De verschillende soorten parket

Voor je op zoek gaat naar de juiste houtsoort, is het interessant om even stil te staan bij de verschillende soorten parketvloeren. Een kort overzicht:

1. Massief hout

Een parket uit massief hout is de duurste maar ook de meest duurzame optie. Zo’n parket bestaat uit brede, massief houten planken of kleinere stroken uit massief hout die in een decoratief patroon op de ondervloer worden bevestigd.

Een expert zal de planken in de meeste gevallen vastlijmen of vastnagelen aan de ondervloer. Ook een zwevend, massief houten parket behoort tot de opties. De vloer wordt afgewerkt met een beschermlaag van bijvoorbeeld olie of lak.

Enkele massief houten planken voor een nieuw parket, een hamer en een oranje-gele drinkfles.

2. Samengesteld of half-massief parket

Een half-massieve of samengestelde parketvloer bestaat uit meerlagige planken. De onderste en middelste lagen bestaan doorgaans uit houtvezels of multiplex, de toplaag uit ‘massief’ hout. Die bovenste laag, ook wel de slijtlaag genoemd, is gemiddeld 2,5 tot 6 millimeter dik. Hoe dikker de slijtlaag, hoe duurder het parket doorgaans is.

Omdat de individuele planken uit verschillende lagen bestaan, zal een samengestelde parketvloer minder snel vervormen bij temperatuurschommelingen of blootstelling aan vocht. Daarbij komt dat een samengesteld parket een stuk eenvoudiger te leggen is. Samengesteld parket kan geleverd worden met bijvoorbeeld een kliksysteem.

Tot slot is een samengesteld parket laten plaatsen goedkoper dan het laten installeren van massief parket.

De juiste vloer voor de juiste kamer?
Ontvang gratis advies van parketspecialisten en vergelijk vrijblijvende offertes op maat
arrow Ontvang offertes

3. Laminaat of synthetisch parket

Net als een half-massief parket bestaat het synthetisch parket uit meerlagige planken. De toplaag bestaat niet uit hout, maar uit kunststof en kan van verschillende designs voorzien worden. 

Laminaat is minder duurzaam, maar aanzienlijk goedkoper, onderhoudsvriendelijk en heel eenvoudig te plaatsen. Meestal kiest een installateur voor een zwevende installatie.

Een lichtgekleurde vloerplank op half-massief parket.

Welk hout gebruiken voor vloeren? Tips en aandachtspunten

Hoe kies je de juiste houtsoort?

Aandachtspunt 1: Natte versus droge ruimte

Een eerste belangrijk aandachtspunt is natuurlijk de ruimte waar je de houten vloer wilt leggen. In natte ruimtes kies je best voor hardhoutsoorten die niet te veel werken, zeker wanneer je opteert voor een massief houten parket. 

Weetje: ‘Werken’ is de natuurlijke neiging van hout tot krimpen, uitzetten en kromtrekken onder invloed van vocht en temperatuurschommelingen.

Nood aan advies?
Stel je vragen aan experten en vergelijk offertes op maat

Aandachtspunt 2: Hardhout versus zacht hout

De hardheid van een houtsoort wordt, volgens de Janka-maat, uitgedrukt in Newton. Hoe hoger de waarde, hoe harder het hout. Een houten vloer bestaat bij voorkeur uit een eerder harde houtsoort (of beschikt over een toplaag uit eerder hard hout). 

Een vloer uit een zachtere houtsoort zal sneller slijten, met deuken, krassen en andere beschadigingen tot gevolg. 

Wat is het sterkste hout ter wereld?

Het Australische Bulloke (Allocasuarina luehmannii, bull oak of bull eik) heeft een hardheid van 22.500 Newton. Ter vergelijking: Europees eikenhout heeft een hardheid van zo’n 5.000 Newton. Wees gerust: een eikenhouten vloer is stevig genoeg.

Een stijlvolle badkamer met wit sanitair op een houten vloer. De badkamer heeft een groot raam dat uitgeeft op een terras.

Aandachtspunt 3: Duurzaamheidsklasse

Hout wordt opgedeeld in verschillende duurzaamheidklasses. Die klasse geeft weer hoe lang een paaltje van 50 op 50 millimeter overleeft wanneer het in de grond wordt gestopt.

  • Klasse I gaat meer dan 25 jaar mee.
  • Klasse II gaat 15 tot 25 jaar mee.
  • Klasse III gaat 10 tot 15 jaar mee.
  • Klasse IV gaat 5 tot 10 jaar mee.
  • Klasse V gaat minder dan 5 jaar mee.

Aandachtspunt 4: Welk hout bij vloerverwarming?

Combineer je parket met vloerverwarming? Houd er dan rekening mee dat niet elke houtsoort of parketsoort geschikt is. Vaak wordt vloerverwarming gecombineerd met samengesteld of half-massief parket. Zo’n parket is beter bestand tegen het werken van het hout.

Kies je voor een massief parket? Let dan goed op de gebruikte houtsoort. Noten-, beuken-, essen– en kersenhout zijn bijvoorbeeld niet geschikt. Tropische hardhoutsoorten zoals Teak, Padoek en Afzelia zijn dan weer wel geschikt. Ook eikenhout kan in bepaalde gevallen gecombineerd worden met vloerverwarming.

Een kader met het FSC-keurmerk aan een gele muur.

Aandachtspunt 5: Kies verantwoord

Maak je liefst een ecologisch verantwoordde keuze? Let dan niet enkel op de duurzaamheidsklasse, maar ook het FSC-keurmerk (Forest Stewardship Council). Dat keurmerk geeft aan dat het hout gerooid wordt met aandacht voor de instandhouding van de ecologische functies van het woud én het economisch welzijn van de rooiers en hun lokale gemeenschappen.

Wil je een extra verantwoorde keuze maken? Verken dan zeker ook het ruime aanbod aan Europese hardhoutsoorten en verduurzaamde houtsoorten.

Zoek je een specialist voor de plaatsing van je nieuwe parket?
Vul dit formulier in en vergelijk offertes van parketspecialisten in jouw buurt
arrow Ontvang offertes

Welke houten vloer kies je? Populaire en minder bekende houtsoorten ter inspiratie

Nu je weet op welke technische eigenschappen je hoort te letten, kun je verantwoord aan de slag met het vergelijken van houtsoorten met fijne en grove nerf, fraaie tekeningen en prachtige tinten voor je nieuwe houten vloer. Hieronder vind je alvast enkele populaire én enkele minder bekende houtsoorten die je kunt laten omtoveren tot een prachtig parket.

Eiken parket: klassiek

In onze contreien is eikenhout de meest populaire (en een behoorlijk sterke) houtsoort. Je hebt de keuze tussen verantwoord Europees eikenhout, rood of wit Amerikaans eikenhout en het lichtgekleurde Japanse eikenhout.

Een industrieel aangeklede ruimte met een vergrijsde, verweerde houten parket en een witgeverfde bakstenenmuur.

Grenen parket: budgetvriendelijk

Grenenhout heeft een geelachtige kleur en heeft een ruwe, natuurlijke uitstraling. Grenen is een relatief goedkope houtsoort, maar heeft een lage hardheid en duurzaamheidsklasse III.

Bamboe parket: ecologisch verantwoord

Bamboe groeit ontzettend snel en is daarom één van de meer ecologisch verantwoorde opties voor je nieuwe parket. Bamboe heeft, net als Grenen, duurzaamheidsklasse III, maar is aanzienlijk harder en dus minder vatbaar voor slijtage. Bamboe doet het overigens ook zeer goed in vochtige ruimtes.

Nieuwe houten vloer?
Vergelijk nu gratis offertes op maat

Teak parket: prijzig, maar stijlvol en chique

Teak heeft, met zijn honingbruine tot roodbruine kleur, een zeer stijlvolle uitstraling. Bovendien werkt teakhout minimaal en is het bijzonder goed bestand tegen vocht. Teak moet goed behandeld worden om vergrijzing tegen te gaan, maar gaat zeer lang mee en heeft een hoge hardheid.

Weetje: Vergrijzing is het natuurlijke proces waarbij hout zijn natuurlijke kleur geleidelijk verliest door blootstelling aan zonlicht. Met de juiste behandeling kun je die vergrijzing tegengaan.

Jatoba parket: vlammend en warm

Jatoba is een tropische hardhoutsoort, heeft een  hardheid van zo’n 10.400 Newton en behoort tot duurzaamheidklasse II. Het hout heeft een opvallende oranje tot dieprode kleur en een gevlamd patroon.  

Een parket van Jatoba, één van de beste  tropische houtsoorten voor een uniek interieur.

Het juiste hout voor jouw nieuwe parket? Vraag een specialist om advies op maat!

Zie je door de bomen het bos niet meer? Een specialist helpt je bij het vinden van de ideale oplossing voor jouw interieurproject. Vul onderstaand formulier in en ontvang gratis vrijblijvend advies op maat én offertes van specialisten in jouw buurt. Zo vind je snel en eenvoudig het juiste parket voor jouw woning.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Waar wenst u vloerwerken te laten uitvoeren?
2*. Welk type vloer wenst u?
3*. Hoe groot zullen de vloerwerken ongeveer zijn?
4*. Heeft u ook interesse in volgende werken?
5. Beschrijving van uw project
6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Lokale bedrijven gespecialiseerd in: wat zijn de beste houtsoorten voor parket? aandachtspunten en kenmerken