Inhoud
Is een lucht-water warmtepomp interessant?Ervaringen van experts
Onderstaande ervaringen geven je een duidelijker beeld van de voordelen van een warmtepomp en helpen je de meest passende warmtepomp voor jouw woning te kiezen. Veel mensen met een warmtepomp zien hun energieverbruik alvast sterk dalen en kunnen kosten besparen dankzij dit duurzame warmtesysteem.
1. Het draagt bij tot een laag E-peil
Tegenwoordig wordt er steeds meer aandacht besteed aan milieuvriendelijkheid en energie. Een lucht-water warmtepomp is hier een goed voorbeeld van. Het is een ecologisch verwarmingstoestel dat je E-peil tot 20 kan doen dalen. Dat betekent dat je woning veel duurzamer is.
Dat is door meerdere experts al uitgestest. Lucht-water warmtepompen zorgde voor een optimale isolatie in de woningen en de afgiftesystemen op lage temperatuur bleken zeer voordelig en leidden tot een hoog rendement. Bijgevolg kan zo je E-peil aanzienlijk verlagen en kan je woning aan de strikte EPB-voorwaarden te voldoen.
Vanaf 2023 zal de norm worden dat elke nieuwbouwwoning een E-peil van 30 heeft, waardoor je tussen 50 en 100 procent bespaart op je kadastraal inkomen in de eerste vijf jaar.
2. Geen schouw nodig in de winter
Aangezien bij nieuwbouwwoningen standaard warmtepompen geïnstalleerd worden, zijn schouwen en gasleidingen ook niet meer nodig. Vloerverwarming en zonnepanelen kunnen je energieverbruik nog extra doen dalen.
3. Bij renovatie heel wat voordelen: verwarmen en koelen
Experten met veel ervaring stellen dat lucht-water warmtepomp een nuttig alternatief is aangezien dit systeem zowel kan verwarmen als koelen. Ook wat prijs-kwaliteit betreft is een lucht-water warmtepomp een goede optie.
Zeker bij renovaties is het dus de moeite waard om een lucht-water warmtepomp te plaatsen. Bij verbouwingen is het soms wat zoeken om de warmtepomp mooi te laten aansluiten op de al bestaande buizen of leidingen.
4. Zeker de moeite in combinatie met zonnepanelen
Om het energieverbruik nog een stukje lager te krijgen, laten veel mensen ook nog zonnepanelen plaatsen. Zo kan overtollige stroom omgezet worden in verwarmd water dat later bruikbaar is. De energie die opgewekt is door de zon gaat zo niet verloren door het energy management-systeem van een lucht-water warmtepomp.
5. Lage warmtebehoefte? Aansluiting op bestaande radiatoren is mogelijk
Als je jouw woning niet enorm veel of slechts plaatselijk verwarmt, heb je niet altijd verwarming met lage temperatuur nodig in alle ruimtes. Zo kan je de lucht-waterpomp bijvoorbeeld aansluiten op het vloerverwarmingssysteem, terwijl in andere ruimtes de traditionele radiatoren volstaan.
Door de mogelijkheid om je warmtepomp aan te sluiten aan bestaande radiatoren ga je weeral energiezuinig te werk volgens experten.
Klassieke fouten van gebruikers die tot slechte ervaringen leiden
Uiteraard zijn er ook mensen die eerder negatievere ervaringen hebben met warmtepompen. Vaak betreft het problemen waar de gebruikers van de warmtepompen zelf verantwoordelijk voor zijn. Zo zijn er een aantal factoren die vermeden kunnen worden, zodat de warmtepomp correct functioneert.
1. Geen goede isolatie
Bij de installatie van een warmtepomp is het cruciaal dat je woning van een goede isolatie voorzien is. Zonder voldoende isolatie bereik je geen optimale verwarming in je woning. Er gaat veel warmte verloren bij een radiator die niet groot genoeg is of bij een verstopte vloerverwarming.
2. Geen vloerverwarming of andere lage temperatuur verwarmingssystemen
Bij een geothermische of een lucht-water warmtepomp moet gebruik gemaakt worden van lage temperatuurradiatoren of vloerverwarming. Let wel op dat bij elektrische vloerverwarming ook vaak warmte verloren gaat.
3. Klassieke radiatoren in plaats van lage temperatuur radiatoren
Het is belangrijk om te weten dat warmtepompen niet goed functioneren in combinatie met traditionele radiatoren. Die hebben namelijk meer warmte nodig om te kunnen werken. Om de temperatuur daarbij wat hoger te krijgen, bestaan er ook hoge temperatuur warmtepompen. Voor deze toestellen ligt het energieverbruik echter een stuk hoger.
Hybride of lucht-water warmtepomp laten installeren? Vergelijk gratis offertes van erkende installateurs.
Voldoet jouw woning aan alle voorwaarden voor de installatie van een lucht-water warmtepomp? Via onderstaand formulier kan je gratis offertes en advies aanvragen bij installateurs in jouw buurt.
Kom meer te weten over de warmtepompervaringen van anderen. Krijg ook een duidelijk beeld van de voordelen en het aanbod. Met al die info weet je uiteindelijk wat belangrijk is en wat je best vermijdt bij de plaatsing van een warmtepomp.
Een erkend warmtepomp installateur bezorgt je advies op maat en helpt je met het kiezen van een warmtepomp. Vraag vandaag nog naar vrijblijvende offertes en vergelijk al binnen enkele dagen alle prijzen.