Eerst en vooral: is airco in de slaapkamer een goed idee?

Helaas is lang niet elke hete nacht in je slaapkamer romantisch of zwoel. Na een warme zomerdag lig je ‘s nachts vaak te woelen  – zelfs als je afscheid neemt van je winterdekbed. Een airconditioning systeem maakt korte metten met warme, slapeloze nachten (en de geprikkelde, vermoeide dagen die daar ongetwijfeld op volgen).

Ideale temperatuur voor tijdens het slapen

Voor een optimale nachtrust ligt de temperatuur in je slaapkamer ‘s nachts best rond de 16 à 18 graden. Met een airconditioner houd je die temperatuur de hele nacht door op peil, zodat jij ‘s morgens fris en uitgerust opstaat.

Gezonde lucht

Er wordt wel eens gezegd dat de lucht uit airco systemen ongezond is. Dat is echter enkel het geval bij oudere airconditioners en goedkope airco systemen van lage kwaliteit. 

Moderne, kwalitatieve airconditioners zorgen voor een toevoer van frisse en gezonde lucht. Meer recente modellen regelen de luchtvochtigheid in de ruimte, waardoor zelfs de meest gevoelige slapers geen last hebben van droge lucht en geïrriteerde ogen. Sommige toestellen hebben zelfs een luchtzuiverende werking.

Het jaarlijkse onderhoud van je airconditioner verzekert dat het toestel gezonde lucht blijft uitblazen. 

Fluisterstand

Moderne airco systemen werken bijzonder stil. Sommige modellen produceren niet meer dan 19 decibel in de zogenaamde fluisterstand.

Maakt je airco toch wat meer geluid? Dan kun je het systeem overdag opzetten om de temperatuur te doen dalen. De airco moet dan ‘s nachts minder hard werken, en ook minder geluid produceren.

Verkoelen én verwarmen

Het klopt niet dat een airconditioner enkel tijdens de zomer van pas komt. Een airco is eigenlijk een lucht-lucht warmtepomp. De airco koelt je woning af op hete dagen, maar kan ook een verwarmingsbron zijn tijdens de winter. Je betaalt voor een kwalitatief systeem (dat ook rendabel verwarmt) wel wat meer.

Een airco in een slaapkamer waar men er voor koos de binnenunit boven het bed te plaatsen. De slaapkamer heeft witte muren met grijze accenten, een groot raam, en een bed met frisse, witte lakens waarnaast twee houten bijzettafeltjes staan.

Wat is de beste plek om de airco te hangen in de slaapkamer?

Mobiele airco’s hoef je geen vaste plaats te geven: die verplaats je zelf naar de ruimte die je wilt afkoelen. Vaste airco’s zijn echter een stuk efficiënter en energiezuiniger dan mobiele modellen.

Maar, wat is de beste plek voor een vaste airco?

Binnenunit: dit is de beste plek voor de airco in je slaapkamer

Waar hang je de binnenunit van een vaste airco? Let op onderstaande punten bij het kiezen van de juiste plek:

  • Kies een locatie vanwaar de lucht zich optimaal doorheen de ruimte kan verspreiden. Dat hoeft zeker niet zo hoog mogelijk tegen de wand te zijn. Het is belangrijker dat de luchtstroom niet belemmerd wordt door obstakels. Je kunt de binnenunit bijvoorbeeld perfect op de grond plaatsen. Zo’n vloermodel zorgt ook minder snel voor hinderlijke luchtstromen.
  • Laat minstens 15 centimeter vrij langs de zijdes van de airco.
  • Hang de airco nooit naast een warmtebron, want dan gaat het toestel (onnodig) harder werken, meer energie verbruiken en meer geluid maken.
  • Richt de luchtstroom (en dus de binnenunit) niet recht op je bed.
  • Kies een goed te bereiken plek om het nodige onderhoud gemakkelijk uit te kunnen voeren.

Laat een aircospecialist de binnenunit monteren. Hij of zij gaat mee op zoek naar de ideale plek en geeft je handige tips en advies op maat. Contacteer experts via het formulier onderaan deze pagina.

Word jij liever fris en uitgerust wakker?
Vind het juiste aircosysteem voor jouw slaapkamer
arrow Ontvang gratis offertes

Buitenunit: op de grond of aan de muur?

De buitenunit van je vaste airco systeem wordt buitenshuis geïnstalleerd. Ook bij de plaatsing van de buitenunit let je best op enkele zaken. Je installateur gaat mee op zoek naar de ideale plek.

Gun de buitenunit de nodige ruimte. Obstakels kunnen de werking belemmeren en de aanvoer en afvoer van lucht blokkeren of bemoeilijken. Vermijd muren, bomen, tafels en andere obstakels in de directe omgeving van de buitenunit.

Zet de airco bij voorkeur aan de noordkant van je woning, en nooit op een (plat) dak. Idealiter staat het toestel in de schaduw, of toch minstens op een plek waar de airco zon min mogelijk zonlicht opvangt. Installatie in de volle zon is absoluut af te raden. 

Met een koele plek vermijd je dat de unit opwarmt en daardoor meer energie moet gebruiken. Een airco die regelmatig oververhit, gaat bovendien minder lang mee.

Voorts houd je de afstand tussen de binnen- en buitenunits liefst zo klein mogelijk. Idealiter ligt de buitenunit ook niet veel hoger of lager dan de binnenunits. Een minimaal hoogteverschil is aan te raden.

Een aircospecialist kan de buitenunit eenvoudig aan een gevel bevestigen met montagebeugels.

Een gevel: één van de beste plekken waar je de buitenunit van een airco systeem kunt plaatsen als je de slaapkamer wilt afkoelen. De buitenunit is met beugels aan de muur bevestigd.

Tips: Hoe gebruik je de airco in je slaapkamer het beste?

Enkele tips voor een koele slaapkamer:

1. Kies het systeem dat bij je past

Er zijn heel wat verschillende soorten airconditioning systemen op de markt. In een notendop:

  • Airco’s met of zonder buitenunit. Sommige airco systemen bestaan uit een enkele unit die je binnen, bijvoorbeeld in de slaapkamer, zet. Ze voeren de warme lucht af via ventilatieroosters (monoblock) of een slang (mobiele airco).
  • Single-split of multi-split. Een single-split airco is ideaal als je enkel de slaapkamer wilt koelen; met een multi-split regel je de temperatuur in meerdere kamers.
  • Montage. Airco’s voor de slaapkamer zijn er in allerlei vormen en formaten. Kies een model dat mooi opgaat in het interieur van je slaapkamer.
  • Geluid. In de slaapkamer maakt je airco systeem liefst niet te veel lawaai. Kies voor een binnenunit met fluisterstand en houd rekening met het aantal decibel dat het systeem produceert.
Zoek je een airco die bij je past?
Een specialist gaat mee op zoek

2. Laat de kamer overdag afkoelen

Door je airco ook overdag op te zetten, blijft het koel in de slaapkamer. Het betekent ook dat je airco ‘s nachts minder hard (en dus minder luid) moet draaien om de temperatuur op peil te houden.

3. Kies de juiste temperatuur

Idealiter ligt de temperatuur in de slaapkamer tussen de 16 en 18 graden.

4. … Maar houd het temperatuurverschil binnen de perken

Een temperatuurverschil groter dan 6 graden tussen je slaapkamer en de rest van de woning kan nadelig zijn voor je weerstand. Ook het verschil tussen buiten en binnen houd je liefst binnen de perken.

5. Schakel ‘s nachts over op de fluisterstand

Wie licht slaapt, zet de airco ‘s nachts best op fluisterstand

Een dame met bruin haar en een roze hemdje gebruikt de afstandsbediening om de airco, waarover haar slaapkamer beschikt, in te stellen op de ideale temperatuur.

Benieuwd naar de prijs voor een koele slaapkamer? Vergelijk offertes op maat voor airco systemen

Ben je helemaal klaar met zweterige, slapeloze nachten? Klaar voor een goede nachtrust? Maar nog op zoek naar de juiste oplossing?

Vul dan onderstaand formulier in en ontvang gratis vrijblijvende offertes op maat en deskundig advies van aircospecialisten. Op die manier kun jij je opties verkennen, prijzen vergelijken en een verkoelingssysteem vinden dat perfect past bij jouw situatie en budget.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. In hoeveel ruimtes wilt u een airco laten installeren?
2*. Heeft u een voorkeur van airco model?
3*. Welke type airco wenst u?
4. Wanneer wilt u de airco laten installeren?
5*. Omschrijf uw airco opdracht
6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Lokale bedrijven gespecialiseerd in: waar airco plaatsen in de slaapkamer? tips en advies