Inhoud
Wat is een keukenuitbouw of erker?
Een keukenuitbouw kan verschillende vormen aannemen:
- Uitbouw voor een bestaande keuken of erker. Je kunt een bestaande keuken vergroten door een keukenwand, die grenst aan de tuin, open te breken. Aan die geopende wand komt een nieuwe ruimte: de uitbouw.
- Keuken in uitbouw. Je kunt er ook voor kiezen om een volledig nieuwe keuken in een uitbouw te plaatsen. Denk aan een verandakeuken.
- Bijkeuken in uitbouw. De uitbouw kan ook als bijkeuken dienen.
De uitbouw kan dus heel wat functies vervullen: een handig bijkeukentje, een leuke eethoek, een uitbreiding van de huidige keuken of een volledig nieuwe keuken.
Een erker is per definitie een kleine, ondiepe uitbouw met grote ramen.
Prijs: Wat kost een uitbouw met keuken of bijkeuken?
Een uitbouwkeuken laten plaatsen, kost zo’n 9.000 tot 25.000 euro. Hoeveel je precies betaalt, is uiteraard afhankelijk van heel wat factoren:
- Afmetingen. Hoe groter de uitbouwkeuken, hoe duurder.
- Omvang van het project. Gaat het om de bouw van een kleine bijkeuken, een extensie van de bestaande keuken of een volledig nieuwe, ruime keuken?
- Materialen. Welke materialen gebruik je voor de uitbouw? Welke materialen gebruik je in de keuken?
- Leidingwerken. Het verplaatsen of aanpassen van gas-, water- en elektriciteitsleidingen vormt een flinke meerkost.
- Afwerking. Kies je voor een casco uitbouw – die je zelf volledig afwerkt – of laat je de keuken volledig afwerken door een specialist? Ga je voor een luxe afwerking, of gebruik je budgetvriendelijke materialen?
Wat kost een uitbouw van 4 vierkante meter?
Een uitbouwkeuken van 4 vierkante meter kost gemiddeld 7.000 à 10.000 euro.
Wat kost een bijkeuken bouwen?
Een bijkeuken hoeft niet groot te zijn. Mik op een kost van 9.000 tot 18.000 euro.
Opties keuken uitbouwen
Wil je jouw keuken uitbouwen? Dan kun je heel wat keuzes maken.
1. Prefab of maatwerk
Een eerste keuze die je moet maken. Ontwerp je zelf (eventueel in samenwerking met een keukenadviseur) een maatwerk uitbouw, of kies je een prefab uitbouw die precies aansluit bij je noden en wensen?
Beide opties hebben hun voor- en nadelen. Zo gaat het bouwen van een prefab uitbouw erg vlot, heb je de keuze uit ontzettend veel modellen en stijlen, en is een prefab uitbouw over het algemeen wat goedkoper.
Een maatwerk uit- of aanbouw kun je volledig naar wens ontwerpen. Je creëert op die manier een uitbouw die perfect past bij je noden en persoonlijke voorkeuren. Je hebt de volledige controle over de vorm (van rechthoekig tot rond, met een plat dak of koepeldak), de gebruikte materialen en afwerking van de uitbouw. Bovendien ben je niet gebonden aan de vaste afmetingen van prefab modellen.
Keuken op maat, modulekeuken of toonzaalmodel
In je prefab uitbouw of maatwerkuitbouw laat je een keuken naar wens installeren. Die keuken kan volledig op maat gemaakt worden – ook als je een prefab uitbouw laat bouwen. Je kunt ook kiezen voor een handige modulekeuken of een kant-en-klare toonzaalkeuken.
Casco of afgewerkte uitbouw
Een casco uitbouw is niet volledig afgewerkt. Enkel het skelet van de ruimte wordt gebouwd: de constructie is water- en winddicht en beschikt over ramen en deuren. Je moet zo’n casco uitbouw zelf afwerken of laten afwerken door een externe specialist.
Voor uitbouwkeukens wordt vaak voor zo’n samenwerking gekozen: een uitbouwexpert bouwt de casco uitbouw, een keukenspecialist richt de uitbouw in als keuken.
2. Materialen en afwerking
Prefab en maatwerk uitbouwkeukens kunnen vervaardigd worden uit allerlei materialen. Denk maar aan een uitbouw in standaard stenen, hout, aluminium, pvc of staal.
Ook wat de keuken zelf betreft, heb je tal van opties. Bijvoorbeeld: houten of kunststof keukenkasten, en natuurstenen of keramische aanrechtbladen. Je kleedt de wanden, vloeren en het plafond van je uitbouwkeuken aan naar wens.
3. Extra veel lichtinval: keuken in veranda of leefserre
In een uitbouw kun je alle nodige lichtinval voorzien. Een glazen dak, grote raampartijen en een glazen schuifdeur zorgen ervoor dat je steeds kookt met natuurlijk daglicht. Hemels!
Met screens of andere zonwering zorg je ervoor dat de temperatuur in de verandakeuken ook op de warmste dagen comfortabel blijft.
4. Afmetingen: kleine eenvoudige bijkeuken of ruime luxe keuken?
Bouw je een uitbouwkeuken om een bestaande keuken wat uit te breiden? Of, laat je een grote uitbouw plaatsen om daarin een ruime, comfortabele keuken te laten installeren? Met een uitbouw is alles mogelijk. Je kiest zelf hoe je het project vormgeeft.
5. Keukenindeling
Een bestaande keuken vergroten, creëert extra opties wat de indeling van je keuken betreft. Denk maar aan de parallelkeuken, waar je comfortabel én uitermate praktisch kunt kokkerellen, of de keuken met schiereiland, waarin je gasten sfeervol ontvangt tijdens het koken of bakken.
De extra ruimte kan verschillende doeleinden dienen. Zo zorg je bijvoorbeeld voor voldoende ruimte voor een keukeneiland, een gezellige eethoek of een bar om gasten te ontvangen.
Hoe lang duurt een bijkeuken bouwen?
Hoe lang de verbouwingen precies duren, hangt af van meerdere factoren. Een kleine prefab uitbouwkeuken of bijkeuken staat er al op 1 week tijd. Een grotere maatwerk uitbouwkeuken of bijkeuken bouwen, duurt gemiddeld 2 tot 6 weken.
Wetgeving: heb je een vergunning nodig?
Voor het uitbreiden van een woning heb je in principe steeds een vergunning nodig. In bepaalde gevallen kan een melding van het project volstaan. Ga ten rade bij de gemeente of vraag een keuken- of uitbouwspecialist om advies op maat.
Waarom zou je een uitbouwkeuken zetten?
In welke situaties is een uitbouwkeuken een goed idee?
Reden 1: Te weinig ruimte in de woning zelf: oude keuken is te klein
Veel mensen laten een uitbouwkeuken plaatsen om meer ruimte te creëren. De huidige keuken is bijvoorbeeld niet ruim genoeg.
Reden 2: Handige bijkeuken
Een uitbouw kan ook dienen als bijkeuken. Daar zet je bijvoorbeeld een (extra) spoelbak, de vaatwasser, koelkast, diepvriezer of andere huishoudelijke apparaten.
Reden 3: Keuken met buitengevoel
Tenslotte: koken in een verandakeuken is gewoon ontzettend fijn. Als je kiest voor een uitbouw met grote raampartijen, een glazen schuifdeur en/of een glazen dak of dak met lichtkoepel, waan je jezelf tijdens het koken in de vrije natuur.
Keuken laten uitbouwen? Ontvang en vergelijk gratis offertes
Nood aan meer ruimte in de keuken? Benieuwd naar de mogelijkheden bij jou thuis? Of, gewoon op zoek naar de juiste vakman voor jouw project? Vul dan onderstaand formulier in. Je ontvangt gratis vrijblijvende offertes op maat en advies van specialisten. Zo vind je in een handomdraai de juiste oplossing voor jouw project en budget.