Inhoud
Hoeveel mag een klant contant of cash betalen in België?
Sinds 1 juli 2022 bent u als ondernemer verplicht om uw klanten een elektronische betaalmogelijkheid aan te bieden. Dat betekent echter niet dat u cash betalingen zomaar mag weigeren. Rond het aanvaarden van cash betalingen gelden enkele regels.
Verkoopt u luxe producten of levert u prijzige diensten? Dan mag u daarvoor niet zomaar elk bedrag in contant geld aanvaarden. Er gelden namelijk strenge beperkingen op cashbetalingen. Overtreders riskeren bovendien een aanzienlijke geldboete. Op die manier moet fiscale fraude tegengegaan worden.
Maximaal bedrag: grens van 3.000 euro
Over het algemeen geldt een grens van 3.000 euro voor de verkoop van goederen en diensten. Voor grotere bedragen zal de klant diens kaart moeten bovenhalen.
Een consument kan wel een gedeelte (tot maximaal 3.000 euro) van het totale bedrag cash betalen. De rest van het bedrag mag de consument via een (wettelijk aanvaard) elektronisch betaalmiddel aan de handelaar bezorgen. Dat kan bijvoorbeeld met een betaalkaart, of via een overschrijving.
Tip: Ook op overschrijvingen geldt een limiet. Die limiet wordt bepaald door de bank van de klant en kan op verzoek (tijdelijk) verhoogd worden. Een telefoontje naar de bank volstaat.
Mag u een factuur opsplitsen om meer dan 3.000 euro cash te ontvangen (bijvoorbeeld bij verkoop auto)?
Is het mogelijk om een factuur hoger dan 3.000 euro op te splitsen om zo meerdere keren bedragen tot 3.000 euro cash te ontvangen? Nee.
De limiet van 3.000 euro geldt voor alle betalingen waartussen een verband bestaat. Een klant die in schijven betaalt, mag voor al die schijven samen niet meer dan 3.000 euro cash betalen. Ook voor verschillende verkopen die elkaar opvolgen en voorschotten geldt een limiet van 3.000 euro voor alle betalingen samen.
Een verkoop kunstmatig opsplitsen in meerdere facturen in de hoop de limiet te overschrijden, is eveneens bij wet verboden. Alle betalingen in het kader van een specifieke aankoop gelden als een enkele transactie.
Voorbeeld: u verkoopt een auto ter waarde van 10.000 euro. De klant betaalt een voorschot van 1.500 euro met contant geld. Er volgen 4 facturen van 2.125 euro. Daarvan mag de klant nog maximaal 1.500 euro contant betalen. De overige 7.000 euro mag niet contant betaald worden.
Voor wie geldt de limiet?
Handelaars, land- en tuinbouwers, vzw’s en beoefenaars van vrije beroepen mogen geen betalingen hoger dan 3.000 euro in cash geld ontvangen.
In deze gevallen mag cash betalen nooit
Er zijn daarnaast enkele gevallen waar een cash betaling überhaupt niet is toegestaan, ongeacht het te betalen bedrag. Het gaat om:
- Verkoop van een onroerend goed. Bij overtreding is zowel de koper als de verkoper aansprakelijk.
- Inkoop van koperen kabels (door zakelijke en particuliere schroothandelaars).
- Uitbetaling van lonen.
Boete bij overtreding: tot 1.800.000 euro
Tijdens een economische inspectie kan de inspecteur een overtreding vaststellen. Als een overtreding wordt vastgesteld, volgt een geldboete tot 10 procent van het bedrag. De boete bedraagt maximaal 1.800.000 euro.
Belangrijk: Zowel de overtredende verkoper als de koper kunnen aansprakelijk worden gesteld.
Hoeveel cash geld mag u als ondernemer storten in België?
Er geldt wettelijk gezien geen limiet op de hoeveelheid cash die u mag storten bij uw bank. In de praktijk kan uw bank wel bepaalde limieten opleggen. Meer weten? Neem contact op met uw bankkantoor.
Cashless betalen in uw winkel? Vergelijk de opties en vind een oplossing op maat
Cash betalen wordt steeds minder aantrekkelijk. Gelukkig zijn er steeds meer mogelijkheden om klanten cashless te laten betalen. Op zoek naar een oplossing voor uw onderneming? Gebruik onderstaand formulier en ontvang gratis vrijblijvende offertes op maat en advies van specialisten. Zo vindt u snel en eenvoudig de ideale oplossing voor uw onderneming.