Inhoud
Wat is de inschrijvingstaks of BIV?
De belasting op inverkeerstelling (ook wel BIV of inschrijvingstaks) is een van de Belgische verkeersbelastingen. Waar gaat het precies over?
Belasting op inverkeerstelling na inschrijving bij DIV
Schaf je een nieuw of tweedehands voertuig aan en schrijf je het voertuig in op je eigen naam? Dan moet je de inschrijvingstaks betalen om het voertuig in gebruik te nemen op de openbare weg. Je ontvangt het verzoek tot betaling na de inschrijving van het voertuig bij het DIV. Hierna krijg je jouw inschrijvingsbewijs.
Eenmalige verkeersbelasting – ook op tweedehands voertuigen
Je betaalt de BIV slechts 1 keer.
Je betaalt de belasting op inverkeerstelling ook op tweedehands voertuigen. Schaf je een tweedehands auto aan waarvoor de vorige eigenaar de BIV al betaald heeft? Dan moet jij de wagen opnieuw inschrijven en de BIV opnieuw betalen.
BIV berekenen tweedehands auto
Benieuwd hoe je de BIV berekent voor een tweedehands of nieuwe auto? Onderaan dit artikel lees je hoe de hoogte van de belasting op inverkeerstelling bepaald wordt.
Welke voertuigen?
De BIV wordt geheven op de inverkeerstelling van motorvoertuigen die op de openbare weg gebruikt worden. Het gaat om:
- Personenwagens en minibussen
- Auto’s voor dubbel gebruik
- Motorfietsen
- Luchtvaartuigen die in België worden gebruikt en in België zijn ingeschreven
- Pleziervaartuigen en jachten langer dan 7,5 meter
Uitzonderingen
In uitzonderlijke gevallen hoef je geen BIV te betalen. Het gaat onder meer om kampeerwagens, lichte vrachtwagens en speedpedelecs. Meer weten? Stel je vragen aan autoverzekeringsspecialisten via het formulier onderaan deze pagina.
Wat kost inschrijvingstaks voor een nieuwe auto? Hoeveel inschrijvingstaks moet je betalen?
In Vlaanderen betaal je, voor auto’s die je inschrijft na 1 juli 2024, een bedrag van minstens 54,75 euro en maximaal 13.694,25 euro. Maar hoe wordt de inschrijvingstaks berekend? En hoe zit dat in Wallonië en Brussel?
Berekening: Hoe de inschrijvingstaks berekend wordt
Een overzicht met de berekeningen per gewest:
Vlaanderen
In het Vlaamse Gewest wordt je BIV berekend aan de hand van een ingewikkelde formule. Die houdt rekening met onder meer de CO2-uitstoot van het voertuig, het soort brandstof en de leeftijd van het voertuig (bepaald door de datum van de allereerste inschrijving van het voertuig).
Op de website van de Vlaamse Belastingdienst vind je een gratis online simulator waarmee je de BIV van je nieuwe wagen zelf kunt berekenen. Nood aan meer advies? Contacteer specialisten via onderstaande knop.
Brussel en Wallonië
In Brussel en Wallonië wordt de BIV bepaald aan de hand van 3 factoren:
- Het fiscale pk (de cilinderinhoud, uitgedrukt in kubieke centimeter of kilowatt – 1 fiscale pk is gelijk aan een cilinderinhoud van 200 kubieke centimeter).
- De leeftijd van het voertuig
- De gebruikte brandstof (lpg of benzine of diesel)
De minimale BIV in Brussel en Wallonië bedraagt 61,50 euro, de maximale BIV bedraagt 4.957 euro.
Opgelet: Benieuwd naar de tarieven voor jouw situatie of nood aan een simulatie op maat? Neem contact op met autoverzekeringsexperts via het formulier onderaan deze pagina.
Hoeveel tijd heb je om de BIV te betalen?
Ongeveer een maand na het inschrijven van je nieuwe (of tweedehands) auto bij de DIV ontvang je een aanslagbiljet van de Vlaamse belastingdienst.
Je hebt vervolgens 2 maanden de tijd om de belasting op inverkeerstelling te betalen.
Meer weten over de belastingen op auto’s en andere voertuigen? Stel je vragen aan experts
Tijd voor een nieuwe auto? Een goede autoverzekeraar helpt je alle administratieve zaken correct en vlot af te handelen. Heb je vragen over het inschrijven van je nieuwe wagen, ben je op zoek naar de juiste verzekeraar of wil je verschillende autoverzekeringspolissen met elkaar vergelijken? Vul dan onderstaand formulier in. Je ontvangt gratis en volledig vrijblijvende offertes op maat en advies van specialisten.