Inhoud
Hoeveel subsidie krijg je voor de aankoop van een elektrische auto in Vlaanderen?
De premies voor de aankoop van een elektrische auto of zero-emissievoertuig schommelen in 2024 tussen 3.000 euro en maximum 5.000 euro.
- Voor nieuw aangekochte zero-emissievoertuigen ontvangen natuurlijke personen en kleine of middelgrote ondernemingen (rechtspersonen zonder winstoogmerk én aanbieders van deelmobiliteit of autodelen) een premiebedrag van 5.000 euro.
- Voor tweedhandsvoertuigen en nieuwe zero-emissievoertuigen aangeschaft door grote ondernemingen (rechtspersonen zonder winstoogmerk en aanbieders van autodelen) wordt een premie van 3.000 euro uitgekeerd.
Voor wie?
Je geniet de premie als je de elektrische wagen aanschaft als natuurlijk persoon, aanbieder van autodelen of rechtspersoon. Voor rechtspersonen gelden 2 bijkomende voorwaarden: je bent niet onderworpen aan de vennootschapsbelasting en je hebt geen winstoogmerk.
Zelfstandige: eenmanszaak of onderneming
- Als eenmanszaak kun je wel de premie aanvragen, maar als onderneming niet.
- Je geniet als onderneming wel enkele fiscale voordelen voor de aanschaf en het gebruik van een elektrische wagen.
- Rechtspersonen zonder winstoogmerk die geen vennootschapsbelasting moeten betalen, genieten die fiscale voordelen niet. Zij ontvangen dus wel de premie, maar mogen geen gebruik maken van de fiscale voordelen.
- Aanbieders van autodelen genieten zowel de premie als de fiscale voordelen.
Voorwaarden
Om in aanmerking te komen voor de premie hoor je aan enkele voorwaarden te voldoen.
1. Voorwaarden inschrijving
Het gaat om volgende voorwaarden betreffende de inschrijving van het voertuig:
- De elektrische wagen of het zero-emissievoertuig is ingeschreven vanaf 1 januari 2024.
- De elektrische wagen is ingeschreven op een adres in het Vlaamse Gewest. De wagen blijft ingeschreven op een adres in het Vlaamse Gewest tot minstens 3 jaar na ontvangst van de premie.
- De elektrische wagen blijft minstens 3 jaar in het bezit van de aanvrager zelf, diens erfgenaam of diens rechtsopvolger.
2. Voorwaarden voertuig: Welke elektrische auto’s komen in aanmerking voor een premie van 5.000 of 3.000 euro?
De voorwaarden betreffende het voertuig zelf:
- Het gaat om een zero-emissievoertuig: modellen die volledig elektrisch werken of werken met brandstofcellen.
- Het zero-emissievoertuig is bedoeld voor personenvervoer of het vervoer van goederen met een gewicht tot 3.500 kilogram. Zware micro-stadswagens uit voertuigcategorie L7e-C komen ook in aanmerking.
- Het voertuig kost niet meer dan 40.000 euro, inclusief btw.
3. Wat met een tweedehands auto?
Je kunt de premie ook aanvragen voor een tweedehands zero-emissievoertuig. Daarvoor stelde de Vlaamse Overheid enkele aanvullende voorwaarden op:
- Het zero-emissievoertuig is, voor de inschrijving waarvoor je de premie aanvraagt, al minstens 3 en maximaal 8 jaar in gebruik. Ter illustratie: een elektrische auto die aanvankelijk in 2023 werd aangeschaft en in 2024 werd overgenomen, komt niet in aanmerking voor de premie.
- Op bovenstaande voorwaarde geldt een uitzondering voor demovoertuigen die al eens ingeschreven waren bij de autohandelaar. Zulke wagens worden als nieuw voertuig beschouwd.
- Het voertuig kost maximaal 40.000 euro inclusief btw.
- De oorspronkelijke cataloguswaarde van het tweedehandsvoertuig is niet hoger dan 60.000 euro, inclusief btw.
Aanvraag: Hoe en waar kun je de Vlaamse premie aanvragen? [Stappenplan]
De premie aanvragen doe je als volgt:
Stap 1: Meld je voertuig aan via het e-loket
Binnen de 90 dagen na het ondertekenen van de verkoopovereenkomst moet je het voertuig aanmelden via het e-loket.
Geef je contactgegevens en rekeningnummer op, alsook alle nodige gegevens over het voertuig. Je moet ook een digitale versie van de verkoopovereenkomst bijvoegen.
Verkoopovereenkomst
Je hebt een schriftelijke verkoopovereenkomst nodig van de aankoop van je zero-emissievoertuig. Die sloot je af bij een autohandelaar, niet bij een particulier. Je sloot de verkoopovereenkomst op of na 25 september 2023.
Stap 2: Controle en feedback
Het Departement Mobiliteit en Openbare Werken controleert de informatie. Je ontvangt een mail met:
- de vraag om aanvullende gegevens in te dienen
- info over de volgende stappen in het proces
Stap 3: Vervolledig de aanvraag via het e-loket
Schrijf je voertuig in bij de DIV (Dienst Inschrijving Voertuigen). Voeg een kopie van het inschrijvingsbewijs met het chassisnummer toe aan je dossier.
Voeg ook een kopie van de factuur en de betalingsbewijzen toe.
Stap 4: Goedkeuring en premiebetaling
Je dossier wordt een tweede keer gecontroleerd. Als aan elke voorwaarde voldaan is, ontvang je een goedkeuring per mail. De premie wordt vervolgens uitbetaald.
5 Andere financiële en fiscale voordelen voor elektrisch rijden
Je geniet nog enkele andere voordelen:
1. Hoeveel BIV (Belasting in Verkeerstelling) voor elektrische auto bij Vlaamse Overheid?
Voor volledig elektrische auto’s die je aanschaft in het Vlaamse gewest geniet je een vrijstelling van de BIV (inverkeerstelling of inschrijvingstaks).
Wallonië en Brussel
In het Waals en Brussels Hoofdstedelijk Gewest betaal je, voor een volledig elektrisch voertuig, de minimale BIV van 61,50 euro. Op 1 juli 2025 wordt die minimale BIV verlaagd naar 50 euro.
2. Verkeersbelasting op elektrische auto
Als je een volledig elektrische wagen aanschaft, betaal je in 2024 geen Vlaamse verkeersbelasting.
In 2025 betaal je 25 % van de verkeersbelasting en vanaf 2026 betalen eigenaars van elektrische voertuigen wel de verkeersbelasting.
Wallonië en Brussel
In het Waals en Brussels Hoofdstedelijk Gewest betaal je (tussen 1 juli 2023 en 30 juni 2024) de minimale verkeersbelasting van 97,68 euro voor een volledig elektrisch voertuig.
3. Fiscale voordelen voor zelfstandigen en vennootschappen
Als zelfstandige of vennootschap kun je de aankoop van een elektrische wagen tot 100 procent fiscaal aftrekken. Ook de energie waarmee je de elektrische wagen oplaadt, kun je volledig aftrekken als beroepskost.
Voor hybride wagens en gewone brandstofwagens wordt de fiscale aftrekbaarheid stelselmatig afgebouwd tussen 2023 en 2028. Vanaf 1 januari 2026 zullen enkel elektrische bedrijfswagens nog volledig fiscaal aftrekbaar zijn.
4. Voordelen voor laadpaal
Lees meer over de premie voor een laadpaal bij je thuis in één van onze andere artikels over laadpalen.
5. Eventuele lokale voordelen
Ook bij bepaalde gemeentes, steden en lokale overheden kun je subsidies aanvragen voor de aanschaf of het leasen van je elektrische wagen.
Nog voordeliger elektrisch rijden? Laat een laadpaal installeren bij je thuis
Wil je voordelig rondrijden? Combineer jouw elektrische voertuig met een privé laadpunt bij je thuis. Je wagen thuis opladen is drastisch goedkoper dan het gebruik van een openbaar laadpunt.
Benieuwd naar de opties en prijzen? Vul onderstaand formulier in en ontvang gratis vrijblijvende offertes op maat, en advies van specialisten. Zo rijd jij straks voordelig én milieuvriendelijk rond!