Wanneer is een 11 kW laadpaal de beste keuze? 

Een 11 kW laadpaal wordt vaak gekozen als laadpunt voor thuis. Naargelang het vermogen en de elektriciteitsaansluiting die je thuis hebt, is dit echter niet altijd de juiste laadpaal voor jou.

Wanneer is 11 kW dan wel de beste keuze? In onderstaande gevallen is een laadpaal van 11 kW wél een goede keuze. 

1. Bij een 3-fase aansluiting

Er zijn twee soorten aansluitingen: een 1-fase aansluiting, voor laadpalen met een lager vermogen en een 3-fase aansluiting voor laadpalen met een hoger vermogen.

Voor 11 kW dien je altijd een 3-fase aansluiting te hebben. 1-Fase aansluitingen leveren namelijk niet genoeg stroom. In het geval dat je een 1-fase aansluiting hebt en graag een 11 kW laadpaal wil, moet je ze dus eerst laten verzwaren.

2. Je auto heeft het juiste oplaadvermogen

Het ideale vermogen van je laadpaal hangt ook af van het laadvermogen van je elektrische auto. Voor de meeste auto’s volstaat 11 kW om een redelijke laadtijd te garanderen.

Je vermijdt best laadpalen met een lager vermogen om een lange oplaadtijd van je wagen te vermijden.

3. Je wil sneller opladen 

Vergelijkbaar met het vorige advies, opteer je idealiter voor een laadpaal met een hoger vermogen. Zo zal een laadpaal van 11 kW je auto gemiddeld in 8 uur volledig opladen. Ook lopen de energiekosten niet te hoog op.

4. Je wil je meterkast niet verzwaren 

Heb je nog een meterkast met een 1-fase aansluiting? In dat geval moet je ze eerst laten verzwaren als je een 11 kW laadpaal wil plaatsen. Maar ook bij een hoger vermogen dan 11 kW, moet je de meterkast laten aanpassen, ongeacht je al beschikt over een 3-fase of 1-fase aansluiting. 

Wat kost een laadpaal van 11 kW? 

Een laadpaal van 11 kW kost gemiddeld 700 tot 2.000 euro. Daarbovenop komt de keuring van jouw laadpaal, goed voor een extra 100 euro.

De precieze kosten hangen uiteraard af van de precieze uitvoering die je thuis plaatst: wallbox of laadpaal, extra opties zoals Dynamic Load Balancing enzovoort. Ook als extra aanpassingen aan de meterkast dienen te gebeuren, kunnen de kosten oplopen.

Benieuwd naar een concrete prijs voor jouw laadpaal? Vraag naar een offerte en vergelijk erkende laadpaal installateurs in je regio.


Kan je een 11 kW laadpaal thuis met Dynamic Load Balancing installeren?

Dat kan! Bij aanschaf van een 11 kW laadpaal voor thuis, wordt er zelfs sterk aangeraden om gelijk Dynamic Load Balancing te laten installeren. Dit slimme laadpaal apparaat zorgt ervoor dat de zekeringen of stoppen niet doorslaan bij een te hoge stroomvraag.

Het reguleert de stroomtoevoer naar de laadpaal door ze te beperken of tijdelijk te pauzeren wanneer de capaciteit van je meterkast wordt overschreden. Op die manier voorkom je stroomuitval, zélfs wanneer meerdere apparaten tegelijk veel stroom verbruiken.

Met Dynamic Load Balancing kun je dus altijd maximaal laden zonder risico op stroomuitval.

Een witte elektrische wagen naast een laadpaal en een meterkast.

Enkele slimme alternatieven 

Indien je nog twijfelt of 11 kW het juiste vermogen is, vind je hieronder veel gekozen alternatieven. 

1. Laadpaal 3,7 of 7,4 kW

Het eerste alternatief is een laadpaal met een vermogen van 3,7 of 7,4 kW. Die laadpalen zijn ideaal voor woningen met een 1-fase aansluiting.

Een laadpaal met een vermogen van 3,7 kW is vooral geschikt voor hybride auto’s of als privé laadpaal thuis. Een 3,7 kW laadpaal is minder geschikt voor volledig elektrische auto’s met een oplaadduur van circa 20 uur. 

Een laadpaal met een vermogen van 7,4 kW is een krachtiger alternatief in het geval van een 1-fase aansluiting. De oplaadtijd voor volledig elektrische auto’s schommelt dan tussen 10 en 12 uur. Wat voor veel gebruikers volstaat.  

2. Laadpaal 22 kW 

Een andere optie is een laadpaal met een vermogen van 22 kW. Die laadt een volledig elektrische wagen doorgaans binnen de 3 uur op. Hoewel dit heel snel is, is zo’n krachtige laadpaal niet altijd de beste keuze voor thuisgebruik.

De hogere aanschaf- en energiekosten maken deze optie heel wat duurder. Bovendien zijn de meeste woningen niet uitgerust met de juiste elektriciteitsaansluitingen voor een laadpaal van 22 kW, waardoor er vaak aanpassingen aan de meterkast nodig zijn.

Deze optie is meer geschikt voor bedrijven die zo’n elektriciteitsinstallatie vaak al ter beschikking hebben. 

Welk vermogen kiezen? 

Het juiste vermogen voor je laadpaal hangt af van je meterkast en het laadvermogen van je auto. In het geval dat je thuis een 1-fase aansluiting hebt of dat je auto slechts tot 7,4 kW kan laden, kies voor een laadpaal van 7,4 kW.

Heb je een 3-fase aansluiting en kan je auto tot 11 kW of meer laden? Dan is een laadpaal van 11 kW ruimschoots voldoende. Hiermee kan je jouw auto ‘s nachts volledig opladen zónder je elektriciteitsaansluiting te hoeven verzwaren. 

Zorg ook dat je laadkabel in staat is om het gewenste vermogen te kunnen laden.

Hoe het juiste vermogen kiezen?
Vul het formulier in en ontvang advies en offertes op maat van erkende installateurs
arrow Ontvang offertes

Voordelen en nadelen van een 11 kW laadpaal thuis

Heeft een laadpaal van 11 kW naast voordelen ook nadelen? Hieronder sommen we ze op.

Voordelen 

+ Ideaal voor thuisgebruik: Omdat ze eenvoudig aan te sluiten is op een 3-fase aansluiting. De meeste (moderne) elektrische auto’s ondersteunen opladen tot 11 kW. Dit type laadpaal is dus perfect geschikt voor de laadcapaciteit van je elektrische wagen.

+ Korte laadtijd: Gemiddeld mag je rekenen op een laadtijd van 8 uur. Dat is aanzienlijk sneller dan laadpalen met lagere vermogens. Hoewel een laadpaal van 22 kW je auto nog sneller kan opladen, is ze zeker niet geschikt voor alle auto’s en vereist het bijna altijd een verzwaring van je meterkast. 

+ Goede investering: Een eigen laadpaal is handig en verdient zich snel terug. Op slechts 1,5 tot 5 jaar kunnen je kosten al worden terugverdiend. Je hoeft onder meer geen gebruik te maken van publieke laadpalen die vaak aanzienlijk meer kosten per beurt. 

Nadelen

– Een serieuze investering: Een 11 kW laadpaal vereist een investering. Hoewel je die kosten snel kan terugverdienen door onder meer te laden tegen het daltarief en minder gebruik te hoeven maken van publieke laadpalen, moet je dus wel over het nodige kapitaal beschikken om de laadpaal te laten installeren.

– Hoger energieverbruik: Het plaatsen van een laadpaal verhoogt je energiefactuur. De brandstofkosten voor je auto zullen echter dalen, waardoor de investering zichzelf terugbetaalt. 

– Niet voor iedereen geschikt: Veel woningen hebben slechts een 1-fase aansluiting, waardoor er geen laadpaal van 11 kW mogelijk is. Ook volstaat voor veel hybride auto’s een lager laadvermogen van bijvoorbeeld 3,7 kW.

Een blije jongeman laadt thuis zijn elektrische wagen op naast een compacte en stijlvolle laadpaal.

Extra info, advies op maat en concrete offertes van installateurs ontvangen? Vul het offerteformulier in 

Wil je graag een laadpaal installeren bij jou thuis? Heb je bijkomend advies nodig? Vul onderstaand formulier in en ontvang gratis 1 of meer vrijblijvende offertes van erkende laadpaal installateurs in jouw regio.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Waar wenst u een laadpaal te installeren?
2*. Voor welke elektrische auto is de installatie bestemd?
3*. Wanneer wenst u de laadpaal te plaatsen?
4*. Heeft u reeds een elektrisch voertuig?
5*. Bent u ook geïnteresseerd in zonnepanelen?
6. Bijkomende informatie
7. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Hoe snel laadt een 11 kW laadpaal? Is dit sneller dan een 22 kW laadpaal?

+
Een 11 kW laadpaal laadt gemiddeld een volledig elektrische auto op in 8 uur. Een 22 kW laadpaal, doet dit gemiddeld in 3 uur. Natuurlijk is het belangrijk om te weten dat de effectieve laadtijd afhangt van het laadvermogen van de elektrische auto. Zo zal een kleinere auto met een lagere laadcapaciteit, sneller zijn opgeladen dan een grotere wagen. Ook zijn de kenmerken van de oplaadkabel beslissende factoren. Zo zal je met een auto met 22 kW AC-laadvermogen, een laadpaal van 22 kW, maar een laadkabel van slechts 11 kW, uiteindelijk maar aan 11 kW/u opladen. 

Hoeveel ampère gebruikt een 11 kW laadpaal?

+
Een 11 kW laadpaal gebruikt 16 A. Dit komt omdat een 11 kW laadpaal een 3-fase aansluiting heeft, en daardoor een minder grote ampèrestroom nodig heeft. Zo gebruikt een 7,4 kW laadpaal met een 1-fase aansluiting bijvoorbeeld, dubbel zoveel ampère namelijk 32 A. Een 22 kW laadpaal (3-fase aansluiting) gebruikt ook 32 A. Belangrijk is ook altijd om te kijken op welk vermogen je auto kan worden opgeladen, en deze compatibel is met een 3-fase aansluiting om aan 11 kW te kunnen laden.

Welke aansluiting heeft een 11 kW laadpaal nodig?

+
Er zijn twee soorten elektriciteitsaansluitingen: de 1-fase en de 3-fase aansluiting. Een 11 kW laadpaal heeft een 3-fase aansluiting nodig, omdat deze meer stroom biedt en sneller oplaadt. Als je thuis dus een 1-fase aansluiting hebt, kan je geen 11 kW laadpaal installeren of gebruiken. Het hoogste vermogen dat je kan laden met een 1-fase aansluiting is 7.4 kW. Zorg dus zeker dat je thuis een 3-fase aansluiting hebt voor zodat jij jouw auto met een hoger vermogen kan laden. 
Laadpaal thuis
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Lokale bedrijven gespecialiseerd in: laadpaal thuis