Heeft elke waterverzachter stroom nodig?

Nee! Er zijn ook waterverzachters die zonder elektriciteit werken. 

Wat kost een waterontharder aan stroom?

Een waterontharder die wél op stroom werkt, verbruikt zo’n 9 kWh per jaar. Aan de ‘all-in’ stroomprijs van 0,40 euro per kWh betaal je jaarlijks zo’n 3,60 euro voor het verbruik van je waterontharder. Een verwaarloosbaar bedrag, dus, en niet de belangrijkste reden om voor een waterontharder zonder elektriciteit te kiezen.

Waterontharder met elektriciteit

Prijs niet-elektrische waterontharder

Een niet-elektrische, mechanische of hydraulische waterontharder kost gemiddeld 1.000 tot 2.000 euro, inclusief plaatsing. Elektronische of elektrische waterontharders zijn over het algemeen iets duurder dan waterverzachters die zonder elektriciteit werken. Daarvoor betaal je gemiddeld 1.600 tot 2.500 euro, inclusief plaatsing.

Contacteer vrijblijvend installateurs uit jouw buurt
Krijg gratis tot 5 offertes, vergelijk de prijzen en bespaar kosten
arrow Ontvang offertes

Prijzen onderhoud 

Met welke extra kosten moet je rekening houden als je kiest voor een waterverzachter zonder elektriciteit?

Je voorziet je hydraulische waterontharder om de zoveel tijd van een nieuwe lading onthardings- of regeneratiezout. Daarvoor betaal je gemiddeld 0,80 tot 1 euro per kilo. Hoeveel zout je verbruikt, is sterk afhankelijk van de capaciteit van de waterontharder en je waterverbruik.

Reken op een gemiddeld verbruik van 50 tot 100 kilo onthardingszout per jaar. Goed voor een bijkomende jaarlijkse kost van 40 tot 100 euro.

Daarnaast voorzie je de waterontharder ook van periodiek onderhoud. Een mechanisch toestel onderhouden (en eventueel repareren) is over het algemeen aanzienlijk goedkoper dan het onderhoud of herstel van een elektrisch toestel. Reken op een extra kost van 60 tot 80 euro per jaar.

Tip: Sluit een onderhoudscontract af met je leverancier. Dat is vaak een voordeligere optie.

Waterontharders zonder elektriciteit: zo werkt het

Er zijn verschillende soorten waterontharders die geen stroom verbruiken. Over het algemeen heb je de keuze uit 3 types niet-elektrische waterverzachters.

1. Hydraulische of mechanische waterverzachter

Een hydraulische of mechanische waterontharder werkt met waterdruk. Waar een elektrische waterontharder op vaste momenten regenereert, begint het regeneratieproces van een hydraulische waterontharder pas wanneer die zijn volledige onthardingscapaciteit bereikt. 

Het ontharden van het water verloopt als volgt:

  • Het leidingwater loopt door de waterontharder.
  • Een cilinder met harsbolletjes onttrekt kalk en magnesium uit het water.
  • Het schoepenrad in de mechanische waterverzachter geeft aan het systeem door hoeveel water er door de ontharder is gelopen.
  • De harsbolletjes in de cilinder raken beetje bij beetje verzadigd. 
  • De klok die aan het schoepenrad is gekoppeld bereikt een bepaalde stand die aanduidt dat de onthardingscapaciteit is bereikt. De harsbolletjes zijn verzadigd met kalk en calcium.
  • Het regeneratieproces wordt opgestart. Het regeneratiezout spoelt de kalk en het calcium uit de harsbolletjes.

Voordeel: De waterontharder regenereert enkel wanneer dat echt nodig is. Er wordt geen regeneratiezout of water verspild.

Waterontharder zonder elektriciteit: werking

2. Water ontharden met magneet

Een ander soort niet-elektronische waterontharder, is de magnetische waterverzachter. Het magnetische veld waar het water langs vloeit, zou de samenstelling van het water veranderen. 

Het nadeel? Om een voldoende sterk magnetisch veld te creëren, is een bijzonder krachtige magneet nodig. Zo’n magneten zijn niet algemeen verkrijgbaar. De werking van magnetische waterontharders zoals die nu verkrijgbaar zijn, is niet wetenschappelijk vastgesteld. Je water zal niet (of toch zeker niet volledig) ontkalkt worden.

Interesse in een ontharder?
Ontvang hier gratis advies op maat

Wat zijn de voor- en nadelen van waterontharders zonder elektriciteit?

Waarom kies je beter wel of niet voor een hydraulische waterontharder?

Voordelen

Waarom kies je wél voor een mechanische waterontharder?

  • Je verbruikt minder stroom. Toegegeven, die jaarlijkse kost van 3,60 euro voor een elektrische waterontharder is verwaarloosbaar. Ecologische overwegingen zijn hier belangrijker dan financiële overwegingen.
  • Je verspilt minder zout en water. Een mechanische waterontharder regenereert enkel wanneer de onthardingscapaciteit bereikt is. Je verspilt dus geen of water zout voor onnodige spoelingen van het systeem.
  • Goedkoper onderhoud en herstel. Een mechanische waterontharder laten onderhouden of herstellen, is goedkoper dan een elektrische waterontharder laten onderhouden of herstellen.
  • Geen stopcontact nodig. Je plaatst een mechanische waterontharder in theorie waar je maar wilt: een stopcontact is niet nodig.
  • Minder snel defect. Het ontbreken van elektronische onderdelen betekent dat een mechanische waterontharder minder snel met defecten te kampen krijgt.
  • Goedkoper. Over het algemeen zijn mechanische waterontharders goedkoper dan elektronische waterontharders.
Voordelen en nadelen

Nadelen

Een mechanische waterontharder kent 2 nadelen.

Onderbreking zacht water

Een mechanische waterontharder regenereert wanneer zijn onthardingscapaciteit bereikt is. Op dat moment kun je tijdelijk (voor zo’n 15 minuten) geen zacht water gebruiken. Je kunt uiteraard niet inplannen wanneer dat gebeurt. Met een elektrische waterontharder kan dat wel.

Tip: Een mechanische Duplex waterontharder biedt een oplossing. Daarover lees je hieronder meer.

Dat betekent overigens ook dat de ontharder niet regenereert wanneer je bijvoorbeeld enkele dagen of weken op vakantie bent. Dat kan betekenen dat je waterontharder tijdelijk niet goed onderhouden wordt. Die regeneratiefase is namelijk cruciaal voor de onderhoud en duurzaamheid van je waterverzachter.

Geen foutdetectie

Een probleem met het systeem? Dat kan al eens onder de radar blijven. Je moet een defect namelijk zelf opmerken. Dat zie je bijvoorbeeld als je weer last krijgt van kalkaanslag of je waterverbruik onverklaarbaar stijgt. Elektrische waterontharders brengen je zelf op de hoogte van problemen met de installatie.

Display waterontharder met elektriciteit

Simplex versus duplex waterontharder

Een gewone, niet-elektrische waterontharder wordt ook wel eens een Simplex waterverzachter genoemd. Omdat een niet-elektrische waterverzachter pas regenereert wanneer dat nodig is en niet op een op voorhand bepaald moment, kan het best zijn dat je doorheen de dag tijdelijk geen zacht water kunt gebruiken. Die onderbreking duurt hoogstens een kwartiertje, maar dat kan natuurlijk wel vervelend zijn.

Een Duplex waterontharder biedt een oplossing. Het Duplex systeem bestaat uit 2 cilinders met harsbolletjes. Terwijl de ene cilinder genereert, onthardt de andere cilinder het water. Je geniet dus steeds van onthard water – zonder vervelende onderbrekingen.

Waterverzachter kopen? Vergelijk toestellen en prijzen op maat

Interesse in een waterontharder? Vragen over de regeneratie van je waterontharder? Of benieuwd naar welk toestel het meest geschikt is voor jouw huishouden? Vul dan onderstaand formulier in.

Je ontvangt gratis advies en offertes op maat voor de aanschaf en plaatsing van je waterontharder. Zo kun jij informatie inwinnen, prijzen vergelijken en de meest voordelige oplossing vinden voor jouw situatie!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Welk type dienst wenst u?
2*. Waar wenst u een waterverzachter of ontkalker?
3*. Welk type waterverzachter wenst u?
4*. Op welk moment wenst u een afspraak ter plaatse? (is nodig in geval van nieuwe installatie)
5. Beschrijving van uw project
6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Waterverzachter
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Lokale bedrijven gespecialiseerd in: waterverzachter