Inhoud
Kan je een warmtepomp combineren met een bestaande cv-ketel?
De meeste warmtepompen kan je op een bestaande cv-ketel aansluiten. Wanneer je cv-ketel nog goed functioneert en je wil om praktische en/of financiële redenen een milieuvriendelijke verwarmingsinstallatie, dan kan je de cv-ketel combineren met een warmtepomp. Deze combinatie wordt ook een hybride installatie genoemd.
Het is niet altijd mogelijk om in een woning de directe overstap naar alleen een warmtepomp te maken. Technische redenen zoals de warmtevraag kunnen de installatie in de weg staan. Een mogelijke oplossing is om een hoge temperatuur warmtepomp te plaatsen die in staat is samen te werken met je hoge temperatuur radiatoren (70 tot 75 graden).
Zo moet je niet onmiddellijk de verwarming van je woning naar een lage temperatuur installatie omvormen. Hou er wel rekening mee dat het rendement van een warmtepomp sowieso hoger ligt bij een lagere temperatuur. Een warmtepomp werkt eigenlijk met temperaturen die tussen de 50 en 60 graden liggen.
Een andere mogelijkheid is de hybride warmtepomp: de combinatie van je bestaande cv-ketel met een warmtepomp. De warmtepomp zorgt voor het grootste deel van het jaar voor de centrale verwarming. Eventueel kan het ook voor verkoeling instaan. Is er piekbelasting? Dan komt de cv-ketel van pas: deze springt dan bij. Bovendien zorgt de gasketel voor warm water.
Het bivalent systeem
Een bivalent of hybride warmtepompsysteem is eigenlijk heel eenvoudig uit te leggen. Bij een lucht-water warmtepomp bijvoorbeeld komt het water voor je woningverwarming vanuit het buffervat dat op je warmtepomp is aangesloten. Dit buffervat zorgt er ook voor dat de temperatuur rond de 50 graden blijft.
Zakt de temperatuur? Dan schakelt de warmtepomp zichzelf in om de temperatuur terug op het juiste niveau te brengen. Een lucht-water warmtepomp neemt de warmte uit de buitenlucht op als energiebron. Zijn er vriestemperaturen? Dan ligt het rendement van je warmtepomp lager.
Daarom schakelt het intelligente systeem van de hybride warmtepomp op zo’n moment de hulp van de verwarmingsketel in. Dit principe is het bivalente systeem. Het is een goedkope, eenvoudige en efficiënte manier om je woning op ieder moment van het jaar van verwarming te voorzien.
Voorwaarden voor je woning
De installatie van een hybride warmtepomp is in de meeste bestaande woningen mogelijk. Toch zijn er enkele voorwaarden waaraan je woning moet voldoen. Enkel dan kan je warmtepomp rendabel zijn.
De drie eisen waaraan je woning best voldoet, zijn de volgende:
- Je woning heeft een goede isolatie nodig. Heb je geen dubbel glas, spouwmuur- of dakisolatie? Dan breng je dit best eerst in orde voordat je een warmtepomp laat installeren.
- Zorg dat je de nodige ruimte hebt om de warmtepomp naast je cv-ketel aan te sluiten.
- Tot slot moet je ook voldoende plaats hebben voor de buitenunit.
Welke soorten warmtepompen kan je met een centrale verwarming ketel combineren?
Een cv-ketel kan je niet aan een lucht-lucht warmtepomp koppelen. Dit type warmtepomp kan enkel een aanvulling zijn op je radiatoren of vloerverwarming voor kamers zonder centrale verwarming. Op de volgende soorten warmtepompen kan je jouw cv-ketel wel aansluiten:
- Een geothermische warmtepomp
- Een lucht-water warmtepomp
- Een water-water warmtepomp
De hybride installatie kan je zowel aan je bestaande radiatoren koppelen als aan een (nieuwe) vloerverwarming. Een vloerverwarming is het voordeligste en energiezuinigste omdat het net zoals de warmtepomp met lage temperatuur verwarming werkt.
Waarom voor een hybride warmtepomp kiezen?
Een warmtepomp koppelen aan een bestaande gasketel is een goed idee om pieken in vermogen te vermijden tijdens de koudere periodes van het jaar. Deze pieken komen standaard voor bij warmtepompen die op zichzelf werken.
Een ander voordeel van een hybride warmtepomp is dat de CO2-uitstoot ongeveer een derde lager is dan bij een volledige elektrische warmtepomp. Ook de investerings-, verbruiks- en onderhoudskosten zijn een stuk lager bij een hybride warmtepomp dan bij een elektrische lucht-water warmtepomp.
Warmtepompen werken optimaal bij een temperatuur die onder de 60 graden ligt en een buitentemperatuur die 5 graden of meer bedraagt. Heb je radiatoren die in de wintermaanden temperaturen van 60 graden of meer vereisen om je woning te verwarmen? Dan werkt je warmtepomp niet efficiënt.
Bij een hybride installatie vormt dit echter geen probleem. Je gasketel springt dan bij om de temperatuur op een goed niveau te houden. Zo heb je een efficiënte werking en een optimaal rendement. Bovendien bespaar je heel wat energiekosten.
Warmtepomp in combinatie met gasketel installeren? Vul het offerteformulier in en kom in contact met meerdere specialisten uit jouw regio
Wil je een warmtepomp in combinatie met gasketel laten installeren? Of zit je nog met enkele vragen voor specialisten?
Vul het offerteformulier in en kom in contact met meerdere warmtepomp deskundigen uit jouw regio. Zij geven je advies op maat en sturen je gratis en vrijblijvend offertes op. Door verschillende offertes met elkaar te vergelijken, kan je je beter informeren en de keuze maken die het beste bij je situatie past. Bovendien verzekeren erkende installateurs een veilige en correcte plaatsing van alle warmtepompen.