Indeling: Wat is een U-vormige keuken?

Een U-vormige keuken bestaat uit 3 keukenblokken. De blokken kunnen even lang zijn, maar de meest klassieke U-keukens bestaan uit 2 lange keukenblokken en 1 kort blok.

Hoeveel ruimte heb je nodig voor een U-keuken?

Een handige vuistregel: een U-keuken is mogelijk in ruimtes met een breedte van minimaal 240 à 250 centimeter. De ruimte tussen de 2 lange keukenblokken bedraagt minstens 120 à 150 centimeter.

Wil je echt comfortabel werken in de keuken? Dan is een breedte van minstens 400 centimeter aangewezen.

In een kleinere keuken is een U-vormige keukenindeling mogelijk, maar minder praktisch. Je werkt dan met erg smalle keukenblokken (minder dan 50 centimeter diep) of boet je stevig in op bewegingsvrijheid

Is je keuken aan de kleine kant? Dan zijn een L-vormige opstelling (de hoekkeuken) of een I-keuken (een rechte keuken) de betere optie.

Kleine U-keukens voelen snel bedrukkend en chaotisch aan. Onder in dit artikel vind je handige oplossingen om zelfs de kleinste keukens een ruime, open uitstraling te bezorgen.

Onderstaande afbeelding illustreert de drukte van een te kleine en te onpraktisch ingerichte U-keuken.

Een te kleine en onpraktische keuken in u-vorm: bovenkasten, een chaotische indeling en een weinig praktische benutting van de beschikbare ruimte.

Soorten U-vorm keukens

De U-keuken kan allerlei vormen aannemen.

Benieuwd naar mogelijkheden voor jouw nieuwe keuken?
Een keukenadviseur staat voor je klaar
arrow Ontvang offertes

1. Klassieke U-keuken

In een klassieke U-keuken staan alle keukenblokken tegen een wand. In een gesloten keuken is er een vierde wand, in een open keuken niet. Daar loopt de keuken over in een ruimte met een andere functie.

2. (Half)open U-keuken (met schiereiland)

Steeds populairder zijn halfopen keukens. Laat daarvoor 1 of 2 keukenblokken tegen een wand plaatsen. De resterende keukenblokken vormen dan de grens tussen de keuken en de living of eetkamer.

Zo’n keukenblok dat fungeert als grens tussen 2 ruimtes met verschillende functies wordt ook wel een schiereiland genoemd. Je kunt dat schiereiland gebruiken als werkblok, maar het kan evengoed fungeren als kookruimte of een gezellige bar.

Een ruimte keuken in u-vorm met granieten werkbladen, witte keukenkasten en een schiereiland dat fungeert als werkruimte  en bar.

3. U-vormige keuken met keukeneiland of bar

Is je keuken breed genoeg? Dan kun je in de vrije ruimte tussen de 2 lange keukenblokken een keukeneiland of bar plaatsen. Er zijn verschillende soorten keukeneilanden: het werkeiland (zonder water-, gas- of elektriciteitsaansluiting), het kookeiland (met oven en/of kookplaat) en het spoeleiland (met spoelbak en/of vaatwasser).

Hoe breed moet je keuken zijn voor een kookeiland?

Een doorloopruimte van 150 centimeter tussen het keukenblok en het keukeneiland zijn ideaal. In keukens smaller dan 400 centimeter plaats je best geen keukeneiland.

Een ruime witte keuken in u-vorm met keukeneiland en ingebouwde bar.

Optie: U-keuken met kastenwand

Creëer in je gesloten of halfopen U-keuken extra veel opbergruimte met een hoge kastenwand. Één van de keukenblokken bestaat dan deels of volledig uit hoge keukenkasten. Je kunt ook één van de vrije wanden in de ruimte als kastenwand inrichten – al dan niet met inbouwapparatuur. 

Prijs: wat kost een U-keuken?

Een U-keuken is doorgaans wat duurder dan een rechte keuken of hoekkeuken. Logisch ook: de keuken beschikt over meer keukenblokken, kasten en werkbladen. Reken op een budget van 12.000 à 25.000 euro

Er zijn heel wat factoren die de kosten voor je nieuwe keuken beïnvloeden. Denk aan de precieze afmetingen, de gebruikte materialen en de gekozen keukenapparatuur.

Benieuwd naar een prijs voor jouw project? Ontvang offertes op maat via het offerteformulier.

Jouw nieuwe keuken voor de beste prijs?
Ontvang en vergelijk gratis vrijblijvende offertes op maat
arrow Ontvang offertes

Voordelen: Wat is er zo handig aan een U-vormige keukenindeling?

U-vormige keukens zijn vrij populair. Ze bieden dan ook heel wat leuke voordelen:

  • Alles binnen handbereik. In een U-keuken bevinden de keukenelementen zich dicht bij elkaar. Snel een vers afgewassen bord in de servieskast steken? Geen probleem!
  • Korte wandelafstand. De tegenover elkaar geplaatste blokken zorgen voor een minimale loopafstand tussen de verschillende keukenelementen. Koken en keukenonderhoud zijn zo bijzonder praktisch.
  • Veel opbergruimte. Drie keukenblokken met onder- en/of bovenkasten (en een extra kastenwand) zorgen voor ongelofelijk veel opbergruimte. 
  • Veel ruimte voor keukentoestellen. Een dubbele oven, grote spoelbak, ruime koelkast met aparte vriezer en een hele reeks kleine toestellen zoals koffiezetapparaten, waterkokers en airfryers: in je U-keuken kun je het allemaal kwijt.
  • Veel werkruimte. Drie werkbladen in de keuken bieden alle nodige werkruimte. Bijzonder praktisch voor wie graag uitgebreid kookt of bakt. Tijd voor de lentekuis? Dan zet je al het keukengerei handig opzij.
  • Veelzijdig. Meer keukenelementen zorgt ook voor meer creatieve ruimte. Je kunt je helemaal uitleven in het design en ontwerp van je U-vormige keuken.

Hieronder zie je een ruime U-keuken met een leuke, eigenzinnige twist:

Een keuken in u-vorm met een eigenzinnige twist: een extra keukenblok dat doorloopt om de hoek van de keuken. De keuken beschikt over witte, greeploze keukenkasten en een zeer ruim houten keukenwerkblad dat uitgeeft op ramen.

Voor wie is een U-keuken ideaal?

Waar een L-vormige keuken vooral geschikt is voor wie graag vlot en efficiënt kookt, is de U-keuken het meest geliefd bij gepassioneerde (hobby)koks.

De U-keuken biedt alle nodige werkruimte en maakt het mogelijk om een heel scala aan keukentoestellen en keukengerei netjes en overzichtelijk op te bergen. Ideaal voor wie graag experimenteert in de keuken en met plezier uitgebreide en complexe gerechten bereidt.

De U-keuken komt het best tot zijn recht in grotere ruimtes. Zo kun je alle kanten van de keuken optimaal benutten. 

Nadelen

Het grote nadeel van de U-vormige keuken? De keuken kan al snel bedrukkend aanvoelen en een wat chaotische uitstraling krijgen. Zeker in kleinere ruimtes is het oppassen geblazen met de hoeveelheid keukentoestellen die je in de keuken etaleert. Gebruik de beschikbare kastruimte om een drukkend gevoel te vermijden.

Tips en aandachtspunten voor de meest praktische indeling

Zo richt je zelfs de kleinste U-keuken praktisch en stijlvol in:

1. Zorg voor voldoende ruimte

Is je keuken smaller dan 240 centimeter? Kies dan voor een andere keukenindeling zoals de rechte keuken of hoekkeuken.

Een geopende vaatwasser of koelkast mag je pad doorheen de keuken niet blokkeren. Hetzelfde geldt voor keukenlades en kastdeuren. Bij het ontwerpen van je U-keuken geldt: meten is weten! 

2. Kies voor inbouwapparatuur

Een ingebouwde koelkast, oven en vaatwasser zorgen ervoor dat je keuken een mooi en harmonieus ogend geheel vormt. 

3. Benut de hoekruimte optimaal

Hoe kleiner je keuken, hoe belangrijker het wordt om alle beschikbare ruimte in gebruik te nemen. Met hoekkasten met bijvoorbeeld een draaicarrousel kun je die hoekruimte alsnog benutten.

4. Kies voor onderkasten of een hoge kastenwand

Bovenkasten zijn zeker mogelijk in een U-vormige keuken. Ze ogen echter al snel erg druk. Je kiest daarom beter voor lage kasten onder het keukenwerkblad.

Heb je veel opbergruimte nodig? Dan kun je een  (extra) kastenwand toevoegen.

Laat je toch bovenkasten plaatsen? Kies voor bovenkasten die minder diep zijn dan het keukenwerkblad. Zo blijft er voldoende ruimte boven het werkblad vrij, zorg je voor het nodige comfort en oogt de keuken minder druk.

5. Respecteer de keukendriehoek

Op de 3 punten van de keukendriehoek vind je de kookplaat, oven of het fornuis (de warme zone), de spoelbak en de koelkast (de koude zone). Idealiter bevinden die 3 punten zich op maximaal 200 centimeter van elkaar

6. Ga voor een rustig design

Is je U-keuken aan de kleine kant? Met deze ingrepen zorg je ervoor dat de keuken toch rustig en harmonieus oogt en voorkom je een beklemd gevoel:

  • Kies voor greeploze keukenkasten
  • Ga voor een eenvoudige afwerking zonder al te veel tierlantijntjes
  • Gebruik lichte kleuren en een simpel kleurschema
Witte, moderne greeploze keukenkasten: ideaal voor een kleine keuken in u-vorm.

Voorbeelden, ideeën en inspiratie

Inspiratie opdoen voor je keuken met U-opstelling? Bekijk deze leuke voorbeelden:

Jouw droomkeuken op maat van je budget?
Vergelijk gratis offertes en bespaar kosten
arrow Ontvang offertes

Kleine, witte U-keuken

In deze kleine, gesloten keuken met U-opstelling werd gekozen voor een combinatie van open bovenkasten en onderkasten met witte deuren en contrasterende zwarte deurgrepen. Zo wordt de beperkte beschikbare keukenruimte optimaal benut.

De keuken combineert verschillende stijlen: landelijke invloeden, een luxueus natuurstenen werkblad en een modern contrasterend kleurenschema. Het ruime raam zorgt voor lichtinval een een optische vergroting van de keuken.

Een kleine, witte u-vorm keuken met zwarte accenten en een open bovenkast die netjes werd ingedeeld.

Klassieke zwarte U-keuken

Deze zwarte keuken met U-opstelling en raam werd klassiek ingericht, maar met een twist. De keuken beschikt over 1 lang keukenblok, begrensd door 2 kortere keukenblokken. De keuken is vrij ruim, waardoor het mogelijk werd om de keuken op diverse manieren te personaliseren. Kijk bijvoorbeeld naar de houten plankjes met decoratieve objecten en de kruidenplant naast de spoelbak.

Een zwarte, klassieke keuken in u-vorm waar alle keukenblokken tegen een betegelde wand staan. De zwarte keukenkasten contrasteren met de witte keukenwerkbladen. Een klein raam zorgt voor verlichting.

Ruime blauwe U-keuken met eiland en bar en mix van landelijke en moderne stijl

Deze U-vormige keuken is ontzettend ruim en beschikt over zowel een kookeiland (met houten aanrecht) als een bar. De keuken met bar combineert verschillende stijlen: zowel landelijke als moderne elementen. De keuken is volledig open en loopt over in de aangrenzende eetruimte. De verschillende blauwe tinten vormen een mooi geheel met de overwegend witte ruimte.

Een grote, wit met blauwe u-vorm keuken met bar en keukeneiland.

Nieuwe U-vormige keuken laten plaatsen? Ontvang offertes en advies

Benieuwd hoe je van jouw U-keuken een gezellige plek maakt? Benieuwd naar de juiste keukenopstelling voor jouw woning? Of, op zoek naar slimme oplossingen om jouw keuken praktisch in te richten?

Via onderstaand formulier stel je al jouw vragen aan keukenbouwers en keukenadviseurs. Je ontvangt ook gratis en vrijblijvende offertes op maat. Zo vind je snel en eenvoudig de juiste oplossing voor jouw project!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Wat is uw keukenproject?
2*. Welke werken wilt u laten uitvoeren in de keuken?
3*. Wanneer wenst u het keukenproject op te starten?
4. Beschrijving van uw project
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Lokale bedrijven gespecialiseerd in: keukenrenovatie