Wat is het productlabel of energielabel voor een warmtepomp? 

Op 26 september 2015 startte de Europese Ecodesignverordening 2009/125/EG. Dit betekent dat er sindsdien geen producten meer in de EU verkocht mogen worden die niet energie-efficiënt zijn. Niet alleen de verwarmingstoestellen in je woning, maar ook huishoudelijke apparaten zoals koelkasten en wasmachines moeten van een energielabel voorzien zijn. 

Dit energielabel of productlabel is gebaseerd op het rendement van het toestel. Deze SCOP-waarde wordt op een specifieke manier gemeten die in de Europese wetgeving is vastgelegd. Aan de hand van het energielabel is het mogelijk verwarmingstoestellen met verschillende verwarmingstechnieken toch met elkaar te vergelijken op vlak van energieverbruik. 

Het energielabel heeft letters die gaan van A tot G en is verplicht voor alle installaties die water als warmtedragend medium hebben. Dit omvat onder andere centrale verwarmingsketels die op gas, stookolie of elektriciteit werken alsook installaties die (gedeeltelijk) op hernieuwbare energie werken. Denk dan bijvoorbeeld aan warmtepompen, zonneboilers en micro-warmtekrachtkoppeling. 

Zowel warmtepompen die enkel voor verwarming zorgen als warmtepompen die voor verwarming en warm water zorgen, hebben een productlabel. Beide systemen geven namelijk warmte af aan het verwarmingswater van je huis.  

De labelplicht voor warmtepompen moet voor een reductie van het energiegebruik zorgen. 

Op zoek naar een specialist?
Kom in contact met deskundigen uit jouw regio.

Welke informatie staat op het energielabel? 

Het energielabel van een verwarmings- of koelingstoestel noemt men ook het productlabel. Het label vermeldt de volgende informatie: 

  • De naam van de fabrikant
  • Het referentienummer van het product of toestel. 
  • De functie van het toestel: zorgt het voor ruimteverwarming, productie van sanitair warm water of iets anders? 
  • De SCOP-waarde. Dit is het seizoensgebonden rendement voor verwarming. 
  • De SEER-waarde. Dit is het seizoensgebonden rendement voor koeling. 
  • De classificatie. Dit loopt van A+++ (donkergroen, meeste energie-efficiënt) tot G (donkerrood, minst energie-efficiënt).  
  • Het jaarlijks energieverbruik
  • Het geluidsvermogensniveau (in decibel) van het binnendeel van het werkende toestel. 
  • Het geluidsvermogensniveau (in decibel) van het buitendeel van het werkende toestel. 
productlabel warmtepomp

Alle elementen van het Europees productlabel van een warmtepomp op een rijtje 

Ook warmtepompen moeten een energie- of productlabel hebben. Hieronder geven we een handig overzicht van alle elementen die op het Europees productlabel van een warmtepomp moeten staan. De energielabels voor warmtepompen lopen van A+++ tot D voor verwarming en van A+ tot F voor warm water

Let op: als je een airco gebruikt om je woning te verwarmen, is er een apart energielabel. Hierop staat onder andere ook hoe energiezuinig het toestel kan verwarmen. Ook een warmtepompboiler heeft een ander energielabel. Omdat het alleen warm water levert, heeft het dezelfde energieclassificatie als andere boilers. 

1. Functies van de warmtepomp 

Er staan verschillende icoontjes op het productlabel die de functies van de warmtepomp weergeven: 

  • Kachel-icoontje: geeft aan dat de warmtepomp voor verwarming zorgt. 
  • Kraan-icoontje: geeft aan dat de warmtepomp voor warm water zorgt. Bij dit kraantje staat bovendien een letter die weergeeft voor welk soort warmwatergebruik of capaciteitsprofiel het toestel zorgt. Deze schaal loopt van laag (3XS) naar hoog (XXL). 

2. Afgiftetemperatuur 

Warmtepompen die enkel verwarmen, hebben een label dat de energie-efficiëntie weergeeft bij twee verschillende afgiftetemperaturen: lage temperaturen (35 graden) en middentemperaturen (55 graden). 

Afhankelijk van de afgiftetemperatuur waarop de warmtepomp werkt, verschilt de energielabelklasse. Warmtepompen die op lage temperaturen werken, krijgen dus enkel de energie-efficiëntieklasse bij lage temperaturen op hun energielabel. 

Warmtepompen die zowel voor verwarming als warm water instaan, krijgen standaard de energie-efficiëntieklasse van middentemperaturen.  

3. Klimaatzone

De klimaatzone heeft een grote invloed op het energieverbruik van de warmtepomp. Verschillende klimaten hebben andere gemiddelde buitentemperaturen. Hierdoor varieert ook het aantal uren dat de warmtepomp moet werken. Daarom geeft het productlabel ook de klimaatzone aan waarvoor de gegevens op het label gelden. 

4. Vermogen 

Het vermogen of de maximale warmteafgifte van de warmtepomp krijgt ook een plaats op het productlabel van een warmtepomp. Dit vermogen wordt bij de betreffende klimaatzone gegeven en is inclusief een eventueel ingebouwde elektrische bijverwarming. Deze kan bijvoorbeeld bij vriestemperaturen ingeschakeld worden.   

moderne unit warmtepomp

5. Geluidsniveau

De meting van het geluidsniveau van de buitenunit gebeurt in standaard omstandigheden (7 graden buitentemperatuur) en wordt in decibel weergegeven. Het is belangrijk dat de buitenunit aan de wettelijke geluidsnorm gehoorzaamt. Het geluid wordt gemeten wanneer de warmtepomp op vol vermogen werkt. Dit voorkomt geluidsoverlast in de toekomst. 

6. Productkaart 

Het energielabel heeft bovendien ook een productkaart of product fiche. Deze fiche bevat aanvullende technische informatie over de prestaties van het product. Onder andere een schatting van het jaarverbruik van de warmtepomp kan je hier terugvinden. 

De productkaart kan je zowel in de winkel vragen als via de website van de fabrikant. Bovendien vind je het ook terug in de Europese EPREL-database. 

Ontvang je graag persoonlijk advies en offertes op maat?
Vul dan snel dit formulier in. Het is volledig gratis en vrijblijvend.
arrow Ontvang offertes

Het pakketlabel: een energielabel voor samengestelde systemen 

Een warmtepompinstallatie bestaat vaak uit een combinatie van meerdere toestellen. Denk bijvoorbeeld aan een warmtepomp die met PVT-panelen geïnstalleerd wordt of een warmtepomp met een apart voorraadvat voor warm water. 

De afzonderlijke toestellen hebben verplicht hun eigen energielabel. Maar ook voor het samengestelde pakket kan je een apart energielabel voorzien. Dit label wordt ook het pakketlabel genoemd. In tegenstelling tot het productlabel is het pakketlabel niet verplicht

Er is zowel een pakketlabel voor installaties die enkel verwarmen als voor installaties die zowel warm water als verwarming leveren.

Heeft het energielabel een invloed op de subsidie of premie voor een warmtepomp? 

In Vlaanderen kan je de Mijn VerbouwPremie aanvragen voor de plaatsing van een warmtepomp. Er zijn wel enkele voorwaarden waaraan je moet voldoen om in aanmerking te komen. Een van die voorwaarden heeft te maken met de energie-efficiëntie van de warmtepomp. 

Ieder type warmtepomp moet een bepaald Europees productlabel hebben. Heeft jouw energielabel een lagere waarde dan gevraagd? Dan kom je niet in aanmerking voor de premie. Het energielabel heeft met andere woorden een grote invloed op de subsidie voor je warmtepomp.  

De 4 soorten warmtepompen moeten volgend Europees productlabel bevatten om in aanmerking te komen voor de Mijn VerbouwPremie: 

  • Geothermische warmtepomp: Europees productlabel A++ of beter voor verwarming. 
  • Lucht-lucht warmtepomp: Europees productlabel A+ of beter voor verwarming. 
  • Lucht-water warmtepomp: Europees productlabel A+ of beter voor verwarming. 
  • Hybride lucht-water warmtepomp: pakketlabel met een minimale seizoensgebonden energie-efficiëntie van 110 % voor de combinatie van een gasketel, lucht-water warmtepomp en regeling. Een zonthermisch systeem voor sanitair warm water mag je niet meerekenen. 
warmtepomp installateur buiten

Een warmtepomp laten plaatsen door een erkend installateur? Kom in contact met meerdere deskundigen via ons offerteformulier 

Wil je een warmtepomp laten plaatsen door erkende installateurs? Of heb je nood aan advies op maat van specialisten

Vul onderstaand offerteformulier in en kom in contact met meerdere deskundigen uit jouw regio. Zij sturen je vervolgens gratis en vrijblijvend offertes met prijsvoorstellen op. Door meerdere offertes met elkaar te vergelijken, kan je de keuze maken die het beste bij jouw situatie past. Een erkend installateur geeft je advies op maat en plaatst je warmtepomp op een veilige en correcte manier.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Omschrijf uw aanvraag
1*. Waarom wenst u een warmtepomp?
2*. Welk type warmtepomp wenst u?
3*. Wat is uw geschat budget voor de warmtepompinstallatie?
4*. Wanneer wenst u de warmtepomp?
5. Beschrijving van uw project
6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Warmtepomp
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 25 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Lokale bedrijven gespecialiseerd in: warmtepomp