Inhoud
Is er een verzekering voor huisdieren in België?
Huisdieren kunnen schade veroorzaken en zelf lopen ze ook wel eens letsels op. Welke verzekeringen dekken schade door en aan huisdieren?
Familiale verzekering: waarborg schade aan derden door huisdier
De meeste familiale verzekeringen bevatten een waarborg voor schade die je huisdieren aan derden berokkenen.
Als je hond bijvoorbeeld een voorbijganger bijt, je kat de tuin van de buurman omploegt of je paard een brievenbus beschadigt, ben je als eigenaar aansprakelijk voor de schade en de gevolgen van een ongeluk. In veel gevallen kan je familiale verzekering de schade gelukkig vergoeden.
Verschillende verzekeraars hanteren andere voorwaarden. Sommige verzekeraars voorzien bijvoorbeeld geen dekking voor kleine huisdieren, maar enkel voor honden en katten. Paarden en andere hoefdieren kunnen ook uit de boot vallen. Informeer je grondig naar de mogelijkheden via het formulier onderaan deze pagina.
Wat als je huisdier je eigen inboedel beschadigt?
De BA familiale dekt geen eigen schade. Schade aan je eigen goederen en fysieke letsels die jij of je verzekerde familieleden oplopen, is met andere woorden niet gedekt. Als je eigen hond, kat of een ander huisdier je meubels beschadigt, komt de familiale verzekering dus niet tussen.
Dierenverzekering
Je kunt ook een speciale verzekering voor dieren afsluiten: de dieren- of huisdierenverzekering.
Dekking: Wat dekt een dierenverzekering wel/niet?
Een huisdierenverzekering dekt de kosten voor een onvoorzien bezoek aan de dierenarts. Ook de kosten voor medische behandelingen voor je huisdier, die het gevolg zijn van een ongeval of ziekte, zijn gedekt. De dierenverzekering is een soort ziekteverzekering voor dieren.
De huisdierenverzekering dekt doorgaans geen:
- Kosten voor medische behandelingen die reeds nodig waren voor je de verzekering afsloot (of die optraden tijdens een eventuele wachttijd)
- Kosten voor speciale voeding
- Kosten voor procedures zoals het plaatsen van elektronische chips
De precieze dekkingen kunnen verschillen van verzekeraar tot verzekeraar. Bekijk steeds welke schade je verzekeraar wel en niet dekt.
Je inboedelverzekering
Hoe zit het met huisdieren en je inboedelverzekering?
Valt je hond of kat onder inboedel?
Sommige aanbieders van een inboedelverzekering nemen je huisdieren mee op in de inboedel. Het gaat vaak om verzekeraars die een ruimere dekking van de inboedelverzekering aanbieden.
Vaak is de dekking beperkt tot honden en katten. Raadpleeg je verzekeringscontract voor meer informatie of neem contact op met jouw inboedelverzekeraar.
De inboedelverzekeraar zal evenwel niet tussenkomen in medische kosten als je hond of kat bijvoorbeeld ziek wordt. De schade of de letsels moeten gelinkt zijn aan een schadegeval dat je inboedelverzekeraar mee opnam in de waarborgen in je contract, zoals brand of een overstroming.
Voor schade die je huisdieren aan derden berokkenen, moet je beroep doen op de familiale verzekering.
Ben je verzekerd tegen schade door knaagdieren?
Knaagdieren kunnen heel wat schade veroorzaken. Je inboedelverzekering kan tussenkomen bij schade door knaagdieren, maar ook dat is afhankelijk van de voorwaarden in je verzekeringscontract. Bij nalatigheid (een probleem met ratten of muizen dat je zelf niet vroegtijdig hebt aangepakt) komt de verzekeraar doorgaans niet tussen.
Richten de knaagdieren schade aan aan je wagen? Dan valt dat vaak onder de autoverzekering. Om schade aan je eigen wagen te dekken, heb je een full omnium autoverzekering nodig. De gewone BA motorrijtuigen zal niet tussenkomen in schade door knaagdieren.
Vergelijk verzekeringsvoorstellen en vind de verzekeraar die écht bij je past
Of je kat nu koning te rijk is of of het een echte beestenboel is bij je thuis: met de juiste verzekeringen ben je altijd financieel beschermd. Via onderstaand formulier kom je gratis en vrijblijvend in contact met verzekeringsexperts. Zij bezorgen je – gratis en geheel vrijblijvend- op maat gemaakte verzekeringsvoorstellen en persoonlijk advies. Zo kun jij informatie inwinnen, premies vergelijken en een contract vinden dat écht bij je past.