Inhoud
Wat is een waterontharder met polyfosfaten?
Er zijn verschillende soorten waterverzachters.
Een klassieke waterverzachter of waterontharder werkt op basis van ionenuitwisseling. Het harde water loopt door de waterverzachter. Dat type ontharder beschikt over een cilinder met harskorrels.
De harskorrels filteren het calcium en magnesium (de hoofdbestanddelen van kalk) uit het water en geven een kleine dosis natrium af. Wanneer het water door de ontharder is gespoeld, is het zacht.
Een waterverzachter met polyfosfaten werkt op een andere manier. Het is een compact apparaatje dat je tussen 2 waterleidingen laat plaatsen. Het water stroomt door een capsule of filter met polyfosfaatzouten.
Deze zouten zorgen ervoor dat het calcium en magnesium niet aan elkaar hechten, en dus geen kalkaanslag kunnen vormen. Zo ontstaat er geen of minder kalkafzetting in de waterleidingen.
Ontharder zonder zout en afvoer
Bij een klassieke waterverzachter met ionenuitwisseling, moet je de voorraad zout om de zoveel tijd aanvullen. Dat regeneratiezout wordt gebruikt om de harskorrels te spoelen wanneer de onthardingscapaciteit van het systeem bereikt is. Na zo’n regeneratiebeurt kan dat type ontharder weer water verzachten. Het spoelwater moet worden afgevoerd naar het riool.
Omdat een waterontkalker met polyfosfaten niet regenereert, heeft het systeem geen regeneratiezout nodig. Ook is er geen sprake van spoelwater dat afgevoerd moet worden.
Polyfosfaat kristallen maken je water niét zacht
Een waterontharder met polyfosfaten maakt je leidingwater niet zacht. De samenstelling van het water blijft grotendeels hetzelfde: er blijven calcium en magnesium in het water aanwezig.
De polyfosfaatwaterverzachter zorgt er enkel voor dat het calcium en het magnesium geen of minder kalk vormen in je leidingen.
Is het geschikt voor thuis?
Je vindt waterverzachters met polyfosfaten vaak terug in bijvoorbeeld de chloortank van een zwembad. Het apparaat wordt ook gebruikt in industriële opstellingen.
Er wordt wel eens beweerd dat polyfosfaatwaterontharders niet geschikt zijn voor particulier gebruik omdat ze met chemische, potentieel schadelijke middelen werken. Dat is echter achterhaald; de hoeveelheid chemicaliën is verwaarloosbaar.
Zulke geringe dosissen hebben geen schadelijke gevolgen voor je gezondheid. Het is een chemisch proces dat dus ook voor particuliere woningen prima geschikt is.
Prijs polyfosfaatwaterontharder
Waterontharders met polyfosfaten zijn vrij goedkoop. Je vindt ze al voor een kleine 90 euro. Gemiddeld kost zo’n waterontharder 100 tot 200 euro. Dat is aanzienlijk minder dan bijvoorbeeld een elektronische waterverzachter, die zo’n 1.500 tot 2.500 euro kost.
Ook de installatiekosten zijn beperkt aangezien de loodgieter geen afvoer of bypass moet voorzien.
Opgelet: Een polyfosfaatontharder beschermt enkel de leiding waarin die geïnstalleerd wordt
Wil je alle waterleidingen beschermen? Dan moet je meerdere ontharders laten plaatsen. Vraag een specialist om advies en vergelijk prijzen op maat via het formulier onderaan deze pagina.
Onderhoud en periodieke kosten
Een mechanische of elektronische waterverzachter voorzie je gemiddeld 2 tot 4 keer per jaar van een nieuwe voorraad regeneratiezout. Je laat zulke ontharders en de bijhorende harscilinder ook jaarlijks nakijken door een expert. Zo verzeker je een optimale werking van je ontkalkende installatie. Reken op een jaarlijkse kost van 60 tot 80 euro voor de inspectie, plus 40 tot 100 euro voor het regeneratiezout.
Een waterverzachter met polyfosfaten is wat onderhoudsvriendelijker, maar er komt toch een extra kost bij kijken. Je voorziet het apparaat 2 keer per jaar van een nieuwe capsule met polyfosfaatzouten.
Zo’n capsule of filter kost gemiddeld 10 tot 30 euro: goed voor 20 tot 60 euro per jaar. Nazicht en onderhoud door een specialist is in de meeste gevallen niet nodig. Ook qua onderhoud kom je met een polyfosfaatverzachter dus goedkoper uit.
Waarom wel of geen waterontharder met polyfosfaten kopen?
Wat zijn nu de voor- en nadelen van een waterontharder met polyfosfaten?
Voordelen
Een waterontharder met polyfosfaten heeft een aantal voordelen.
- Budgetvriendelijk. Een polyfosfaatwaterontharder heeft een vrij lage prijs. Ook de onderhoudskosten zijn gering.
- Eenvoudige plaatsing. Een polyfosfaatwaterverzachter plaatsen, is zo gepiept. De installatiekosten zijn bijgevolg laag.
- Geen ruimteverlies. De ontharder zit tussen 2 leidingen en neemt dus weinig ruimte in beslag. Een klassieke waterverzachter neemt wat meer ruimte in.
Nadelen
Het belangrijkste nadeel van een polyfosfaatwaterverzachter is dat het apparaat je water niet zacht maakt. Het helpt hoogstens om je leidingen te beschermen tegen kalk. Hoewel je een aanzienlijk lagere prijs betaalt, geniet je niet van de vele voordelen van zacht water.
Bovendien blijft het risico op kalkaanslag bestaan. Omdat de ontharder noch calcium, noch magnesium uit het water verwijdert, blijven deze hoofdbestanddelen van kalk in het water aanwezig. Je huishoudelijke apparaten zijn dus niet beschermd.
Tot slot werkt de polyfosfaatwaterverzachter alleen in de leiding waarin deze is geïnstalleerd. Niet al het water in je woning stroomt door deze leiding. Om alle leidingen te beschermen, moet je dus meerdere polyfosfaatwaterverzachters laten installeren.
Wanneer is een waterontkalker met polyfosfaten een goede optie?
Heeft een polyfosfaatwaterverzachter plaatsen dan wel zin? Een oprechte vraag! Voor woningen in een gebied waar het water geen al te hoge hardheid heeft, kan dat type waterontharder zinvol zijn.
Ernstige kalkaanslag los je niet op met deze waterontharder; maar bij een mild probleem brengt het wel wat verlichting. Je betaalt voor het systeem ook een lagere prijs dan voor een waterverzachter met zout.
Wat is beter: Waterontharder met of zonder zout?
Ligt je woning in een regio met zeer hard water en heb je veel last van kalkaanslag? Dan is een waterverzachter met ionenuitwisseling en zout allicht de betere oplossing. Je hebt alsnog de keuze tussen een elektronische en een mechanische waterverzachter.
Wat is de beste waterverzachter voor jouw gezin? Ontvang advies op maat
Nog niet zeker of je nu best voor een waterverzachter met of zonder zout kiest? Vul dan onderstaand formulier in. Je ontvangt niet enkel gratis en vrijblijvende offertes van specialisten in jouw regio, maar ook advies op maat.
Zo weet je zeker dat je het juiste toestel laat installeren én dat de installatie veilig en correct verloopt. Met een professionele installateur aan je zijde kun je op je 2 oren slapen.
Veelgestelde vragen
Wat is het verschil tussen een waterontharder en een waterontkalker?
Kan een magneet water ontkalken?
De magneet verstoort de kristallijne structuur van de magnesium- en calciumionen voor zeer korte duur. De omgeving rond de magneet zal daarom niet meteen geteisterd worden door kalkaanslag. Verder in de leiding kan wel kalkaanslag ontstaan: daar kunnen de ionen zich wel aan elkaar hechten en kalk vormen, aangezien het magnetisch veld niet zo ver reikt.