Inhoud
Wat maakt een goede en logische keuken indeling? Tips en tricks
Een keuken praktisch en logisch indelen? Dat doe je met deze 4 tips:
Tip 1: Verdeel je keuken in 5 zones
Een praktische keuken is ingedeeld in 5 zones:
- Voorraadzone. Hier bewaar je bijvoorbeeld groenten in blik, droge granen en bloem.
- Opbergzone. Een plekje voor het servies .
- Afval- en spoelzone. De plek waar de vaatwasser, de kraan en spoelbak en de vuilnisbakken staan.
- Werkzone. Hier bereid je het eten voor: een snijplank of werkblad, je kruiden en de keukentoestellen zet je in deze zone.
- Kook- en bakzone. De oven, afzuigkap en kookplaat geef je hier een plekje.
Een optionele zesde zone kun je inrichten als eethoek, bar of zitplek.
Tip 2: Denk aan de keukendriehoek
De befaamde keukendriehoek (ook wel de werkdriehoek) is de ruimte tussen de koelkast, de spoelbak en het fornuis (of de kookplaat en oven). Tijdens het koken haal je voedsel uit de koelkast, dat je vervolgens kunt spoelen in de spoelbak om het vervolgens op de kookplaat of in de oven klaar te maken.
Zoals je ziet, beweeg je tijdens het koken frequent door de keukendriehoek. Een praktische keukenopstelling houdt daar rekening mee. Zorg dat die 3 punten van de driehoek niet te ver van elkaar verwijderd zijn: zo beperk je de loopafstand.
Idealiter ligt die loopafstand tussen de 7 en 9 meter. Beperk de afstand tussen kookplaat en spoelbak tot 2 meter.
Tip 3: Heel handig, deel je keuken in voor links- of rechtshandigen
Ben je rechtshandig? Dan werk je doorgaans met de klok mee. Linkshandigen werken in theorie tegen de richting van de klok in. Het lijkt een klein detail, maar bij het indelen van je keuken kun je daar best rekening mee houden.
Dat doe je bijvoorbeeld als je ruimte naast een spoelbak of kookplaat voorziet. Voor linkshandigen is extra ruimte links van de spoelbak of kookplaat wel zo handig; voor rechtshandigen geldt het omgekeerde. Keukenkastjes kunnen voorzien zijn van een greep aan de rechter- of linkerkant van de deur.
Tip 4: Kies een open, halfopen of gesloten keuken
Een keuken kan open, halfopen of gesloten zijn:
- Een gesloten keuken bevindt zich in een volledig gesloten, aparte ruimte.
- Een open keuken loopt over in een andere ruimte – vaak een woonkamer of eetkamer.
- Een halfopen keuken loopt over in een andere ruimte, maar is toch deels afgebakend, bijvoorbeeld met een bar of keukeneiland.
Welke soorten indelingen zijn er?
Een overzicht van de verschillende, mogelijke keukenindelingen:
In theorie kunnen al deze keukens gesloten, open of halfopen zijn.
1. De klassieke rechte of I-vormige keuken: ideaal voor keukens met kleine afmetingen
Één van de meest voorkomende keukenindelingen: de I-vormige keuken of rechte keukenopstelling. In dit soort keukens bevinden de 3 punten van de keukendriehoek (koelkast, spoelbak en fornuis) zich op 1 lijn.
De keuken beschikt over 1 lang keukenmeubel dat tegen de keukenwand staat. Meestal staat de spoelbak centraal: die wordt het vaakst gebruikt.
Een I-vormige keuken past in nagenoeg elke woning. Het ontwerp is niet opvallend praktisch of ergonomisch, maar is wel geschikt voor compacte, rechthoekige keukens.
Je maakt de rechte keuken compleet met hoge keukenkasten. Als er genoeg ruimte beschikbaar is, kun je een bar toevoegen.
2. Kookplezier schuilt om het hoekje: de keuken in L-vorm
Nog een veelvoorkomend keukenontwerp is de L-vormige keuken. De keuken beschikt over een lang keukenblok en een korter keukenblok die je meestal elk tegen een wand plaatst. De keukenblokken komen samen op 1 punt: de hoek van de keuken.
Een L-vormige keuken benut de keukendriehoek optimaal: 2 punten bevinden zich op de lange zijde van de L, het laatste punt op de korte zijde van de L.
Een L-vormige keuken is daarom bijzonder gebruiksvriendelijk. De vorm beperkt de verplaatsingsafstand en het extra keukenblok (dat ontbreekt in de I-vormige keuken) vergroot de bruikbare werk- en opbergruimte.
Een mogelijke uitdaging is de hoek die de L vormt. Die ruimte gaat gemakkelijk verloren. Met hoekschuiven en -kasten geef je ook die ruimte een nuttige besteding.
Deze indeling kun je aanvullen met een extra tafel of keukeneiland.
3. Parallelle keuken: de (semi-)professionele setting
Een parallelle keuken beschikt over 2 rechte keukenblokken die evenwijdig geplaatst worden. In een halfopen keuken staat een keukenblok tegen een wand (meestal het keukenblok met de spoelbak en het fornuis) terwijl het andere keukenblok de kamer in 2 verdeelt.
Een meer gesloten opstelling waarbij beide keukenblokken tegen de wanden van de ruimte staan, is meer geschikt voor kleinere keukens of keukens waar veel bewegingsvrijheid gewenst is.
In grootkeukens en restaurants zorgt de parallelle keuken voor de nodige efficiëntie, opbergruimte en gebruiksgemak. Het ontwerp ondersteunt de bewegingsvrijheid van alle gebruikers. Uiteraard is zo’n opstelling ook bij jou thuis mogelijk.
Plaats in een parallelle keuken de spoelbak en kookplaat bij voorkeur in eenzelfde keukenblok. Ontvang je graag gasten in de keuken? Dan kan het tweede kookblok deels of volledig dienstdoen als bar.
4. Optimaal gebruiksgemak: de U-vormige keuken
Een U-vormige keuken beschikt over 3 keukenblokken waarvan doorgaans 2 keukenblokken tegen de muur staan terwijl een derde blok als kamerverdeler fungeert. Een meer gesloten opstelling waarbij alle 3 de keukenblokken tegen een wand staan, is eveneens mogelijk.
De U-vormige keuken is ontzettend ruim. Drie werkbladen, ontzettend veel opbergruimte en voldoende plek voor bijvoorbeeld een extra oven of spoelbak zorgen voor een keuken waarin je met plezier aan het kokkerellen slaat.
Is de keuken ruim genoeg? Dan kun je overwegen om een bar of keukeneiland toe te voegen.
In kleine ruimtes is de U-vormige keuken vaak niet de handigste opstelling. Voor keukens die minder dan 4 meter breed zijn, is deze indeling niet aanbevolen.
5. De droom van elke chef: een keuken met kookeiland
Er zijn 3 soorten keukeneilanden:
- Het werkeiland (niet-functioneel). Dit keukenblok is niet voorzien van een gas-, elektriciteit- of waterleiding.
- Het spoeleiland (functioneel). In dit keukenblok zit een spoelbak met kraan en een wateraansluiting.
- Het kookeiland (functioneel). Een keukenblok met fornuis of oven en/of kookplaat.
De nodige leidingen (gas, elektriciteit en water) worden voor het spoeleiland en kookeiland verlegd naar het midden van de keuken of de ruimte onder het kookeiland. Dat maakt keukens met functionele keukeneilanden wat duurder.
Een keukeneiland laten plaatsen dat alle functies ondersteunt, is ook mogelijk. Zo’n eiland dient niet enkel als werkeiland, maar ook als spoel- én kookeiland.
Je hebt voor een keuken met keukeneiland voldoende ruimte en een voldoende groot budget nodig. Je combineert het keukeneiland naar wens met één van de hierboven vermeldde keukenindelingen.
Ruimte (en kosten) besparen? Een halfopen keukeneiland zet je met 1 zijde tegen de keukenwand.
6. Extra gezellig: de keuken met schiereiland
Een schiereilandkeuken beschikt over 3 of 4 keukenblokken, waarvan je slechts 1 keukenblok tegen een wand plaatst. De andere keukenblokken verdelen de ruimte waarin je de keuken installeert.
Besparen op je nieuwe keuken?
De kosten voor de plaatsing van je keuken laag houden? Plaats dan de spoelbak en keukentoestellen die aangesloten moeten worden op het water-, gas- of elektriciteitsnet zoveel mogelijk tegen de keukenwanden. Zo vermijd je dat de leidingen verlegd moeten worden.
Voorbeelden
Enkele voorbeelden ter inspiratie:
Kleine, maar praktische keuken
In deze kleine, praktische L-vormige keuken ligt alles binnen handbereik. De afstand tussen de koelkast, spoelbak en kookplaat is erg beperkt: vanuit ergonomisch standpunt een absolute plus. De smalle maar grote koelkast en hoge kasten zorgen voor de nodige opbergruimte.
Het gezellige tafeltje vormt een alternatief op het klassieke schiereiland. Een fijne hoek om comfortabel te tafelen, of een extra werkoppervlak voor tijdens het koken.
Gemiddelde keuken met eiland
In deze moderne L-vormige keuken werd een handig werkeiland geplaatst. De mogelijkheden voor een hobbychef zijn in deze keuken bijna onbeperkt.
Het grote schuifraam zorgt voor extra veel licht, wat de kookruimte visueel vergroot. De hoge kast naast de koelkast biedt enorm veel opbergruimte. De koelkast, spoelbak en kookplaat liggen in een gebruiksvriendelijke driehoek: de ideale keukenindeling!
Grote keuken – waarin je toch niet verloren loopt
In deze enorme keuken wordt de U-indeling gecombineerd met een ruim werkeiland. De enorme koelkast bevindt zich recht tegenover de spoelbak – minder praktisch, want de afstand tussen spoelbak en kookzone is in deze keuken vrij groot. De ruime oven werd centraal geplaatst.
Hoewel de keukendriehoek of perfecte keukenindeling niet werd gerespecteerd, ontbreekt het in deze keuken niet aan ergonomie en opbergruimte. Voor elke taak is er meer dan voldoende beschikbare keukenruimte.
De ideale keuken? Die ontwerp je samen met een expert
De ruimte in je keuken optimaal benutten – het is absoluut mogelijk. Een keukenexpert helpt je met plezier in je zoektocht naar de ideale opstelling en indeling van jouw keuken.
Nood aan extra informatie of benieuwd naar de kosten voor je nieuwe keuken? Vul onderstaand formulier in en ontvang gratis vrijblijvende offertes op maat en advies van specialisten.