Inhoud
Kostprijs warmtepompboiler van Daikin
Hoeveel een Daikin warmtepompboiler precies kost, hangt onder meer af van het type warmtepomp, de inhoud van de boiler en de prestaties. Gemiddeld mag je toch tellen op ongeveer 3.500 euro, inclusief btw en plaatsingskosten.
Sowieso is investeren in een warmteboiler van Daikin een goede investering. Het lagere verbruik van de warmtepompboiler in vergelijking met een gewone elektrische boiler zorgt er alvast voor dat je jouw investering snel terugverdient. Voor een gemiddeld huishouden ligt de terugverdientijd vandaag op 5 jaar.
Daarnaast kan je rekenen op financiële ondersteuning van overheidswege via Mijn VerbouwPremie. Deze financiële ondersteuning helpt je de investeringskosten deels te drukken of te recupereren.
Kenmerken van de Daikin Altherma M HW warmtepompboiler
De Daikin Altherma M HW warmtepompboiler is een speciaal type warmtepomp dat in staat is een huishouden van warm water te voorzien. De boiler is onder meer milieuvriendelijk: het duurzame en zuinige toestel maakt namelijk geen gebruik van fossiele brandstoffen.
De Daikin Altherma warmtepompboiler beschikt daarnaast over de volgende eigenschappen:
- Hoge energiezuinigheid. Deze warmtepompboiler maakt gebruik van geavanceerde technologie om warmte uit de omgevingslucht te halen. Zo bespaar je heel wat kosten. Die warmte wordt vervolgens gebruikt om sanitair water te verwarmen.
- Geperfectioneerd beheer. De Daikin warmtepompboiler is gebruiksvriendelijk en heeft een geperfectioneerd beheer. Verschillende instellingen zoals de temperatuur kan je eenvoudig aanpassen.
- Geruisloos. Deze moderne boiler is enorm stil. Het systeem is speciaal ontworpen zodat je geen geluidsoverlast ondervindt.
- Lange levensduur. Daikin produceert degelijke toestellen. Dat is ook het geval bij de Altherma warmtepompboiler: het apparaat kent een lange levensduur en vraagt weinig onderhoud.
- Milieuvriendelijk. De geavanceerde technologie en duurzame energiebronnen zorgen ervoor dat de Daikin Altherma warmtepompboiler een milieuvriendelijke keuze is. Het toestel heeft een verminderde CO2-uitstoot. Bovendien is het gebruik van elektriciteit drie keer lager dan dat van een standaard elektrische boiler.
- Eenvoudige installatie. Tot slot is deze warmtepompboiler eenvoudig te installeren. Zowel oudere woningen als nieuwbouwwoningen zijn geschikt.
Hoeveel liter heeft de ideale boiler: 100, 150 of 200 liter?
Warmtepompboilers bestaan in verschillende volumes die variëren tussen 80 en 500 liter. De meest courante toestellen hebben een capaciteit van 100, 150 of 200 liter. Welk volume je kiest, hangt in de eerste plaats af van het aantal personen van je huishouden.
Hou er ook rekening mee dat hoe groter je capaciteit is, hoe meer ruimte je voor de plaatsing van de boiler moet vrijhouden.
1. Wat is de beste warmtepompboiler voor 2 tot 3 personen?
Voor een huishouden van 2 à 3 personen is een capaciteit van 100 liter normaal voldoende. Met dit volume kan je perfect dagelijkse huishoudelijke activiteiten zoals afwassen, douchen en koken met sanitair warm water uitvoeren. Voor een klein gezin is een warmteboiler een kostenbesparende keuze met een hoge efficiëntie.
Hoeveel liter heeft een boiler nodig voor 4 tot 5 personen?
Voor een groter huishouden van 4 à 5 personen is het verstandig een warmtepompboiler van 150 tot 200 liter te overwegen. Welk volume je precies kiest, is afhankelijk van je warmwatergebruik. Voor een gemiddeld verbruik volstaat een boiler van 150 liter. Als je verbruik hoger ligt, ga je beter voor een toestel met een capaciteit van 200 liter.
Hoe installeer je de Daikin warmtepompboiler?
Je kunt de Daikin warmtepompboiler zowel zelf als door een specialist laten plaatsen. Hou er rekening mee dat je geen recht hebt op de Mijn VerbouwPremie als je zelf voor de installatie instaat.
Optie 1: zelf installeren
De installatie van een warmtepompboiler is relatief gemakkelijk. Het toestel verbruikt geen gas en kan daarom gewoon op het water- en elektriciteitsnet aangesloten worden.
Vergeet daarbij niet de warmtepompboiler aan twee luchtkanalen te koppelen: eentje voor de aanvoer van de lucht en een andere voor de afvoer ervan.
Volgende aandachtspunten hou je tijdens de plaatsing best in je achterhoofd:
- Locatie van de warmtepompboiler. Het toestel geeft koude lucht af. Daarom installeer je hem best in de kelder of garage. Bovendien maak je best gebruik van een afvoerkanaal. Als je de boiler in een leefruimte zoals de woonkamer of keuken plaatst, moet je extra verwarming voorzien. Dat betekent extra kosten.
- Volume of capaciteit van de boiler. De toestellen kunnen een capaciteit van 80 tot 500 liter hebben. De meest gangbare modellen hebben een volume van 100, 150 of 200 liter. Hoe groter de inhoud, hoe meer plaats je installatie inneemt.
- Grootte van de ruimte. Installeer je warmtepompboiler niet in een kamer zonder afvoerkanaal. Doe je dat wel, dan koelt je ruimte af en verlaagt het rendement van de warmtepompboiler. Plaats het toestel daarom in een grote ruimte. Heb je enkel een kleine ruimte voor de installatie? Dan is het belangrijk om in kanalen voor aanvoer en afvoer te voorzien.
Optie 2: ervaren installateur inschakelen
Wil je in aanmerking komen voor een premie warmtepompboiler? Laat dan de installatie over aan een ervaren specialist. Bovendien garandeert een professional een correcte plaatsing met kwalitatief gereedschap. Zo verzeker je jezelf van een toestel dat optimaal functioneert.
Tot slot geeft een deskundige ook advies op maat van jouw woning. Zo ben je zeker dat je het juiste type warmtepompboiler installeert.
Vul onderstaand offerteformulier in en kom in contact met 1 of meerdere specialisten in jouw regio. Ze bezorgen je een gratis vrijblijvende offerte en advies op maat op. Zo kan je makkelijk meerdere experten tegelijk onderling vergelijken en vind je de beste oplossing voor jouw situatie en budget.