Inhoud
Prijs: Wat kost een kunststof keukenblad kopen?
Kunststof is een relatief budgetvriendelijk materiaal. Mik op een kost van 80 tot 100 euro per lopende meter. De dikte van het keukenblad speelt een belangrijke rol in de prijsbepaling.
Kunststof werkbladen bestaan uit een spaanplaat of multiplexplaat afgewerkt met een laagje kunststof. Spaanplaatwerkbladen zijn over het algemeen goedkoper dan multiplexwerkbladen.
Prijzen keukenbladen vervangen of plaatsen
Reken op een arbeidskost van gemiddeld 45 tot 55 euro per uur. Hoe meer vierkante meter werkblad vervangen of geplaatst moet worden, hoe duurder. Je kunt enigszins besparen op de montagekosten door eventueel de oude keukenbladen zelf te verwijderen.
Soorten kunststof of HPL werkbladen
Kunststof werkbladen bestaan uit een laag multiplex, MDF of spaanplaat, afgewerkt met een laag kunststof. Klinkt relatief eenvoudig. Maar kunststof werkplaten zijn verkrijgbaar in ontzettend veel verschillende uitvoeringen. Een greep uit de mogelijkheden:
1. Laminaat of composiet?
Klassieke kunststof werkbladen worden ook wel laminaat werkbladen genoemd. Laminaat is kunststof, zoals hierboven beschreven: op elkaar geperste platen afgewerkt met een laagje kunststof. Het materiaal wordt ook HPL (High Pressure Laminate) genoemd.
HPL is een vrij stevig materiaal. Wil je een nog steviger en meer duurzaam aanrecht met een luxueuzere uitstraling? Dan is een composiet werkblad een goede optie. Composiet is een mix van kunststofhars en andere materialen, zoals bijvoorbeeld kwartsdeeltjes. Het resultaat is een werkblad dat heel goed bestand is tegen krassen en impact.
Composiet is, net als kunststof, niet goed bestand tegen hitte. Waar kunststof kan smelten als je er een hete pan op zet, kan zo’n hete pan de harsen in composiet doen smelten of een thermoshock veroorzaken, met schade aan het werkblad tot gevolg.
2. Imitatielooks: marmerlook, granietlook, houtlook of betonlook
Kunststof is verkrijgbaar in allerlei imitatielooks. De kwaliteit van de toplaag, die voorzien wordt van zo’n imitatiedesign, is er de laatste jaren sterk op verbeterd. De designs zijn daardoor steeds moeilijker te onderscheiden van het ‘origineel’. Een aanrecht met houtlook is bijvoorbeeld voorzien van realistische nerven. Luxe voor een zacht prijsje, dus!
3. Elke denkbare kleur: van wit en ecru tot terrazzo of zwart
Een kunststof aanrechtblad kan voorzien worden van een breed scala aan kleuren. Je hebt keuze uit een egale kleurtint, of een leuk design zoals het gestippelde terrazzo.
4. Extra optie: Werkblad met waterkering
Een waterkering is een licht opstaande rand. Zo’n rand zorgt ervoor dat water en (kook)vocht niet zomaar van het aanrecht af kan druipen en op de vloer, in je besteklade, of in de voorraadkast belandt.
5. Extra optie: Kunststof werkblad met kunststof spatwand
Voor een naadloze overgang tussen werkblad en spatwand, kun je beide laten vervaardigen uit kunststof. Zo maak je de keuken bovendien eenvoudig schoon na het koken.
Voordelen en nadelen
Wat zijn de grootste voordelen van kunststof?
Goedkoper dan de meeste alternatieven (zoals hout en graniet)
Een kunststof aanrechtblad is een stuk goedkoper dan bijvoorbeeld een werkblad uit massief hout of graniet. Graniet is bijvoorbeeld al snel 2,5 keer zo duur.
Wat is het goedkoopste aanrechtblad?
Kunststof bladen zijn over het algemeen de goedkoopste optie.
Relatief lange levensduur
Kunststof werkbladen gaan – als ze correct worden geplaatst – gemakkelijk 10 à 15 jaar mee: een relatief lange levensduur voor een vrij goedkoop materiaal.
Onderhoudsvriendelijk
Kunststof keukenwerkbladen houd je erg gemakkelijk schoon. Ze vergen geen bijzonder onderhoud.
Enorm veelzijdig
Kunststof is verkrijgbaar in allerlei uitvoeringen, kleuren, designs en imitatielooks.
Nadelen
Let op de volgende nadelen:
- Niet hittebestendig. Kunststof kan smelten als je er een hete pan op zet.
- Gevoelig voor impact. Zware impact kan voor deuken in het werkblad zorgen.
- Correcte plaatsing is cruciaal. Fouten bij de plaatsing kunnen zorgen voor vochtproblemen, bobbels op de toplaag en andere ellende.
Is kunststof een goed materiaal voor keukenbladen?
Kunststof heeft een wat negatieve reputatie. Toch is de kwaliteit van het materiaal de laatste jaren sterk verbeterd. De imitatielooks werden steeds realistischer, de duurzaamheid van het materiaal ging omhoog, en ook de kwaliteit van de afwerking is er op vooruitgegaan.
Net als bij elk materiaal geldt dat kwalitatief kunststof beter is dan kunststof van lage kwaliteit. Let dus goed op de kwaliteit van de kunststof keukenbladen die je aanschaft. Belangrijk zijn een goede hechting van de toplaag en een correcte plaatsing.
Over het algemeen is de prijs-kwaliteitverhouding van kunststof goed: voor een relatief lage prijs krijg je vrij kwalitatieve keukenbladen.
Onderhoud: zo moet je een kunststof keukenblad schoonmaken – en schoon houden
Met onderstaande tips houd je kunststof werkbladen makkelijk schoon:
- Verzeker een goede en waterdichte plaatsing. Kit het werkblad goed af.
- Maak het aanrecht na het koken schoon met water en een doekje.
- Gebruik een sopje (bijvoorbeeld met groene zeep) om de kunststof toplaag schoon te maken en hardnekkige vlekken te verwijderen. Gebruik geen agressieve schoonmaakmiddelen.
- Schuur het werkblad niet schoon met schurende schoonmaakmiddelen of schuurborstels
- Gebruik steeds onderzetters voor hete pannen.
- Snijd niet rechtstreeks op het keukenwerkblad, maar gebruik een snijplank.
Nieuwe kunststof keukenbladen? Ontvang offertes op maat
Wil je graag Kunststof keukenbladen laten plaatsen? Via onderstaand formulier ontvang je gratis vrijblijvende offertes op maat van jouw keukenproject. Daarnaast kan je rekenen op kosteloos persoonlijk advies van keukenspecialisten en een antwoord op eventuele vragen.