Wat heb je nodig om je nummerplaat of kentekenplaat aan te vragen?

Als je voor het eerst een nieuw of tweedehands voertuig aanschaft of in gebruik neemt in België, heb je een nummerplaat of kentekenplaat nodig. 

Heb je al een oude Belgische of nieuwe Europese nummerplaat? Lees dan in dit artikel wat je precies moet doen. 

Roze formulier

Om een nummerplaat aan te vragen, heb je het roze formulier ‘aanvraag tot inschrijving’ nodig. Je krijgt dat formulier van de verkoper van het voertuig.

Aanvraag plaat en inschrijvingsbewijs auto via autoverzekeraar

Vervolgens vul je het roze inschrijvingsformulier in. In de meeste gevallen bezorg je dat ingevulde formulier vervolgens aan je autoverzekeraar of verzekeringsmakelaar. Hij of zij zorgt voor de online-inschrijving van je voertuig bij de DIV. Jij hoeft verder niets te doen. 

Vlot, veilig en verzekerd de baan op?
Vind de autoverzekering die bij je past
arrow Ontvang offertes

Inschrijving auto bij WebDIV of DIV

De inschrijving door je verzekeraar via het WebDIV is in de meeste gevallen verplicht. Er zijn enkele uitzonderlijke gevallen waarin je het roze formulier toch zelf aan de DIV moet bezorgen (in persoon of via de post) en online inschrijven niet mogelijk is. 

Voorbeeld van een Europese nummerplaat die je na aanvraag ontvangt. Kenteken: 1-AAA-111.

Tweedehands: Kun je een nummerplaat aanvragen zonder keuring?

Nee. Als je een tweedehandsvoertuig aanschaft, moet de verkoper je het attest van de technische keuring aan de koper bezorgen. Dat formulier neem je mee naar je autoverzekeraar. 

OpgeletZonder tweedehandskeuring kun je het voertuig niet inschrijven. Zonder inschrijvings- of kentekenbewijs mag je niet met het voertuig op de openbare weg rijden.

Kocht je een tweedehandsmotor? Dan is het de verzekeraar die jou het roze inschrijvingsformulier bezorgt. Jij bezorgt je verzekeraar eerst het inschrijvingsbewijs van de vorige eigenaar en, indien beschikbaar, een kopie van het gelijkvormigheidsattest. Dit document is belangrijk omdat het allerlei gegevens, zoals de fiscale pk en type brandstof (zoals elektrisch aangestuurde voertuigen) van de wagen. Beide zijn ook belangrijk voor de kost van de verzekering.

Uitzondering tweedehandskeuring

Als je een voertuig overdraagt aan je echtgenoot, kind of wettelijk samenwonende partner, en je de nummerplaat mee overdraagt, is een tweedehandskeuring niet nodig.

Je regelt de overdracht via je autoverzekering. Als je de nummerplaat niet mee overdraagt, is een administratieve keuring wel nodig voor de inschrijving van het voertuig. De DIV vraagt om een attest om de relatie met degene die de wagen ontvangt te bewijzen.

Wat als je al een nummerplaat had?

Als je, op het moment dat je de nieuwe auto aanschaft, al een Europese nummerplaat hebt, kun je die hergebruiken. Je moet enkel een nieuw kenteken- of inschrijvingsbewijs aanvragen voor de nieuwe auto. Dat doe je via het formulier ‘aanvraag tot inschrijving’. Duid aan dat je al een nummerplaat hebt en vul de gegevens van de nummerplaat in.

Heb je al een oude Belgische nummerplaat, maar geen Europese? Dan moet je die vervangen door een nieuwe Europese nummerplaat. Dat gebeurt als:

  • Je een nieuwe of tweedehands auto aanschaft die de auto met oude nummerplaat vervangt.
  • Je verhuist en het adres waarop de wagen is ingeschreven wijzigt.

Je ontvangt de nieuwe, Europese nummerplaat per post. Bij ontvangst betaal je 30 euro.

Nog meer vragen?
Contacteer vrijblijvend autoverzekeraars

Oude nummerplaat schrappen

Je moet je oude nummerplaat na ontvangst schrappen om te vermijden dat je verkeersbelasting betaalt op de oude en nieuwe nummerplaat. Dat schrappen is gratis.

Bij de nieuwe nummerplaat zit een zelfklevend vignet. Dat kleef je op de oude nummerplaat (die aan de achterkant van de wagen was bevestigd en waarop het logo van de DIV staat).

De nummerplaat met het vignet leg je in de inzameldoos (dropbox) bij je postkantoor, of levert het af bij het loket van het kantoor of een postpunt. Je ontvangt het schrappingsbericht meteen na aflevering of een week nadat je de oude nummerplaat in de inzameldoos deponeerde.

Een postkantoor waar je een oude Belgische nummerplaat kunt laten schrappen na de aanvraag en ontvangst van je nieuwe nummerplaat.

Hoe lang moet je wachten op je nieuwe nummerplaat na bestellen?

Diende je verzekeraar de inschrijving voor 18 uur in bij WebDIV? Dan ontvang je de nummerplaat de volgende werkdag.

Diende je verzekeraar de inschrijving na 18 uur in? Dan ontvang je de nummerplaat na 2 dagen.

Levering door bpost

Bpost staat steeds in voor het leveren van nieuwe nummerplaten. Je betaalt cash aan de postbode bij ontvangst bij je thuis, of met cash of Bancontact als je de nummerplaat ophaalt op het postkantoor.

Bij je nieuwe nummerplaat ontvang je ook het inschrijvingsbewijs of kentekenbewijs van het voertuig en een betaalbewijs.

Prijs: Wat kost een nieuwe nummerplaat?

Bij ontvangst of ophalen van je nieuwe nummerplaat betaal je 30 euro.

De nummerplaat is slechts een kleine investering. De grote kost is je autoverzekering. Contacteer daarom verzekeraars en vind de goedkoopste offertes op maat van je situatie. Vergelijken komt ook de prijs van een omniumverzekering ten goede.

De autoverzekering vinden die bij je past?
Vergelijk hier gratis autoverzekeringen op maat van jouw situatie
arrow Ontvang offertes

Nummerplaten bevestigen: duplicaat op voorzijde

Je ontvangt standaard slechts 1 nummerplaat. Die bevestig je op de achterkant van de wagen. Toch moet ook de voorzijde van de auto van een nummerplaat worden voorzien. Er zijn 2 oplossingen:

  • Laat een kopie van de nummerplaat maken. Je betaalt zo’n 25 euro. Je kunt terecht bij de DIV of een winkel of verkooppunt waar men Europese nummerplaten mag dupliceren.
  • Bestel de voorplaat samen met de achterplaat. Dat doe je door ‘+ voorplaat’ in te vullen op je inschrijvingsformulier. Maak gebruik van vak X10.

Nummerplaat aanhangwagen

Voor aanhangwagens en caravans met een maximum toegelaten massa van 750 kilogram of meer moet je een aparte nummerplaat aanvragen. Ze moeten ook apart verzekerd en gekeurd worden. 

Een man, druk in de weer met de aanvraag van een nieuwe nummerplaat via het roze formulier dat hij indient bij zijn autoverzekeraar. Op de voorgrond een bos autosleutels, op de achtergrond een rode miniatuurauto.

Ook interessant:

Welke nummerplaat krijg je vandaag?

+
Online vind je terug welke nummerplaat het laatst werd toegekend. Met die informatie kun je inschatten welke plaat jij krijgt. 

Hoe krijg je een gepersonaliseerde nummerplaat?

+
Je kunt je officiële kentekenplaat tot op zekere hoogte personaliseren. Daarvoor betaal je 1.000 euro extra. Houd er rekening mee dat niet elk voertuig (zoals een bromfiets) voorzien kan worden van een gepersonaliseerde nummerplaat. Het kenteken mag ook niet uitsluitend uit cijfers bestaan. De reliëfstempel van de DIV moet steeds aan het begin van het kenteken staan.

Kun je een oude nummerplaat behouden als je een nieuwe auto koopt?

+
Als je al een Europese nummerplaat hebt, mag je die gewoon overbrengen naar je nieuwe voertuig. Heb je een oude Belgische nummerplaat? Dan moet die vervangen worden.

Meer weten over de inschrijving van Belgische voertuigen? Stel je vragen aan specialisten

Koop je een nieuwe wagen? Overweeg je een tweedehandsauto aan te schaffen? Of zit je met je handen in de haren bij het inschrijven van je nieuwe voertuig? Vul dan onderstaand formulier in. Je ontvangt gratis advies op maat en volledig vrijblijvende verzekeringsvoorstellen. Zo ontvang je snel en eenvoudig een antwoord op je vragen en vind je binnen een mum van tijd de juiste verzekering voor jouw auto!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Is deze verzekering voor een nieuwe of een tweedehandswagen?
2*. De verzekeraar moet vooral… :
(Gelieve maximaal drie opties aan te vinken)
3*. Wat is het merk en model van de wagen?
4*. Wat is het bouwjaar of jaar van eerste inschrijving van het voertuig?
5*. Is dit een privé of een bedrijfswagen?
6*. Hoeveel kilometers rijdt u per jaar?
7*. Welk type autoverzekering wenst u?
8*. Wat is uw geboortejaar?
9*. In welk jaar behaalde u uw rijbewijs?
10*. Hoeveel jaar bent u reeds verzekerd?
11*. Hoeveel ongevallen (in fout) heeft u de laatste 5 jaar gehad?
12. Aanvullende informatie
13. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Autoverzekering
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.