Inhoud
Regel 1: Je mag niet zomaar aan het stopcontact laden (mode 2)
De eenvoudigste manier om je elektrische auto op te laden, is thuis aan het stopcontact. Met een speciale laadkabel kun je ‘mode 2’ laden. Aan mode 2 laden zijn enkele nadelen en risico’s verbonden. Zo gaat laden via het stopcontact bijzonder traag en is er een groot risico op oververhitting en brand.
Voor de veiligheid gelden daarom enkele regels rond opladen via een stopcontact:
- De elektrische installatie en het stopcontact moeten in goede staat zijn.
- Het stopcontact is geaard. Voor sommige elektrische voertuigen en mode 2 laadkabels is ook een nulgeleider nodig.
- Het gebruik van een verlengkabel, stekkerdoos of kabelhaspel wordt sterk afgeraden. Als je toch een verlengkabel of kabelhaspel gebruikt, moet die volledig afgerold worden.
- De laadstroom van de laadkabel moet beperkt zijn tot 10 Ampère. Je moet zelf nakijken of je laadkabel die begrenzing bevat.
- Je mode 2-laadkabel moet een beveiliging bevatten tegen een foutstroom van minstens 6 mA DC. Die regel geldt sinds 1 januari 2018. Dateert je laadkabel van voor die tijd? Dan wordt het aanbevolen de laadkabel te vervangen.
Regel 2: Laadpaal moet aangesloten zijn op een aparte groep in de meterkast
Laadpalen moeten worden aangesloten op een apart circuit en een aparte zekering in de meterkast, met een eigen aarding. Die aansluiting wordt gecontroleerd tijdens de verplichte keuring van je laadinstallatie: je moet die aparte groep dus ook voorzien als je de laadpaal zelf installeert.
Regel 3: Installeer het laadpunt, snellaadstation of de wallbox op de juiste plek
Je mag je laadpaal niet zomaar om het even waar installeren, maar er zijn wel verschillende mogelijkheden. Idealiter plaats je de laadpaal zo dicht mogelijk bij de meterkast. De beste plekjes zijn je garage, gevel, carport of kelder.
De laadpaal moet op je eigen grond staan. De laadkabel en het laadstation mogen geen obstakel vormen voor voetpad- en andere weggebruikers.
Hoe kun je een elektrische auto opladen zonder oprit?
Heb je geen eigen oprit? Dan kan het lastig zijn om je elektrische auto thuis op te laden. Als je de elektrische auto op de openbare weg moet parkeren, kun je die immers niet verbinden met een laadpaal zonder dat de kabel de toegang van andere weggebruikers belemmert.
Je kunt ten rade gaan bij je gemeente. In sommige gevallen kun je een vergunning aanvragen om je laadpaal toch aan de straatkant (en dus eigenlijk op de openbare weg) te installeren.
De gemeente kan ook, op verzoek, een publiek of openbaar laadpunt installeren in de buurt van je woning. Zo kun je alsnog comfortabel je wagen opladen.
Regel 4: Is een digitale meter verplicht bij plaatsing van een laadpaal of snellader?
Ja, bij de installatie van een laadpaal moet je in de meeste gevallen en gemeentes overstappen op een digitale meter (als je nog een analoge teller hebt). Een installateur geeft je informatie op maat.
Regel 5: Gebruik geen verlengkabel tussen laadstations en auto’s
Je zet de laadpaal steeds op eigen grond, maar wat je ook zeker niet over het hoofd wilt zien, is de afstand tussen je elektrische auto en de laadpaal. Het is namelijk verboden om een verlengkabel te gebruiken om de afstand tussen je auto en de laadpaal of reikwijdte van de laadkabel te overbruggen.
Houd bij de installatie rekening met de lengte van de laadkabel, je parkeergewoontes en de manier waarop je de parkeerplaats binnenkomt en verlaat.
Regel 6: Laat je installatie keuren
Voor je jouw elektrische auto voor het eerst thuis oplaadt, moet je de installatie laten keuren door een erkend keuringsorganisme. Je kunt je installateur vragen om een afspraak met de keurder te maken. Ook als je de laadpaal zelf installeert, is een keuring verplicht.
Regel 7: Alle laadstations moeten gemeld worden bij Fluvius
Een laadpunt brengt een extra belasting voor het distributienet met zich mee. Net als zonnepaneelinstallaties moet je laadstations daarom melden bij netbeheerder Fluvius. Dat doe je via het online platform ‘Mijn Fluvius’.
Regel 8: Je mag je oplaadpunt niet zomaar openbaar maken
Je mag, onder bepaalde voorwaarden, je privé laadpunt publiek ter beschikking stellen. De belangrijkste voorwaarden zijn:
- Het laadpunt en je elektrische installatie voldoen aan alle technische voorschriften en veiligheidsnormen.
- De netbeheerder kan je een extra vergoeding vragen voor het openbaar maken van je laadpunt.
- De lokale overheden kunnen een vergunningsplicht opleggen. Die plicht geldt meestal als je de laadpaal aan de straatkant wilt installeren.
Aanbevelingen
Enkele aanbevelingen:
Kies een slimme laadpaal
Met slimme laadpalen kun je de laadsessies van je elektrische wagens intelligent beheren.
Ze maken het bijvoorbeeld mogelijk om je elektriciteitsnet te beschermen tegen overbelasting.
Ook kun je een slimme laadpaal opdragen om de meest voordelige energie te gebruiken om je wagen op te laden.
Schakel een expert in voor de installatie
Laadpalen laat je bij voorkeur installeren door een expert.
Daarmee garandeer je een veilige en correcte installatie die ook nakomt aan de wettelijk verplichte keuring.
Laad elektrische voertuigen voordelig op
Elektrisch laden is goedkoper dan tanken met fossiele brandstoffen. Thuis elektrisch laden is goedkoper dan publiek laden. Nog meer besparen? Dat doe je met zonne-energie.
Wil je (nog) geen zonnepaneelinstallatie? Dan kun je bij je energieleverancier polsen naar speciale tarieven voor elektrisch laden.
Veilig elektrisch laden bij jou thuis? Vergelijk offertes voor laadpalen en bespaar
Als particulier kun je, zoals je ziet, niet zomaar zonder restricties en in ‘t wilde weg laadpalen installeren. Logisch ook, want bovenstaande regels zorgen ervoor dat iedereen veilig thuis zijn of haar auto kan opladen, zonder het elektriciteitsnet te overbelasten of de openbare weg ontoegankelijk te maken.
Wil jij zeker zijn dat jouw laadpunt aan alle eisen voldoet? Heb je vragen over de installatiemogelijkheden bij jou thuis? Of heb je nood aan advies om de juiste keuze te maken? Vul dan onderstaand formulier in. Je ontvangt gratis en volledig vrijblijvend advies van specialisten en offertes op maat. Zo vind je binnen een mum van tijd de juiste laadoplossing.