Inhoud
Ontwerp: L-vormige indeling van de keuken
Een L-vormige keuken (ook wel een hoekkeuken genoemd) bestaat uit 2 keukenblokken die haaks op elkaar staan.
Soorten keukens in L-vorm
De basis L-vorm van een hoekkeuken lijkt misschien beperkend, maar niets is minder waar. Je kunt verschillende richtingen op met een hoekkeuken:
1. Klassieke L-vormige keuken tegen wanden
Een standaard hoekkeuken staat met beide keukenblokken tegen een muur. De keuken kan open zijn en overlopen in een woonkamer of eetruimte. Of, gesloten zijn en zich in een volledig aparte ruimte (al dan niet met raam) bevinden.
Kastenwand
Hoge kasten en wandkasten zorgen voor extra veel opbergruimte in de klassieke L-vormige keuken – zelfs als je de keuken in een kleine ruimte plaatst.
2. Halfopen L-vormige keuken
Je kunt een L-vormige keuken ook halfopen indelen. Één van de keukenblokken staat dan tegen een achterwand, terwijl het andere keukenblok een barrière vormt tussen bijvoorbeeld de living of eetkamer en de keuken.
3. L-vormige keuken met (kook)eiland of bar
In een ruime hoekkeuken kun je ook gemakkelijk een kookeiland of werkeiland (met of zonder bar) kwijt. Een functioneel kookeiland (met een kookplaat, fornuis en/of spoelbak) is wat prijziger, maar zorgt wel voor een handige uitbreiding van je werkruimte. Een keukeneiland zonder fornuis of spoelbak (ook wel een werkeiland genoemd) is een budgetvriendelijk alternatief.
Werk je met een beperkt budget maar heb je voldoende ruimte ter beschikking? Dan kun je ook een bar of werktafel in de L-vormige keuken plaatsen.
Voordelen van een L-keuken
L-keukens bieden allerlei leuke voordelen:
- Geschikt voor grote en kleine ruimtes. Een L-keuken hoeft niet groot te zijn en past ook in een compacte ruimte. In een grote, open ruimte kun je kiezen voor een halfopen L-keuken: reuzegezellig, en een mooie opdeling van een grote kamer.
- Veelzijdig. L-keukens kun je voorzien van alle denkbare keukenstijlen.
- Mogelijkheid tot enorm veel opbergruimte. Van wandkasten tot handige onderkastjes en hoekkasten: in een L-keuken kom je geen ruimte tekort.
- Veel werk- en eetruimte. Door een bar, kookeiland of tafel in de L-vormige keuken te plaatsen, zorg je voor alle nodige werkruimte. Je kunt de keuken ook gebruiken als eetruimte.
- Efficiënt. Koken in een L-keuken kan, met de juiste aankleding en indeling, ontzettend vlot verlopen. Een L-keuken leent zich dan ook bijzonder goed tot een praktische opdeling.
Nadelen
L-keukens kennen weinig nadelen. Enkel de indeling van de hoek waar de 2 keukenblokken samenkomen, kan een uitdaging vormen. Daarover lees je hieronder meer.
L-vormige keuken inrichten: tips
Met de volgende tips richt je jouw L-vormige keuken handig in.
1. Plaats gootsteen en kookplaat niet in de hoek
Een kookplaat of gootsteen in de hoek van je L-keuken? Dat is niet het beste idee. Je beperkt daarmee je bewegingsvrijheid en gebruikscomfort. Zet de spoelbak en kookplaat of het fornuis liever aan één van de lange zijdes van de L.
2. Plaats een hoekkast in de hoek van de L
Wat doe je dan wel met die hoekruimte? Een hoekkast, bijvoorbeeld met een draaicarrousel of enkele hoekschappen of -lades, zorgt voor extra opbergruimte.
Op het aanrechtblad kun je een decoratiestuk of servies plaatsen, of een keukentoestel zoals een koffiezetapparaat.
3. Hou rekening met de keukendriehoek
Belangrijk voor elke keuken: de kookdriehoek, werkdriehoek of keukendriehoek. Op de 3 punten van de driehoek vind je:
- De koelkast
- Het fornuis, de oven en/of de kookplaat
- De spoelbak en/of vaatwasser
Idealiter plaats je het kookgedeelte (met fornuis of kookplaat) op de lange kant van de L. De spoelbak, vaatwasser en koelkast komen dan aan de korte zijde van de L. Omgekeerd kan ook: het kookgedeelte aan de korte zijde, de spoelbak, vaatwasser en koelkast aan de lange zijde.
Plaats de vaatwasser dicht bij de kasten waar je het servies en kookgerei plaatst.
Inspiratie, voorbeelden en ideeën
Je L-vormige keuken kun je op diverse manieren aankleden, indelen en inrichten. Enkele voorbeelden:
Weet je nog niet zeker welke richting je op wilt met je nieuwe keuken? Wil je een optimaal en comfortabel gebruik van je keuken garanderen? Of ben je benieuwd naar de kosten voor een L-keuken? Ontvang persoonlijk advies en offertes op maat via het formulier onderaan deze pagina.
Kleine halfopen L-vormige keuken
In deze kleine ruimte staat een compacte L-vormige keuken met oven en spoelbak. De lange zijde van de L staat tegen een tegelwand, de korte zijde fungeert als scheiding tussen keuken en eetkamer. Een groot raam in de eetkamer zorgt voor de nodige lichtinval.
Moderne zwarte L-vorm keuken met raam
In deze klassieke L-vormige keuken met moderne twist staan beide keukenblokken tegen een wand. De korte wand huisvest een kookplaat, compacte inbouwoven en een ingebouwde koelkast. Het lange keukenblok staat tegen een wand met raam en bevat de spoelbak.
De zwarte keukenblokken geven de ruimte een moderne, strakke uitstraling.
Witte keuken met hout en kookeiland
In deze mooie witte hoekkeuken zorgt een groot hoekraam voor veel natuurlijk licht. Het keukeneiland met bar zorgt voor extra werkruimte en zitplek.
Keuken laten plaatsen? Ontvang en vergelijk offertes op maat
Wil je graag een L-vorm keuken laten installeren? Heb je vragen over deze en andere keukenstijlen en -indelingen? Of, ben je benieuwd naar een prijs voor jouw project? Vul onderstaand formulier in en ontvang gratis vrijblijvende offertes op maat. Plus, advies van specialisten!
Door 1 of meerdere offertes tegelijk te vergelijken vind je snel en eenvoudig de juiste keukenexpert voor jouw project.