Inhoud
Hoe werkt een warmtepomp zwembad en wat is het verbruik?
Het type warmtepomp dat meestal gekozen wordt voor een zwembad is een lucht/water warmtepomp. Je kan echter ook kiezen voor een water/water warmtepomp. Bij een water/water warmtepomp worden de leidingen van het externe unit ingegraven in de grond.
De installatie van de warmtepomp gebeurt altijd pas na de installatie van de filter. Je moet hierbij een bypass plaatsen tussen de filter en de warmtepomp.
Voor een goede werking moet de warmtepomp op 50 centimeter van de muur geplaatst worden zodat er voldoende lucht kan aangezogen worden. Ook aan de voorkant van de warmtepomp voorzie je best voldoende ruimte omdat de lucht langs de voorkant terug wordt weggeblazen.
Het water dat je gebruikt in de pomp moet ook kunnen wegvloeien. Eventueel door leidingen met een compressor of door middel van een stofzuiger het water laten aanzuigen.
Het water van het zwembad zal opgewarmd worden op basis van de buitenlucht. De omgevingslucht wordt aangezogen en genereert warmte door middel van een compressor. Via een warmtewisselaar wordt de warmte dan overgedragen aan het zwembadwater. De pomp kan hierdoor ook op koudere dagen het zwembadwater tot een aangename temperatuur brengen.
Zo’n warmtepomp zwembadverwarming is heel interessant. Het kost namelijk 4 keer minder energie als je het vergelijkt met normale zwembadverwarming. De reden hiervoor is dat het temperatuurverschil tussen de warmtebron en het afgiftesysteem klein is. Hoe kleiner het verschil, hoe hoger het rendement van de warmtepomp.
Hoeveel kost een warmtepomp voor een zwembad? Wat kost het verwarmen van een zwembad met een warmtepomp?
De prijs van een zwembad warmtepomp loopt heel erg uiteen. Je moet er allereerst goed op letten dat de warmtepomp die je kiest het water voldoende kan verwarmen. De grootte van je zwembad zal de prijs van je warmtepomp dus sterk beïnvloeden. Ook de gewenste zwembadtemperatuur heeft invloed op de prijs.
De prijs van een warmtepomp voor je zwembad start vanaf 450 euro en kan oplopen tot 3.500 euro.
Wil je graag de exacte prijs weten voor een warmtepomp passend bij jouw zwembad? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes aan bij specialisten in jouw buurt.
Let op de COP-waarde
De Coëfficiënt Of Performance (COP) geeft de verhouding tussen opgenomen en afgegeven vermogen aan. Een COP waarde van 5 wil dus zeggen dat de warmtepomp bijvoorbeeld 2 kW warmte vermogen heeft en een vermogen van 10 kW aflevert. 1 kW elektriciteit levert 5 kW warmte af in het zwembad.
Je moet wel opletten dat je geen appelen met peren vergelijkt in de beoordeling van je COP-waarden. Je moet bij de COP-waarde beoordeling rekening houden met de luchttemperatuur en luchtvochtigheid op dat moment. Als je 2 pompen met elkaar wilt vergelijken stem je dus best deze 2 factoren ook op elkaar af.
De prijsverschillen tussen verschillende warmtepompen zijn vaker gebaseerd op de COP-waarde. Pompen waarbij de COP-waarde berekend is op 25 °C zijn goedkoper in het begin maar verbruiken meer energie tijdens hun levensduur. De meest energiezuinige warmtepompen worden aangeboden gebaseerd op een temperatuur van 15 °C.
Alle soorten zwembad warmtepompen op een rijtje
Een warmtepomp zorgt dat het zwembad verwarmt wordt met de warmte vanuit een natuurlijke bron. Dit kan op meerdere manieren gerealiseerd worden en daarom bestaan er verschillende soorten warmtepompen voor je zwembad:
- De elektrische warmtepomp.
- De step inverter warmtepomp.
- De full inverter warmtepomp.
- De lucht/water warmtepomp.
Elk van deze warmtepomp heeft specifieke kenmerken en voordelen. We bespreken ze hieronder in meer detail.
Extra tip: zorg voor een warmtewisselaar in titanium. De warmtewisselaar komt namelijk in direct contact met het zwembadwater, het is dan ook belangrijk dat deze bestand is tegen corrosie. Er zijn maar 2 materialen die je hiervoor kan gebruiken: roestvrij staal (RVS) en titanium. Indien je daarbovenop je zwembad desinfecteert met zouten is enkel titanium een optie. RVS reageert immers op de zuuraanvallen van de desinfecterende behandeling.
1. Elektrische warmtepomp
Een elektrische warmtepomp verwarmd het water op de effectiefste manier en is energiezuinig. Vanuit de buitenlucht wordt warm gas in de compressor gepompt waardoor de warmte toeneemt. Warm gas circuleert op deze manier in het zwembadwater.
Deze warmtepomp werkt het efficiëntst als de buitentemperatuur niet lager is 15 °C. Bij een koudere buitenlucht verbruikt de warmtepomp ook meer energie. Wil je in de winter je zwembad opwarmen, dan kies je best niet voor een elektrische warmtepomp.
2. Step inverter warmtepomp
De step inverter warmtepompen zijn vaak duurder omdat ze een speciale technologie gebruiken. Op lange termijn zijn ze echter wel van grote meerwaarde omdat de stroomkosten 50% lager kunnen zijn in vergelijking met algemene warmtepompen.
Een ander groot voordeel van de pomp is dat het niet veel lawaai maakt, de pomp werkt op een laag geluidsniveau. De pomp is echter wel niet zo energiezuinig als de full inverter warmtepomp.
3. Full inverter warmtepomp
De full inverter warmtepomp werkt zoals de step inverter warmtepomp, maar daarbij komt nog dat deze heel energiezuinig is. Je zal 50 – 60% minder energiekosten hebben en de full inverter warmtepomp is ook 10× stiller dan een algemene warmtepomp.
4. Lucht/water warmtepomp
Als laatste bespreken we hier nog de lucht/water warmtepomp. Deze zal bij elke temperatuur warmte aan de buitenlucht onttrekken, ook als het vriest.
Zo’n lucht/water warmtepompen hebben een binnen- en buitendeel. Het buitendeel onttrekt warmte of energie aan de buitenlucht en verwarmd dit in de warmtepomp. Door een koudemiddel wordt de warmte vervoerd naar het binnendeel die dan voor de verwarming zorgt.
Wil je weten welk van deze warmtepompen het beste past bij jouw zwembad? Neem dan contact op met vakmannen in jouw buurt via onderstaand formulier.
Wat zijn de voor- en nadelen van een warmtepomp aansluiten op een zwembad?
Een warmtepomp voor een zwembad heeft een aantal voordelen en nadelen. We bespreken deze hieronder kort voor jou.
Voordelen
Een zwembad warmtepomp heeft vele voordelen ten opzichte van andere verwarmingssystemen:
- Hoog rendement en lage verbruikskost: de elektriciteitskost kan beperkt worden tot 600 tot 700 euro per jaar. Je moet hierbij wel een goede zwembadafdekking voorzien. Daarbovenop wordt er verwacht dat de temperatuur wordt aangepast op dagen dat er niet wordt gezwommen.
- Milieuvriendelijk: warmte genereren op basis van een natuurlijke energiebron (buitenlucht). Deze energie is gratis en hernieuwbaar. Je moet dus niets betalen voor de brandstof zelf.
- Energie-efficiënt: indien je ook nog zonnepanelen hebt, kan je ervoor kiezen om je warmtepomp te laten werken op de energie opgewekt van de zonnepanelen waardoor je een 100% hernieuwbaar circuit creëert. Hierdoor ben je ook volledig onafhankelijk van energieleveranciers.
- Weinig of geen geluidsoverlast: de nieuwste modellen warmtepompen maken bijna geen geluid. Je zal het helemaal niet horen in jouw woning of aan het zwembad, zeker niet als je de warmtepomp een plaatsje uit het zicht geeft.
Nadelen
Naast de vele voordelen van een warmtepomp voor je zwembad zijn er natuurlijk ook een aantal nadelen:
- Trage verwarmers: je moet er rekening mee houden dat je 7 dagen opwarmtijd nodig hebt om het water naar 28 °C te krijgen (bij het starten op 15 °C).
- Afhankelijk van de buiten- of omgevingstemperatuur: bij een hoge buitentemperatuur warmt het water dus veel sneller op dan bij een lage temperatuur. De meeste warmtepompen werken ook niet meer bij een temperatuur lager dan 5°C.
Welke warmtepomp is geschikt voor mijn zwembad? [Checklist]
Je moet met een aantal factoren rekening houden om de juiste warmtepomp te kiezen voor jouw zwembad. We geven je hieronder een checklist die je kan helpen bij keuze.
1. Budget
Allereerst is het budget een belangrijke factor om rekening mee te houden. Er zijn vele verschillende soorten warmtepompen, met allemaal een andere kostprijs. Het is een goed idee om op voorhand een budget op te stellen en van daaruit verder te kijken.
2. Zwembadvolume
Het volume of de maximale inhoud van je zwembad is belangrijk voor de keuze van je warmtepomp. Een groot zwembadvolume heeft een warmtepomp nodig met een grotere capaciteit, wat het ook meteen duurder maakt.
De grootte van je zwembad en dus je zwembadvolume bepaald dus hoeveel vermogen je pomp moet hebben.
3. COP-waarde
De COP-waarde geeft de verhouding weer tussen afgegeven en opgenomen energie. Hoe hoger dit cijfer, hoe zuiniger de warmtepomp is.
Een kort voorbeeld: een warmtepomp die 2 kWh energie uit de lucht opneemt en 10 kWh energie aflevert, heeft een COP-waarde van 5. Dit is een goede, energiezuinige warmtepomp.
4. Sterkte van de filterpomp
Hoe sterk je filter is bepaald hoe krachtig je model is. Heb je een sterke filter, heb je een krachtig model nodig. Hou hier zeker rekening mee.
5. Kwaliteit van de verschillende onderdelen
Het is belangrijk dat je kiest voor een gecertificeerde vakman voor de levering en installatie van je warmtepomp en de verschillende onderdelen hiervan. Zo’n warmtepomp is een hele investering, dus je wilt dat deze een tijdje meegaat. De duurzaamheid en kwaliteit van de materialen is hierbij essentieel.
Neem via onderstaand offerteformulier contact op met gecertificeerde vakmannen in jouw buurt. Zo ben je zeker dat je kwalitatieve materialen laat installeren.
Waar een warmtepomp zwembad plaatsen?
Waar plaats je nu best die warmtepomp aan je zwembad? De warmtepomp wordt altijd buiten geplaatst, bij voorkeur dichtbij de technische ruimte van het zwembad. Er moet genoeg vrije ruimte zijn rondom de warmtepomp omdat deze koude lucht uitblaast. In een gesloten ruimte je warmtepomp zetten is dus niet gunstig. De temperatuur zal snel afkoelen en de pomp zal een minder efficiënte werking hebben.
Vaak wordt de warmtepomp vakkundig weggestopt achter een haag of aan de achterkant van de technische ruimte van het zwembad omdat de pomp er niet heel mooi uitziet. De nieuwe modellen van pompen produceren bijna geen lawaai, zeker niet als je ze dan nog wat uit het zicht plaatst.
Enkele tips voor een warmtepomp zwembad
We hebben hieronder ook nog enkele tips verzameld die je van pas kunnen komen bij de installatie en het onderhoud van een warmtepomp voor je zwembad. We bespreken er een aantal hieronder.
1. Onderhoud de warmtepomp tijdens de winter
Indien je je zwembad niet gebruikt in de winter kan je best de warmtepomp laten afsluiten. De watertoevoer onderbreken en de elektriciteit uitschakelen is hierbij voldoende. De leidingen kunnen daarna met de compressor leeggemaakt worden.
Tot slot moet de pomp worden afgesloten zodat er geen vuil of stof in de leidingen kan komen. De pomp zal door deze dingen die vorstschade oplopen.
Laat je je zwembad liever voor de zekerheid winterklaar maken door een vakman. Neem contact met vakmannen in jouw buurt op via onderstaand offerteformulier.
2. Combineer de warmtepomp met de verwarming thuis
Twee vliegen in één klap slaan. Een warmtepomp installeren die zowel je zwembad als je huis op een energiezuinige manier verwarmd. De fabrikanten van warmtepompen kunnen aan deze vraag voldoen tegenwoordig.
De kostprijs zal in dit geval wel een beetje hoger liggen, omdat de warmtepomp hierbij een groter vermogen nodig heeft. Op termijn bespaar je echter veel geld uit met deze investering.
3. Wanneer gebruik je het zwembad?
Wanneer gebruik je je zwembad, enkel in de zomer, ook in de lente of herfst? In de zomer heb je nauwelijks verwarming nodig omdat de zon veel uur per dag hoog staat en het water zelf al verwarmt. De omgevingstemperatuur zal hoger zijn waardoor je dus minder verwarming nodig hebt. Hierbij kan je je dan de vraag stellen of je wel een warmtepomp nodig hebt in de zomer.
Indien je de warmtepomp ook in de lente en herfst gebruikt is het een ander verhaal. De zon staat lager en gaat eerder onder, de buitentemperatuur is kouder en dus wordt water niet zo warm. In dit geval is een warmtepomp ten zeerste aan te raden.
4. Dek het zwembad af
Een zwembadafdekking heeft een heleboel voordelen:
- Het verbruik van je warmtepomp zal dalen. Warmte stijgt en zal dus bij het afdekken van je zwembad niet verloren gaan. Hierdoor moet je warmtepomp minder hard werken om het verlies te compenseren. Dit verschil in verbruik kan oplopen tot een verschil van factor 8.
- De lamellen die vaak gebruikt worden bij het afdekken van een zwembad zullen het effect van de zon versterken. Hierdoor zal de warmtepomp dus ook minder hard moeten werken.
- Je zwembad blijft proper. Door je zwembad af te dekken kan er minder vuil of bladeren in het zwembad komen. Je hebt daarbovenop ook minder last van algen door het afdekken.
- Je moet ook minder chemicaliën gebruiken. Bij een open zwembad verdampen deze chemicaliën waardoor je er telkens moet bijdoen. Dit is niet het geval wanneer je zwembad gesloten is.
De boodschap is dus: Dek het zwembad af!
Alternatieven voor zwembadverwarming
Naast een warmtepomp heb je nog een aantal alternatieven voor het verwarmen van je zwembad:
- Verwarming met zonnecollectoren.
- Elektrische zwembadverwarming.
- Verwarming met een warmtewisselaar.
- Verwarming met een houtkachel.
- Verwarmende zwembadafdekking.
Met een zonneboiler wordt je zwembad verwarmd via zonnewarmte. Zonnecollectoren leveren echter alleen warmte wanneer de zon schijnt. Je zal bij het kiezen van zo’n boiler dus rekening moeten houden met waar de zon vaak schijnt.
Je kan ook een zonneboiler en warmtepomp combineren. De zon schijnt, dan kan de zonneboiler het water opwarmen, maar schijnt de zon niet of is het bewolkt, kan de warmtepomp overnemen. Zo blijft je water op constante temperatuur en blijf je op een zuinige manier verwarmen.
Warmtepomp zwembad laten installeren en kopen? Vul het offerteformulier in en krijg prijsvoorstellen op maat van meerdere specialisten uit jouw regio
Ontvang gratis vrijblijvende offertes over een warmtepomp zwembad aan specialisten in jouw buurt om meer informatie te vergaren en makkelijk prijzen te vergelijken. Vind zo de beste oplossing voor jouw situatie.