Inhoud
Waar plaats je best je laadpaal thuis?
Wat is de beste plaats voor de installatie van je laadpalen? Het belangrijkste is dat het laadstation op een goed bereikbare plaats wordt geïnstalleerd. Dit hoeft niet altijd binnen te zijn, want de meeste laadpunten kunnen ook buiten worden geïnstalleerd. Veelvoorkomende locaties voor het installeren van een laadstation thuis zijn de garage of de gevel.
Het is belangrijk om te weten waar de stekkeraansluiting van je elektrische auto zich bevindt. Idealiter installeer je het laadpunt zo dicht mogelijk hierbij. Hoe dichter de laadpaal zich bij de stekkeraansluiting bevindt, hoe minder complex het werk zal zijn en hoe lager de installatiekosten zullen zijn.
Als de afstand tussen de laadpaal en de stekkeraansluiting toch groter is, kun je een langere oplaadkabel bestellen. Deze zijn beschikbaar tot 10 meter.
Voordelen aan elektrisch laadpunt binnen installeren
Het installeren van een binnenshuis elektrisch laadpunt is een goed idee. Allereerst is de afstand tussen de laadpaal en de parkeerplek belangrijk. Hoe korter deze afstand, hoe gemakkelijker en goedkoper de installatie is. Dit is dus bijna altijd het geval voor een installatie binnenshuis.
Daarnaast is het aan te raden de laadpaal dicht bij de zekeringskast te plaatsen. Dit voorkomt bijkomende werkzaamheden, zoals het opbreken van een verharde oprit voor een nieuw kabelcircuit. Bovendien is het trekken van kabels over een openbare ruimte zoals de stoep wettelijk verboden.
Bovendien is het gemakkelijker om een Wallbox te plaatsen dan een lader aan een paal, vooral in een garage of oprit die door muren omgeven is.
Een laadpunt binnen de garage biedt ook extra bescherming tegen weersomstandigheden en eventueel vandalisme. Dat kan de levensduur van jouw Wallbox of laadpaal verhogen.
Ten slotte is het hebben van een Wallbox of laadpaal binnenshuis ook handig als je geen eigen oprit hebt en niet afhankelijk wilt zijn van openbare of publieke laadpalen. Een laadpaal binnenshuis maakt het laden van je elektrische voertuig veiliger, dichterbij en op lange termijn ook goedkoper dan publiekelijk laden.
Voordelen elektrische auto buiten opladen
Het buiten opladen van je elektrische auto heeft verschillende voordelen. Ten eerste biedt een laadpaal buiten meer flexibiliteit in de plaatsing, omdat je niet beperkt bent door de beschikbare ruimte binnen. Daardoor kan je je laadpaal op een gemakkelijk bereikbare plaats installeren, zoals de gevel of je oprit.
Ten tweede is het opladen buiten handig als je meerdere elektrische voertuigen hebt, of als je regelmatig bezoek ontvangt van mensen die hun auto willen opladen (zoals buren, familie, vrienden). De laadpaal kan dan gemakkelijk door iedereen worden gebruikt, zonder dat je hen een sleutel of pincode tot je garage moet geven.
Ten slotte is ventilatie of afvoer van warmte geen noodzaak wanneer je je laadpaal buiten installeert. Moderne laadpalen zijn ontworpen om bestand te zijn tegen quasi alle weersomstandigheden, waardoor de veiligheid en duurzaamheid ook bij buitengebruik worden gegarandeerd.
Kostprijs installatie laadpaal binnen versus buiten
De kostprijs van een laadpaal varieert aanzienlijk afhankelijk van of de installatie binnen of buiten plaatsvindt. Een slim laadstation inclusief de standaardinstallatie en keuring begint bij 750 euro exclusief btw.
Voor de verplichte nieuwe keuring komt daar nog eens 100 euro bovenop. De installatiekosten verschillen per bedrijfsinstallateur en kunnen de prijs doen stijgen met gemiddeld 200 tot 400 euro.
Extra kosten die de installatiekosten opdrijven, zijn bijvoorbeeld eventuele graafwerken (die vooral plaatsvinden bij een laadpaal buitenshuis), aanpassingen aan je elektriciteitsinstallatie en extra opties van de laadpaal zelf, zoals load balancing. Het is veilig om voor dure modellen een budget te voorzien tussen 1.500 euro en 2.000 euro exclusief btw.
Voor de installatie van een laadstation bij een privéwoning geldt hetzelfde btw-regime als voor andere werken aan die woning.
In principe betaal je dus gewoon 21% btw. Wanneer het pand echter minstens tien jaar oud is, krijg je een verlaagd tarief van 6%. Het maakt niet uit of de laadpaal dan binnen of buiten wordt geïnstalleerd, zolang deze aan jouw woning is verbonden.
De prijs van de laadpaal en de installatie hiervan hangt dus sterk af van de plaatsingskosten. Bekijk dus zeker wat voor jou de voordeligste en optimale keuze is om de laadpaal te zetten.
Hoewel een laadpaal een forse investering is, biedt het op lange termijn wel een financieel voordeel en hoger gebruiksgemak in vergelijking met het opladen bij publieke laadstations, wat doorgaans de helft duurder is.
Waar best op letten bij installatie van laadpaal binnen en buiten?
Ongeacht of je je laadpaal binnen of buiten wilt plaatsen, zijn er een aantal belangrijke zaken waarop je moet letten alvorens je van start gaat.
Enkele belangrijke punten zijn de veiligheid van de laadpaal, waar de laadpaal mag staan en of hij weersbestendig is. Hieronder worden ze in detail besproken.
Los van deze drie punten, is het belangrijk dat je weet of jouw huis een éénfasige of een driefasige elektriciteitsaansluiting heeft.
Als je een laadpaal wilt met een laadvermogen hoger dan 7,4 kW, moet je namelijk een driefasige aansluiting hebben en eventueel je éénfasige aansluiting aanpassen.
Waar mag de laadpaal staan?
In principe is het voor elk huis perfect mogelijk om een laadpaal te plaatsen en je hebt er geen vergunning voor nodig. De laadpaal moet op eigen grond worden geplaatst, bijvoorbeeld je garage, je oprit of carport.
Om de installatie zo eenvoudig en goedkoop mogelijk te maken, plaats je de laadpaal best zo dicht mogelijk bij de zekeringskast. Let op dat je laadkabel niet over een openbaar trottoir loopt, aangezien die volgens de wet niet is toegelaten.
Is dit in jouw geval onvermijdelijk? Contacteer dan je gemeente om te bespreken of er andere oplossingen zijn, zoals tegels met ingebouwde kabelgoten.
Kan elke laadpaal tegen de regen?
De meeste laadpalen zijn ontworpen om buiten te worden geïnstalleerd en zijn bestand tegen allerlei diverse weersomstandigheden, waaronder ook regen.
Het blijft echter belangrijk om bij de aanschaf te controleren of de laadpaal ook voldoet aan de juiste IP–normen die aangeven hoe goed het apparaat beschermd is tegen stof en water. Zo zullen alle laadpalen met een hoge IP-classificatie zoals IP54 of hoger goed bestand zijn tegen regen en andere elementen.
Toch blijft een laadpaal een krachtige elektrische machine met een hoge stroomtoevoer en moet je hier voorzichtig mee omgaan. Er zijn enkele voorzorgsmaatregelen die je moet nemen om de veiligheid te garanderen voor jezelf, andere gebruikers en de laadpaal zelf.
Zo vermijd je het best om de vaste kabels aan te raken met natte handen of voeten en zorg je ervoor dat de stekkers (net zoals bij het gewone stopcontact) volledig droog zijn voordat je ze aansluit.
Dit zijn echter enkel voorzorgsmaatregelen, want zowel de thuis- als openbare laadpalen zijn voorzien van elektronische communicatie die ervoor zal zorgen dat de stroom pas gaat lopen nadat alles correct is aangesloten. Zo wordt het risico op elektrocutie tijdens het aansluiten uitgesloten.
Voldoende aandacht voor veiligheid
Veiligheid is een zeer belangrijk aspect bij de installatie van een laadpaal. Het is cruciaal om ervoor te zorgen dat de installatie nauwkeurig wordt uitgevoerd. Zo moeten de locatie van de laadpaal en de verbinding met de meterkast goed onderzocht worden voordat de installatie kan beginnen.
Controleer ook of je thuis een 1-fasestroom of drie-fasenstroom hebt en of je eventueel een upgrade nodig hebt voor snellere laadtijden.
Ten slotte moet je meterkast voldoende ruimte hebben voor extra aansluitingen. Deze maatregelen zorgen voor een veilige installatie en werking van de laadpaal. Daarom wordt sterk aangeraden hiervoor een professionele installateur in te schakelen.
Offertes laadpalen aanvragen? Contacteer gratis installateurs voor advies en prijzen op maat
Klaar voor een laadpaal bij jou thuis of op zoek naar extra advies op maat over welke mogelijkheden jij hebt om een laadpaal te laten installeren? Vul dan onderstaand formulier in en ontvang gratis en vrijblijvend offertes van onze erkende laadpaalinstallateurs die jou op weg helpen!