Inhoud
Luchtvochtigheid meten met een hygrometer
De luchtvochtigheid kan je gemakkelijk meten met een hygrometer. Dit toestel geeft de vochtigheidsgraad weer in een percentage dat tussen 0 % en 100 % ligt. Een te hoog of een te laag percentage heeft een negatieve invloed op je woning.
Zeker een houten parketvloer ondervindt onaangename gevolgen. Denk bijvoorbeeld aan kromgetrokken planken, naden of krimpscheuren.
Enkele tips om een goede meting uit te voeren:
- Plaats de hygrometer tijdens de meting niet bij een raam, in de keuken of in fel zonlicht. Het toestel meet enkel betrouwbaar wanneer je het in het midden van de kamer en in de buurt van een thermostaat zet.
- Een hygrometer voert nauwkeurige metingen uit. Het is wel belangrijk dat je het toestel ieder jaar laat ijken. Zo vermijd je het risico op verkeerde metingen.
Welke luchtvochtigheid is geschikt voor een houten vloer?
Het is belangrijk dat je de luchtvochtigheid regelmatig controleert en op peil houdt. We bespreken hieronder de drie verschillende standen van een hygrometer en wat ze precies voor je houten parketvloer betekenen. Bovendien geven we mee wat je best kunt doen bij een te hoge of een te lage luchtvochtigheid.
1. Tussen 0 % en 55 %: te laag
Een luchtvochtigheid tussen de 0 % en 55 % is te laag. Het gebrek aan vocht zorgt ervoor dat het overige vocht in de houten vloer zal verdampen. Het gevolg: de planken krimpen, naden en kieren beginnen zich te vormen en soms ontstaan er zelfs krimpscheuren.
De oplossing is simpel: de luchtvochtigheidsgraad moet stijgen. Een mogelijkheid is de aanschaf van een luchtbevochtiger. Dit apparaat verdampt water en is zo in staat een correcte luchtvochtigheid aan te houden. Zeker in de winter is dit handig. De relatieve luchtvochtigheid ligt in deze periode namelijk iets lager.
2. Tussen 55 % en 65 %: ideaal
Wanneer je een percentage meet dat tussen de 55 % en 65 % ligt, heb je een ideale luchtvochtigheid. Dit is niet alleen belangrijk voor je houten vloer, maar ook om andere vochtproblemen in huis te voorkomen.
3. Tussen 65 % en 100 %: te hoog
Een percentage tussen de 65 % en 100 % geeft weer dat de luchtvochtigheid in je woning te hoog is. Je houten vloer neemt meer vocht op waardoor het begint uit te zetten. Op den duur komt de parketvloer onder spanning te staan, wat ervoor zorgt dat de planken een bol of hol uitzicht krijgen.
Om dit tegen te gaan, is het van belang de vochtigheidsgraad te verlagen. Een eenvoudig middeltje is ventileren (warme en vochtige lucht afvoeren naar buiten). Tijdens de zomer ligt de relatieve vochtigheid hoger. Daarom is het verstandig om in dit seizoen een airconditioning of luchtontvochtiger in te zetten: deze toestellen doen de luchtvochtigheid dalen.
Slechte luchtvochtigheid: zo kan je het aan je parketvloer herkennen
Een te droge binnenlucht heeft verschillende gevolgen voor je houten parketvloer. Volgende tekenen tonen de slechte luchtvochtigheid aan:
- Kans op zichtbare naden.
- De houten vloer heeft bolle delen.
- Scheuren in de vloer.
- Tapijtvloeren hebben zichtbare, zwarte spijkers.
- In de zomer zet de parketvloer uit.
- De koudere lucht in de winter doet de houten vloer krimpen.
- Bepaalde delen van de vloer komen omhoog.
Wat kan je doen voor een ideale luchtvochtigheid? Enkele handige tips
Zowel de seizoenen als de temperatuur en de activiteiten in huis (denk aan bijvoorbeeld koken) beïnvloeden de vochtigheidsgraad in huis. Daarom is het niet altijd even gemakkelijk de luchtvochtigheid op peil te houden. Hieronder vind je enkele tips die je kunnen helpen. Zo vermijd je vochtproblemen, schimmels en andere ongemakken.
1. Luchtbevochtiger
Tijdens de winter of in droge klimaten is de lucht droger. Gelukkig bestaat er een efficiënt toestel dat de luchtvochtigheid in je woning kan verhogen: een luchtbevochtiger. Dit apparaat is gemakkelijk verkrijgbaar en heeft een goede werking.
Bovendien helpt het toestel om kwaaltjes zoals een droge huid, gebarsten lippen en geïrriteerde luchtwegen te verminderen. Het toestel is met andere woorden voor heel wat mensen geen overbodige luxe.
2. (Mechanische) ventilatie
Een te hoge luchtvochtigheid zorgt ervoor dat je woning een ideale broedplek is voor schimmels. Daarom is het verstandig te investeren in mechanische ventilatie. Zet het toestel op de juiste stand en zorg ervoor dat de eventueel aanwezige ventilatieroosters goed werken.
Je kunt ook goed ventileren door de ramen voor een bepaalde tijd open te zetten.
3. Luchtontvochtiger
In vochtige ruimtes zoals de badkamer en de kelder krijg je al snel te maken met een teveel aan vocht. Een luchtontvochtiger is een goede oplossing. Dit toestel heeft als doel vocht uit de lucht te absorberen.
4. Vloerkleden
Sommige plekken hebben last van een schommelende luchtvochtigheid. Plaatsen bij ramen of in direct zonlicht zijn daar duidelijke voorbeelden van. Dit probleem kan je echter eenvoudig oplossen door de plaatsing van vloerkleden.
5. Droog de was buiten
Wanneer je jouw was binnen droogt op een rek of met een droogkast, verhoogt de luchtvochtigheid in huis. Probeer in de mate van het mogelijke je was buiten te drogen. Zo hou je het extra vocht buiten en vermijd je een te hoge vochtigheidsgraad.
6. Gebruik een deksel wanneer je kookt
Heeft jouw keuken een houten parketvloer? Dan neem je best enkele maatregelen om de vloer in goede staat te houden. Enkele handige trucjes zijn:
- Gebruik een deksel tijdens het koken. Zo vermijd je druppels water op de vloer en een teveel aan stoom.
- Gebruik een afzuigkap en creëer extra ventilatie in de keuken. Je kunt bijvoorbeeld een raam openzetten om de waterdamp efficiënt naar buiten af te voeren.
7. Ventileer de badkamer na je douche
Niet alleen koken, maar ook douchen zorgt voor heel wat vocht in de lucht. Je kunt de vochtverspreiding tegenhouden door de badkamerdeur dicht te houden en een raam te openen. Zo blijft de waterdamp niet in je woning hangen.
Info, advies of prijzen op maat nodig? Kom in contact met specialisten in jouw regio
Vul onderstaand offerteformulier in en kom in contact met meerdere specialisten tegelijk uit jouw regio. Ze bezorgen je gratis vrijblijvende offertes op maat. Op die manier kan je meerdere prijsvoorstellen, technieken en aanbevelingen met elkaar vergelijken en vind je gegarandeerd de beste oplossing voor jouw situatie.
Een specialist zorgt er bovendien voor dat jouw parket op een correcte en kwaliteitsvolle manier wordt gelegd.