Inhoud
Hoe bepaal je de juiste afmetingen voor jouw keuken?
Er bestaan verschillende manieren om de juiste afmetingen te bepalen. De manier die je kiest, zal afhankelijk zijn van jouw wensen.
In functie van de ruimte
De afmetingen van jouw keuken is afhankelijk van de ruimte die je hebt. Je kan voor verschillende types keuken gaan. Zoals een L-keuken, een enkel- of dubbelwandige keuken, een G-keuken, een U-keuken of een eilandkeuken.
De ene heeft meer ruimte nodig dan de andere. Een G-keuken is bijvoorbeeld enkel bruikbaar voor grote ruimtes. Een enkel- of dubbelwandige keuken daarentegen is perfect voor lange smalle ruimtes.
Kies voor een ideale werkdriehoek en doorgang
In een keuken bestaan er verschillende zones. Spoelen, koken en bevoorraden vormen de werkdriehoek. Als je de lengte van deze driehoek optelt. Dan krijg je een loopafstand.
Deze afstand bedraagt ergonomisch gezien best tussen 6 en 8 meter. De afstand tussen koken en spoelen blijft best zo klein mogelijk. Omdat je hiertussen de meeste interactie hebt. Elke zone zou minstens 90 cm breed moeten zijn.
Afhankelijk van de gewenste keukenapparaten
De afmetingen en indeling van je keuken zijn niet alleen afhankelijk van de beschikbare ruimte, maar ook van de keukenapparaten die je wilt plaatsen. Sommige apparaten hebben een bepaalde ruimte nodig om goed te kunnen werken. Zorg ervoor dat je voldoende ruimte hebt voor de apparaten die je wilt gebruiken.
Zorg voor een ergonomische keuken
Door meer ergonomie in jouw keuken te integreren. Maak je jouw leven gemakkelijker. Dingen die je vaak gebruikt hou je binnen handbereik. Zwaardere spullen plaats je beneden. Lichtere spullen vanboven. De oven en microgolfoven plaats je best op aanrechthoogte. Zo ga je met een rechte rug schotels inzetten en uitnemen.
Hoe groot is een keuken minimaal?
De minimale grootte voor een keuken is ongeveer 2,40 meter. Dit is gebaseerd op gemiddeld 40 tot 60 cm per functie van koken, wassen, koelen en bakken. Meestal staat er nog een koelkast in het verlengde van jouw aanrecht, wat de lengte kan vergroten.
Grootte afhankelijk van de indeling
Elke opstelling heeft een gemiddelde afmeting en niet iedere opstelling is geschikt voor elke ruimte. Het is dan ook handig als je de afmetingen van je ruimte weet voor je zoekt naar een keuken.
Bij een rechte keukenopstelling is de lengte ongeveer 3 meter. Voor een keuken met een L-opstelling is 3 meter bij 2,5 meter de gemiddelde afmeting.
Kies je voor een U-keuken? Dan is dit rond de 2 meter bij 2,5 meter bij 1,40 meter.
Bij een kookeiland zal de gemiddelde afmeting van de keuken 2,40 meter bij 90 centimeter zijn. Ga je voor een parallel keuken? Dan is de breedte zo’n 2,70m. Maar de lengte van beide keukenblokken is helemaal aan de ruimte aan te passen.
Standaard afmetingen van kasten in de keuken
Standaard heeft een werkblad een hoogte van 91 cm. Maar tegenwoordig verschilt dit vaak tussen 80 en 100 cm. Omdat iedereen anders is, verschilt de ideale werkbladhoogte per persoon.
Wat is de ideale hoogte van een werkblad met spoelbak en kookplaat?
Dit is afhankelijk van jouw lengte. Meestal ligt de hoogte tussen de 90 cm en 95 cm. Maar dit kan verschillen van 80 cm tot 100 cm. Het zou perfect zijn als het werkblad tot ongeveer 10 à 15 cm onder de elleboog komt.
De onderkasten waarop het werkblad rust hebben een standaard hoogte van ongeveer 78 cm tot 80 cm. Werkbladen zijn meestal 2 cm tot 4 cm dik.
Op welke hoogte beginnen bovenkasten?
Bovenkasten beginnen meestal op een hoogte van 50 cm tot 55 cm boven het werkblad. Dit zorgt ervoor dat er voldoende ruimte is om comfortabel te werken zonder dat de bovenkasten in de weg zitten.
Wat is de diepte van standaard keukenkasten?
Gemiddeld zijn onderkasten 60 cm diep. Op die manier is er genoeg opbergruimte, maar ook werkruimte bovenop de kast.
Bovenkasten hebben een diepte van 30 tot 35 cm. Deze diepte is voldoende om keukengerei en eten op te bergen zonder de werkruimte hieronder te beperken.
Andere belangrijke afmetingen in de keuken
Naast de standaardafmetingen van kasten zijn er nog andere belangrijke afmetingen om rekening mee te houden bij jouw keukenontwerp.
Hoe groot maak je een keukeneiland?
De breedte van een kookeiland is meestal iets meer dan 2,5 meter. Maar dit is afhankelijk van het aantal keukenkasten. De minimale diepte is 1,10 meter. Maar dit is afhankelijk van of je eraan wilt zitten, koken of werken.
Hoe hoog hang je een afzuigkap?
Er bestaan verschillende soorten afzuigkappen. Als je kiest voor een normaal exemplaar die aan het plafond hangt. Zorg ervoor dat de kap minstens even breed is als de kookplaat.
Waar plaats je de gootsteen in het werkblad?
Bij het plaatsen van een gootsteen in een recht werkblad is het best om die in het midden te plaatsen. Zorg ervoor dat er voldoende ruimte is aan beide zijden.
In een hoekkeuken, zoals een L-vorm of U-vorm kan je de gootsteen in een van de hoeken plaatsen. Maar let erop dat je nog steeds voldoende werkruimte aan beide zijden hebt.
Als je een kookeiland hebt kan je de gootsteen in het midden van het eiland plaatsen. Dit maakt het eiland multifunctioneel en centraal in de keuken.
Advies nodig over de ideale afmetingen? Contacteer ervaringsdeskundigen in je buurt
Bij het ontwerpen van je keuken is het belangrijk om de juiste afmetingen te kiezen die passen bij de beschikbare ruimte.
Als je hulp nodig hebt bij het bepalen van de ideale afmetingen voor jouw keuken kan je het offerteformulier invullen. Je ontvangt dan gratis tot 5 offertes van specialisten in je buurt. Zij kunnen je voorzien van advies op maat en praktische tips om je droomkeuken te ontwerpen.