een witte aanslag op je glazen komen. Dat wil je natuurlijk vermijden.

Daarom zijn vaatwasmachines vandaag vrijwel allemaal voorzien van een ingebouwde waterontharder. Die haalt de magnesium en de kalkdeeltjes uit het water. Het enige probleem is dat de kalkdeeltjes de ontharder zelf na enige tijd ook verzadigen. 

Om dit te voorkomen gebruik je vaatwaszout. Het zorgt ervoor dat de ingebouwde ontharder goed kan blijven werken.

Kan je ook all-in-one tabletten gebruiken? 

Sommige all-in-one tabletten bevatten ook een beetje onthardingszout. Vele mensen vragen zich bijgevolg af of dit voldoende is. Het hangt eigenlijk af van de regio waar je woont. Woon je in een gebied met erg hard water? Dan zijn deze all-in-one tabletten onvoldoende. Dan moet je gewoon onthardingszout blijven gebruiken.

Maar, woon je in een gebied met zacht water? In dat geval volstaan all-in-one tabletten met een beetje onthardingszout. 

Professioneel advies nodig?
Stel je vragen aan 1 of meerdere specialisten in je regio
arrow Ontvang info en advies

Hoe vol moet het zoutreservoir in de vaatwasser? 

Het zoutreservoir van de vaatwasmachine kun je gewoon vullen tot het reservoir vol zit. De limiet van de meeste zoutreservoirs is ongeveer 500 gram. Hoe vaak je het zout moet bijvullen hangt af van een aantal factoren. Hoe vaak je de vaatwasmachine gebruikt en of het om hard of zacht water gaat.

Bij zacht water hoef je het zout, zelfs bij dagelijks gebruik van de vaatwasser, maar eens in het half jaar bij te vullen. De meeste moderne vaatwassers melden wanneer het tijd is om het zout weer aan te vullen. Toch kijk je voor de zekerheid best regelmatig zelf even zout nodig heeft. 

Zelf zout in de afwasmachine bijvullen: stappenplan 

Als je een vaatwasser hebt, wil je natuurlijk ook graag weten hoe je het zoutreservoir kan bijvullen. Met onderstaand stappenplan lukt dat snel. 

Stap 1: Haal het rek uit je vaatwasser 

De eerste stap is het verwijderen van het onderste rek. Je haalt hem uit de vaatwasser zodat je het zoutreservoir kan zien. Het reservoir zit meestal ergens beneden aan de rand van de bodem van de vaatwasser. Als je het rek weghaalt en je ziet geen reservoir, zou het kunnen dat jouw vaatwasser dit niet heeft. 

Stap 2: Draai de dop los en kijk of er water in het zoutreservoir zit 

Als tweede stap draai je de dop van het reservoir los en kijk je even of er water in het reservoir zit. Als je vaatwasser nieuw is en het de eerste keer is dat je hem gebruikt. In dat geval moet je het reservoir nog even met water vullen.

Laat het water tot de rand van het reservoir komen. Hierna hoef je het water niet meer bij te vullen.

Stap 3: Gebruik enkel vaatwaszout 

Ten derde moet je er goed opletten dat je enkel vaatwaszout in het reservoir stopt. Dus geen zeezout of tafelzout ingooien. 

Stap 4: Giet het zout in de trechter 

Vervolgens giet je het zout in de trechter. Ga hiermee door totdat het reservoir vol zit. Hoeveel zout je er moet ingooien, hangt af van het type vaatwasser. Je hebt er in verschillende soorten en maten.

Stap 5: Ruim gemorst zout op 

Als je toch een beetje gemorst hebt met het zout, gebruik een natte doek om alles netjes weg te halen. Het zout moet alleen in het reservoir komen en niet in de vaatwasser samen met de vaat. 

Stap 6: Draai de dop opnieuw stevig vast 

Als je alles gedaan hebt, kun je vervolgens de dop van het reservoir weer goed en stevig dichtdraaien. Als je het niet goed dicht doet, kan hij loskomen tijdens het draaien van de vaatwasser. Bijgevolg kan de ontharder kapot gaan. 

Stap 7: Plaats het rek terug 

De laatste stap is het terugplaatsen van het rek. Je kan daarna gewoon je vaat er terug inzetten en de vaatwasser gebruiken als voorheen. 

Kan je te veel zout in de vaatwasser doen?

Het is zeker mogelijk om te veel zout in de vaatwasser te doen. Het kan dan gebeuren dat je vaat een zoutige smaak krijgt. Ook dit euvel kan redelijk eenvoudig worden opgelost. Je laat de vaatwasser een keer draaien zonder vaat. Zet de vaatwasser aan op een hoge temperatuur en de zoute smaak zal wegtrekken. 

De meeste vaatwasblokjes bevatten vandaag een dosis zout om een optimale reiniging en wasbeurt te garanderen.

Bijkomende info en advies op maat nodig? Stel je vragen aan keukenexperts en vergelijk gratis offertes

Heb je dit artikel over vaatwaszout helemaal gelezen en heb je nog bepaalde vragen? Of, wil je graag je huidige keuken renoveren? Of, een volledig nieuwe plaatsen? Kom via ons offerteformulier in contact met erkende keukenspecialisten in je regio voor info en advies op maat. Maar ook voor een vrijblijvende offerte! 

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Wat is uw keukenproject?
2*. Welke werken wilt u laten uitvoeren in de keuken?
3*. Wanneer wenst u het keukenproject op te starten?
4. Beschrijving van uw project
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Lokale bedrijven gespecialiseerd in: keukenrenovatie