Inhoud
Wat is het verschil tussen een veranda, serre, terrasoverkapping en pergola?
De termen veranda, serre, terrasoverkapping en pergola worden wel eens door elkaar gebruikt. Maar, wat zijn nu eigenlijk de verschillen?
1. Klassieke veranda: overkapping met dak aan huis
Een klassieke veranda bouw je tegen je woning. Zo’n veranda beschikt over minstens 1 wand: de gevel van je woonst.
Je kunt ervoor kiezen om extra wanden en zelfs een deur toe te voegen. Zo tover je een open of halfopen veranda om tot een gesloten veranda.
Met goede isolatie, ventilatie en afwerking is een gesloten veranda bijna niet te onderscheiden van een aanbouw.
2. Terrasoverkaping
Een terrasoverkapping kan losstaand zijn, maar staat meestal tegen je woning. Een terrasoverkapping kan volledig open, deels open of gesloten zijn.
Je voegt zijwanden en deuren toe naar wens. Een open terrasoverkapping dient vooral als zonwering, maar beschermt je ook tegen neerslag.
3. Pergola
Een pergola is een vrijstaande overkapping. Dergelijke overkapping staat dus niet tegen je woning, maar vrij in je tuin. Een klassieke pergola is volledig open en biedt hoofdzakelijk bescherming tegen neerslag.
4. Serre
Een serre tot slot is een gesloten overkapping, meestal voorzien van goede isolatie en glazen wanden. De serre kan tegen je woning staan, maar ook vrij in de tuin.
Serres worden overigens niet enkel gebruikt om planten te huisvesten. Een serre kan evengoed dienen als een uitbreiding van je woning (een extra kamer) of een fijne buitenkamer.
Voordelen en nadelen van open en gesloten veranda’s
Waarom zou je kiezen voor een open of een gesloten veranda?
1. Comfort: Gesloten veranda’s zijn goed te verwarmen
Een open veranda kun je moeilijk verwarmen. Een gesloten veranda houdt de warmte van een terrasverwarmer of ander verwarmingselement veel beter vast. Je kunt een gesloten veranda isoleren waar nodig.
2. Functie: Gesloten veranda’s als uitbreiding van de woonoppervlakte
Een gesloten veranda kun je gemakkelijk gebruiken als een uitbreiding van je woning. Met de juiste aankleding en voldoende isolatie wordt zo’n kamer een thuiskantoor, een speelkamer, een bijkeuken of een gezellige zitruimte.
3. Seizoenen: Van winter tot zomer gezellig vertoeven in gesloten veranda’s
Op zeer koude en zeer hete dagen kun je een gesloten veranda probleemloos blijven gebruiken.
Voorzie degelijke isolatie om ook op de koudste dagen een optimaal comfort te genieten. Vergeet zeker niet je gesloten veranda van goede ventilatie te voorzien.
4. Budget: Open veranda’s zijn iets goedkoper
Voor een open veranda betaal je gemiddeld een stukje minder dan voor een gesloten veranda van dezelfde oppervlakte. Logisch ook: de kosten voor het aanschaffen en plaatsen van de zijwanden en een deur drijven de prijs op.
5. Lichtinval: Meer licht met een open veranda
Een gesloten veranda kan de lichtinval in de aansluitende kamers belemmeren, tenzij je kiest voor een veranda of serre met glazen wanden.
Met een open veranda, zeker wanneer je die van een glazen of transparant dak voorziet, heb je dat probleem niet. Een open veranda die aansluit op een glazen gevelwand zorgt zelfs voor extra lichtinval.
6. Natuur: Geniet optimaal van je tuin met een open veranda
In een volledig open veranda sta je een stukje dichter bij de natuur. Ideaal voor wie comfortabel buiten wil zitten op warme dagen of graag optimaal wil genieten van de tuin.
Alternatief: kies voor een deels gesloten veranda
Het beste van beide werelden combineren? Kies voor een half open veranda. Zo’n veranda beschermt je tegen weer en wind, laat (als je kiest voor glazen wanden) heel wat licht door, en kan tijdens de lente en zomer gebruikt worden als een extra leefruimte.
Met schuifwanden of andere mobiele wanden tover je een gesloten veranda in een mum van tijd om tot een open veranda, en vice versa.
Prijs: Wat kost een veranda laten bouwen inclusief montage?
Een open veranda laat je plaatsen voor een startprijs van 1.000 euro per vierkante meter. De prijzen voor gesloten veranda’s beginnen rond de 1.300 euro per vierkante meter.
Houd er rekening mee dat de prijzen sterk kunnen oplopen. Voor de ene veranda mag je rekenen op een totaalprijs van 2.500 euro, de andere kost al snel meer dan 20.000 euro.
Hoeveel je precies betaalt, is dan ook afhankelijk van heel wat factoren, bijvoorbeeld:
- Gebruikte materialen
- Oppervlakte
- Prefab veranda of veranda op maat
- Type en ontwerp van de overkapping
- Mate van isolatie en ventilatie
- Complexiteit van de werken
- Vraagprijs van de specialist
Jouw nieuwe veranda voor de beste prijs zonder in te boeten op kwaliteit? Gebruik het formulier onderaan deze pagina om gratis offertes op maat te vergelijken.
Bestaande open veranda gesloten maken en omgekeerd
Een open veranda kun je, door zijwanden toe te voegen, ombouwen tot een gesloten veranda. Een gesloten veranda kun je ook open maken door de zijwanden te verwijderen.
Benieuwd hoeveel dat kost? Vul het offerteformulier in en ontvang vrijblijvende offertes op maat.
Jouw veranda voor een goede prijs? Vergelijk gratis offertes
Op zoek naar de ideale oplossing voor jouw project? Vul dan onderstaand formulier in. Je ontvangt gratis 1 of meer vrijblijvende offertes op maat én persoonlijk advies van specialisten. Zo kun jij prijzen en opties vergelijken, en steeds rekenen op een professionele aanpak van jouw verandaproject.