Soorten verlichting in een keuken 

Een goede keukenverlichting bestaat uit verschillende lagen. Elke laag heeft zijn eigen functie en draagt bij aan de algemene sfeer van de keuken.

1. Basisverlichting 

Basisverlichting zorgt voor verlichting van de hele ruimte zonder zich te focussen op bepaalde elementen. Dit kan bijvoorbeeld een centrale hanglamp in het midden van de keuken zijn. De lamp kan worden aangezet als je snel iets uit de koelkast wilt pakken.

Verlichting op maat van je situatie en budget?
Ontvang offertes & advies voor elke prijsklasse
arrow Ontvang offertes

2. Functionele verlichting 

Functionele verlichting boven het aanrecht en de kookplaat is nodig voor een goede zichtbaarheid tijdens het koken. Hiervoor zijn lampen nodig die minimaal 60 Watt leveren. Richtbare lampen zijn handig, zoals spots die aan het plafond of onder planken of kastjes kunnen worden gemonteerd. Wandlampen met een dichte kap kunnen ook een goede optie zijn, omdat ze beschermd zijn tegen vet en vuil. Zorg ervoor dat deze verlichting direct op het aanrecht schijnt, zodat je niet in je eigen schaduw werkt.

3. Sfeerverlichting 

Meerdere hanglampen kunnen een stijlvolle uitstraling geven en meer sfeer toevoegen, vooral in een open woonkeuken. Sfeerverlichting in de open ruimte zorgt dat de keuken gezellig bij het woongedeelte betrokken worden zonder fel licht bij te voegen dat storend is vanuit de woonkamer.

De lichten hullen de ruimte in een zachte gloed en benadrukken mooie elementen. Niet enkel hanglampen zijn hier passend voor. Denk ook aan een ledstrip onder een wandplank of bovenkastje om mooie tegels te verlichten, of een kleine tafellamp op een wandplank die je favoriete servies uitlicht.

Open keuken met gezellige hanglampen

4. Detailverlichting 

Detailverlichting kan extra functionaliteit toevoegen aan de keuken. Moderne opties zijn bijvoorbeeld verlichting in de vaatwasser of speciale lampen met effecten in de afzuigkap. Vaak kunnen deze lampen via speciale apps op je telefoon worden bediend, wat voor extra gemak zorgt.

Creëer de ideale verlichting in je keuken
contacteer experten en ontvang advies op maat van je situatie
arrow Ontvang offertes

Hoe stel je zelf een lichtplan voor de keuken op? 

Een lichtplan helpt je om een goed doordachte verlichting in je keuken te realiseren. Volg onderstaande stappen om je eigen lichtplan op te stellen.

Stap 1: Teken een plattegrond

Om een lichtplan voor de keuken op te stellen, begin je met het tekenen van een plattegrond. Je kan hier een bouwtekening gebruiken of je kan zelf een gedetailleerde schets maken. Op de plattegrond geef je aan waar het daglicht vandaan komt. Geef ook aan waar de ramen zitten en waar de muren zijn. Houd er rekening mee dat de lichtinval tijdens de dag verschilt.

Teken een plattegrond uit van je keuken en bepaal zo waar je lichten nodig hebt/ wilt installeren

Stap 2: Bepaal waar de soorten verlichting komen 

Nu bepaal je welke soorten verlichting je in de keuken wilt hebben. Je kan niet zonder functionele verlichting. Basisverlichting is aangeraden. Sfeerverlichting kan een mooie extra zijn, zeker als je een open keuken hebt.

Toon op de plattegrond waar je deze verschillende soorten verlichting wilt plaatsen. Houd rekening met de functie van elke lamp en plaats deze op een logische plek. Zorg ervoor dat functionele verlichting zo geplaatst wordt dat je niet zelf in het licht staat en dat je schaduwen maakt waar je werkt.

Functionele lampen kan je best dicht bij of aan de wand boven het aanrecht plaatsen. Basisverlichting hang je in het midden van de keuken. Op die manier wordt de hele ruimte verlicht.

Zorg ervoor dat de belangrijkste plekken goed verlicht zijn. Zoals boven het fornuis, het aanrecht waar je snijdt en de spoelbak. Als de eettafel naast de open keuken staat, zorg dan ook daar voor goede verlichting.

Stap 3: Koop de spots of lampen aan 

Als je de plekken hebt gekozen en weet welke soorten verlichting je nodig hebt, kun je lampen gaan shoppen die bij je interieurstijl passen.

Kies verlichting op maat van je keukenstijl

Verlichting voor je keuken kopen: enkele voorbeelden 

Je weet nu wat meer over de verschillende soorten verlichting. Nu ontdek je een paar specifieke voorbeelden van verlichtingen die je in je keuken kan gebruiken.

1. Inbouwspots

Inbouwspots worden sterk aangeraden als je de verlichting op specifieke punten wilt focussen. Ze worden redelijk direct gericht op bepaalde plaatsen, maar zorgen toch voor een algemene verlichting. Daarnaast zorgen spots zorgen voor het visueel vergroten van een ruimte.

Zoals het woord zegt ga je de verlichting in het plafond inbouwen en niet bovenop aanbrengen. Ze worden zowel met als zonder rand geplaatst.

Welke verlichting heb je zeker nodig?
Vergelijk gratis en vrijblijvend prijsoffertes & bespaar kosten
arrow Ontvang advies & offertes

2. Opbouwspots 

Opbouwspots zijn een goede alternatief wanneer inbouwspots niet mogelijk zijn. Zoals bij betonnen plafonds. De spots geven dezelfde gerichte verlichting als inbouwspots en kan je in elke gewenste richting kantelen. Ze zijn vrij makkelijk te installeren en dragen bij aan een modern en stijlvol interieur.

3. Spotjes boven een kookeiland

Spotjes boven een kookeiland zorgen voor directe verlichting op de plaats waar je werkt. Dit is natuurlijk heel belangrijk voor het bereiden van maaltijden. Hoewel spots meestal deels als algemene verlichting voorzien worden, zijn ze boven een keukenblad een uitzondering. Hier richt je ze recht naar beneden.

Dit zorgt voor helder licht op de plek waar de meeste activiteiten plaatsvinden. Het is belangrijk om de lichtverdeling gelijk te houden en rekening te houden met de afzuigkap. Heeft die geen licht? Dan zorg je best voor gerichte verlichting op je kookvuur.

4. Up-down lighter 

Up-down lighters verlichten zowel naar boven als naar beneden en zijn perfect voor het verlichten van zowel het werkblad als de muur. Deze wandlampen dragen bij aan de basisverlichting en kunnen zowel functioneel als sfeervol zijn. Up-down lighters zijn beschikbaar in LED- en halogeenvarianten. Zijn ideaal voor het maken van een evenwichtige verlichting in de keuken.

Verlichting zowel naar boven als naar beneden

5. Vloerlamp uplighter 

Vloerlamp uplighters ga je op een strategische manier plaatsen zodat ze effectief zijn. Bijvoorbeeld tegenover of naast het keukenblok. Deze lampen verlichten muren en plafonds en zorgen voor een gezellige sfeer zonder direct licht te schijnen op de plek waar je bezig bent. Het is uitdagend om een geschikte plek te vinden voor een uplighter. Maar ze voegen een unieke touch toe aan de keuken.

6. Hanglampen 

Hanglampen zijn meestal decoratieve elementen. Ze kunnen zowel licht naar beneden als naar boven geven. Ze worden meestal boven de keukentafel geplaatst om een intieme en gezellige sfeer te maken.

7. Ingebouwde ledverlichting

Ingebouwde LED-verlichting brengt veel mogelijkheden. Zoals LED-strips onder planken om schaduwen op het werkblad te voorkomen. Je kan ook voor indirecte verlichting zorgen door strips aan de bovenkant van planken te plaatsen.

LED-strips kan je daarnaast onder plinten plaatsen om de keuken een zwevend effect te geven. LED-verlichting kan je op veel verschillende manieren gebruiken om zowel functionele als sfeerverlichting te hebben.

8. Railverlichting

Railverlichting bestaat uit een verlichtingssysteem waarbij lampen aan een rail worden bevestigd. De rail levert elektrische spanning. Op die manier kan je spots of andere verlichting op elke gewenste plek langs de rail ophangen.

Er zijn verschillende soorten verlichtingen beschikbaar voor railsystemen. Zoals railpanelen, railspots, lijnverlichting en railhanglampen. Je hebt dus veel keuze om keuken naar wens te verlichten.

Let op: als je een gewone hanglamp aan een railsysteem wilt bevestigen, heb je een multi-adapter nodig (en eventueel een trekontlasting) om dit veilig te doen.

Maak je keuken compleet met het perfecte lichtplan!
Ontvang gratis advies over verlichting in de keuken.
arrow Ontvang offertes

Tip: verwerk verlichting in de bovenkastjes en keukenlades

Verlichting plaatsen in bovenkastjes en keukenlades zorgt voor extra zichtbaarheid en gemak. Vooral tijdens het koken en het opruimen.

Hoeveel lichtpunten heb je in een keuken nodig?

Het aantal lampen die je nodig hebt in je keuken is afhankelijk van een aantal zaken:

Ten eerste, wat is de oppervlakte van de keuken? Hoe groter de keuken, hoe meer licht je nodig hebt om het te verlichten.

Ten tweede, Hoe hoog is het plafond in de keuken? Hoe hoger de keuken, hoe meer licht je nodig hebt om deze goed te verlichten.

Ten derde, Is het een lichte of een donkere ruimte? Wat we hier precies mee bedoelen: heb je donkere muren en keukenkastjes of juist lichte? Dat bepaalt voor een heel groot deel hoeveel verlichting je nodig hebt.

Ten slotte, kan je kiezen voor inbouwverlichting of enkel voor opbouwverlichting? Inbouwverlichting is het gemakkelijkste bij verlaagde plafonds zoals bijvoorbeeld een gipsplaat plafond. Hierbij moet je wel rekening houden met de inbouwdiepte van de verlichting.

De Europese Unie adviseert 300 – 500 lux in de keuken.

Het aantal lumen dat nodig is per vierkante meter wordt uitgedrukt in lux. 1 lux = 1 lumen per vierkante meter.

–> Is je keuken bijvoorbeeld 10m² dan heb je 300×10 = 3000 lumen nodig om je keuken goed te verlichten. Het aantal lumen van een lichtbron staat op de verpakking.

Hoeveel lampen je nodig hebt, is het afhankelijk van het type verlichting. Kies je voor een plafondlamp? Dan heb je minder lampen nodig om de hele ruimte voldoende te verlichten. Kies je voor spots? Dan heb je meerdere lampen nodig omdat deze gebundeld licht geven.

Daarnaast bepalen de functies van de verschillende gedeelten in de keuken welke verlichting er het beste past.

Afzuigkap met ingeboude spots

Waar plaats je best spots in de keuken?

Spots kan je op veel verschillende plekken in de keuken plaatsen. Dit is afhankelijk van je behoeften en de sfeer die je wilt maken.

Boven het kookvuur zorgen spots voor genoeg licht zodat je goed kan zien tijdens het koken. Wat handig is voor het bereiden van maaltijden en het lezen van recepten.

Plaats spots boven het aanrecht om een helder verlichte werkruimte te hebben. Dit maakt het snijden, bereiden en schoonmaken van voedsel veel gemakkelijker en veiliger.

Inbouwspots in het plafond bieden algemene verlichting voor de hele keuken. Ze zorgen voor een gelijke verdeling van licht. 

Keuken met veel verschillende verlichting

Stel je vragen aan keukenspecialisten en vergelijk gratis offertes op maat 

Het kieze van de juiste lichtplan voor je keuken kan een uitdaging zijn. Keukenspecialisten kunnen je hierbij helpen met deskundig advies en praktische tips. Stel je vragen en ontvang gratis meerdere offertes op maat. Zo weet je zeker dat je keuken perfect verlicht wordt en volledig aan je wensen voldoet. Vul het formulier in en kom in contact met onze specialisten.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Wat is uw keukenproject?
2*. Welke werken wilt u laten uitvoeren in de keuken?
3*. Wanneer wenst u het keukenproject op te starten?
4. Beschrijving van uw project
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Lokale bedrijven gespecialiseerd in: keukenrenovatie