Inhoud
Hoe kun je een veranda of overkapping dichtmaken met hout? Opties en keuzes
Je veranda dichtmaken met hout biedt heel wat leuke opties. Je kunt zowel een bestaande veranda laten dichtmaken als een volledig nieuwe houten veranda laten plaatsen.
1. Volledig gesloten of halfopen zijwand overkapping dichtmaken
Een eerste belangrijke overweging: maak je de overkapping volledig dicht, of kies je voor een halfopen veranda? Beide opties hebben hun voor- en nadelen.
Een volledig gesloten houten veranda vormt een fijne, beschutte plek waar je heel het jaar door gezellig binnen zit. Door ramen uit glas, polycarbonaat of plexiglas toe te voegen, verzeker je jezelf van een fijne lichtinval.
De meeste veranda’s worden niet volledig met hout afgesloten. Je creëert zo eerder een houten schuurtje naast het huis. Voor een bergruimte is zo’n constructie handig, maar voor leefruimtes verkiezen mensen eerder halfopen constructies of een combinatie van hout met transparante materialen.
Met een halfopen veranda geniet je optimaal van de gezonde buitenlucht en het zicht op je tuin, zonder volledig blootgesteld te worden aan de weerselementen. Je geniet een gedeeltelijke beschutting tegen weer en wind, zonder het gevoel te hebben binnenshuis te zitten.
2. Houtsoorten
Er zijn verschillende houtsoorten geschikt voor buitenshuis gebruik.
Verder in dit artikel vind je een handig overzicht met geschikte houtsoorten.
3. Houten schutting – hoog of laag
Met een schutting kun je (een deel van) de openingen rond de overkapping dichtmaken. Je kiest zelf hoe hoog de schuttingsdelen worden. Je behoudt een deel van het uitzicht op je tuin en de omgeving, en zit tegelijk deels beschut tegen weer en wind.
4. Houten zijspie
Een halfopen veranda kun je afwerken met een houten zijspie. Een zijspie vormt een beperkte afsluiting en beschermt je enigszins tegen wind en slagregen.
5. Planken
Met planken kun je de veranda volledig of deels afsluiten. Je hebt keuze tussen een horizontale of verticale plaatsing.
Net als bij een houten schutting kun je ervoor kiezen om de planken slechts tot op een bepaalde hoogte te plaatsen.
Op die manier behoud je een gedeeltelijke lichtinval. Ideaal als je meerdere zijdes van de veranda dichtmaakt met hout en geen verandaramen of glazen wanden wil plaatsen, maar ook niet graag in het donker zit.
6. Schuifwanden
Een volledig afgesloten overkapping kun je voorzien van 1 of meerdere schuifwanden. Bij goed weer open je de voorkant van je veranda, bij slecht weer sluit je de veranda gezellig af. Een houten schuifwand kan voorzien zijn van wieltjes of werken met een railsysteem, net als glazen schuifwanden.
7. Designs, patronen en andere opties
Door te spelen met open ruimtes tussen de planken of schuttingsdelen, creëer je een deels transparant, deels afgesloten effect. Je zorgt op die manier voor de nodige privacy zonder zonlicht en het volledige uitzicht op de omgeving te verliezen.
Met houten rasters, openingen tussen de planken of openingen in de schuttingsdelen creëer je een unieke afdichting op maat.
8. Houten overkapping in combinatie met andere materialen: van glas tot screens
Hout laat zich uitstekend combineren met andere materialen. Een veranda gedeeltelijk afsluiten met houten en glazen wanden is perfect mogelijk. Door glazen of plexiglazen elementen toe te voegen aan de afscheiding, behoud je het uitzicht op je omgeving én de lichtinval.
Je kunt hout natuurlijk ook combineren met een verandazeil, doeken, screens of aluminium. Benieuwd naar de opties en wat ze kosten? Gebruik het formulier onderaan deze pagina.
Voordelen en nadelen van houten zijwanden
Waarom zou je wel of niet voor houten zijwandjes kiezen?
Voordelen
- Budgetvriendelijke opties. Er zijn meerdere geschikte én budgetvriendelijke houtsoorten te vinden.
- Goed bewerkbaar. Met de nodige handigheid maak of bewerk je een houten afdichting helemaal zelf.
- Kant-en-klare opties. Maak het zelf plaatsen nog eenvoudiger met kant-en-klare, bewerkte zelfbouwpakketten.
- Bescherming. Hout biedt een uitstekende bescherming tegen de weersinvloeden.
- Veelzijdig. Je hebt niet enkel keuze tussen diverse houtsoorten, maar ook uit een heel resem aan designs, afwerkingen en plaatsingsmethodes. Met hout kun je zowel een zachte, landelijke als een moderne, strakke afscheiding creëren.
- Natuurlijke uitstraling. Hout is een warm, natuurlijk materiaal dat mooi opgaat in een groene omgeving.
- Privacy. Met hout gun je jezelf de nodige privacy.
- Isolerend. Hout heeft van nature een isolerende werking. Die houten afscheiding kan zelfs bijdragen tot de isolatiewaarde van je woning.
Nadelen
Hout heeft natuurlijk ook enkele nadelen.
Een houten afscheiding heeft bijvoorbeeld wat meer zorg en onderhoud nodig dan een zijwand uit pvc of aluminium. Hout moet periodiek behandeld en beschermd worden met bijvoorbeeld olie of beits: voor sommige mensen een groot nadeel.
Daarnaast zal een volledig gesloten houten veranda vrij donker zijn. Gelukkig heb je heel wat opties om toch wat licht binnen te laten. Denk aan elementen uit glas of plexiglas, wisselende hoogtes of openingen in je houten afscheiding. Volledige lichtinval zoals in een volledig glazen veranda of serre heb je natuurlijk niet.
Tot slot zijn sommige houtsoorten behoorlijk prijzig.
Hoe maak je de zijkant van een overkapping dicht met hout?
Met de nodige handigheid kun je een houten zijwand zelf in elkaar timmeren. Met kant-en-klare planken of schuttingsdelen is de klus zelfs voor minder ervaren doe-het-zelvers geschikt.
Expert inschakelen of DIY?
Wanneer schakel je nu best een specialist in?
- Je wil de veranda volledig afsluiten en eventueel laten isoleren.
- Je wil gebruik maken van een hoogwaardige, dure houtsoort.
- Je wil rekenen op een duurzaam, net resultaat.
- Je wil hout combineren met andere materialen.
Ook met 2 linkerhanden en weinig tijd voor of zin in dergelijk project, schakel je best een specialist in.
Wat is het beste hout voor je veranda?
Je veranda afwerken, kan met verschillende houtsoorten.
Tropisch hardhout
Tropische hardhoutsoorten zijn ideaal voor buitenshuis gebruik. Ze hebben een hoge duurzaamheid en zijn van nature uitstekend bestand tegen vocht, rot en schimmel.
Ze zullen ook weinig werken (uitzetten en krimpen) onder invloed van vocht en temperatuurschommelingen. Bovendien heb je keuze uit diverse tropische soorten met elk een eigen unieke uitstraling.
Daartegenover staat een (zeer) hoog prijskaartje en het feit dat tropisch hout geïmporteerd moet worden. Een eenvoudige zijspie van tropisch hardhout kan makkelijk al enkele honderden euro’s kosten.
Europees eikenhout
Net als tropische hardhoutsoorten heeft eikenhout een hoge duurzaamheid. Het is een robuuste, stevige en zware houtsoort met een klassieke uitstraling.
Waar tropisch hardhout ook bij buitenshuis gebruik wat minder onderhoud vergt, moet eikenhout wel regelmatig behandeld worden. Eikenhout is aanzienlijk budgetvriendelijker dan tropisch hardhout.
Thermowood
Thermowood of thermisch gemodificeerd hout is geen aparte houtsoort. Het gaat om van nature minder duurzame houtsoorten die door middel van thermomodificatie verduurzaamd worden.
Het hout ondergaat een behandeling met stoom onder hoge temperaturen. Daardoor wordt het hout steviger en beter bestand tegen vocht, rot en schimmel.
Thermowood is een budgetvriendelijk alternatief voor tropisch hardhout. Het hout is verkrijgbaar in uiteenlopende prijsklassen, en te vinden in verschillende kleuren en houtsoorten.
Gebrand hout
Yakisugi is een Japanse techniek waarbij de toplaag van een minder duurzame houtsoort gecontroleerd verbrand en verkoold wordt.
Het resultaat? Stevige planken die bijzonder goed bestand zijn tegen regen, schimmel, rot en insecten. Ideaal voor buitenshuis gebruik en dus ook voor je veranda.
Wat kost een veranda dichtmaken met hout?
Een overkapping dicht maken met hout kost 200 tot enkele duizenden euro’s. Hoeveel je precies betaalt, is afhankelijk van verschillende factoren:
- Oppervlakte van de terrasoverkapping of veranda
- Gekozen houtsoort
- Ontwerp van de terrasoverkapping en afdichting
- Eventuele combinatie met andere materialen, zoals aluminium, glas, of plexiglas
- Vraagprijs van de vakspecialist
Veranda professioneel laten dichtmaken? Vergelijk opties en prijzen op maat
Wil je jouw veranda het hele jaar door comfortabel gebruiken? Ben je op zoek naar het ideale materiaal (of de ideale combinatie van materialen) voor het afwerken of opbouwen van jouw veranda? Of, wil je graag prijzen vergelijken voor jouw unieke project?
Vul dan onderstaand formulier in en ontvang gratis vrijblijvende offertes op maat en advies van specialisten. Zo krijg je snel een antwoord op al je vragen, een realistisch beeld van de prijs voor jouw project, en vind je binnen de kortste keren de ideale oplossing voor jouw veranda of overkapping.