Wat is het nut van een wandplank in de keuken?

Denk je erover na om een wandplank in de keuken te hangen? Je zou zelfs de keukenkastjes kunnen weghalen en vervangen met wandplanken. Maar welk nut heeft dat?

Puur decoratief

Een wandplank in de keuken plaatsen kan puur decoratief zijn. Het zorgt voor een mooie en gezellige sfeer. Je hebt de keuze uit een groot assortiment wandplanken. Je kan daarom heel creatief zijn en verschillende stijlen ontwerpen.

Daarnaast kan je wandplanken combineren met andere decoratie. Op die manier transformeer je jouw keuken naargelang jouw wensen.

Extra opbergruimte

Een goede wandplank zorgt voor extra ruimte in jouw keuken. Het is zeker handig als jouw keuken eerder klein is en niet genoeg opbergruimte heeft voor al jouw keukenbenodigdheden. Met een plank aan de muur maak je extra opbergruimte zonder vloerruimte te verliezen.

Interesse in de plaatsing van wandplanken in je keuken?
Laat de installatie over aan ervaren en erkende keukeninstallateurs.
arrow Ontvang gratis offertes op maat

Plankjes aan de muur: materiaal op basis van keukenstijl

Er bestaan veel mogelijkheden. Voor jouw wandplank kies je best voor een materiaal in dezelfde stijl als jouw keuken. Op die manier ontstaat er geen onrust en ziet de keuken er als één geheel uit.

Veelzijdig hout (eikenhout of steigerhout)

Eikenhouten wandplanken zijn de populairste keuze onder houten wandplanken. Eikenhout heeft een mooie en rustige uitstraling met een natuurlijk karakter. Deze planken hebben een mooie nerf en af en toe een noest. Dit geeft een warme, rustieke sfeer in de ruimte.

Steigerhouten wandplanken zijn vrij goedkoop als houten wandplanken. Steigerhout is een soort vurenhout die je in verschillende varianten kunt verkrijgen. Er bestaan 2 diktematen: 3 cm en 5 cm. Verder zijn er verschillende stijlen: nieuw steigerhout, old-look steigerhout en gebruikt steigerhout. Je kunt er ook voor kiezen om de planken te (laten) verven.

Robuuste en industriële stalen muurplank

Wandplanken uit staal kan je in verschillende afmetingen en stijlen verkrijgen. Ze zijn modern en hebben een strakke uitstraling. Ze zijn trouwens ook heel stevig. Perfect voor eender welke keuken. 

Witte en blauwe keuken met verschillende wandplanken als opbergruimte

Praktische tips voor de ideale wandplank in de keuken

Hieronder ontdek je een paar tips om jouw plank perfect aan de muur te plaatsen.

Hoe hoog hang je de plank?

Je houdt best rekening met verschillende factoren voordat je de plank aan de muur hangt. Kijk eerst naar wat je op de plank gaat zetten. Daarna stem je het af naar jouw persoonlijk voorkeur. Sommige mensen willen de plank op ooghoogte plaatsen, anderen willen het hoger zodat je er onder kan werken. Denk hierover na voordat je de planken effectief installeert.

Hoe diep zijn handige keukenplanken?

Voor de keuken kies je meestal voor een zwevende wandplank met een diepte van 20 of 25 centimeter. Als je een diepere plank wilt, bijvoorbeeld meer dan 30 centimeter, dan plaats je het best met een nis-bevestiging.

Zwevende planken kan je op maat laten maken en zijn verkrijgbaar in lengtes van 30 tot wel 400 centimeter.

Op zoek naar een installateur?
Wij brengen je zo snel mogelijk in contact met specialisten.

Heeft een wandplank in de keuken nadelen?

Wandplanken zijn heel populair en bieden verschillende voordelen. Maar ze hebben ook enkele nadelen waar je best rekening mee houdt. Hieronder bespreken we een paar mogelijke problemen.

Open plank vangt makkelijk stof

Open planken vangen meer stof. Dit betekent dat je meer schoonmaakwerk hebt. De voorwerpen die erop staan, zoals potten, pannen en decoraties, worden sneller stoffig.

Planken ogen snel rommelig

Als je een wandplank te vol zet, kan het rommelig lijken. Het is belangrijk om een balans te vinden tussen functionaliteit en esthetiek om een georganiseerde uitstraling te behouden.

Witte, klassieke keuken met houten wandplanken die servies, plantjes en kruiden dragen

Contacteer vrijblijvend experten en ontdek hoe je jouw keuken persoonlijk kan inkleden

Neem vrijblijvend contact op met keukenexperts door ons formulier in te vullen. Zij adviseren je graag zodat je keuken volledig aan jouw wensen voldoet. Vergelijk alle offertes grondig en maak een voordelige keuze.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Wat is uw keukenproject?
2*. Welke werken wilt u laten uitvoeren in de keuken?
3*. Wanneer wenst u het keukenproject op te starten?
4. Beschrijving van uw project
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Lokale bedrijven gespecialiseerd in: keukenrenovatie