Hoeveel stroom verbruikt een gemiddeld gezin met een warmtepomp?

Wat is het stroomverbruik van een warmtepomp van een gemiddeld huishouden? Dat hangt af van de volgende drie variabelen:

  1. Het rendement van je warmtepomp uitgedrukt in COP
  2. Het vermogen van je warmtepomp
  3. Het energieverbruik van je woning

Het stroomverbruik van je warmtepomp is dus sterk afhankelijk van het type warmtepomp dat je hebt. Er zijn 5 soorten warmtepompen:

  1. Lucht-water warmtepompen
  2. Lucht-lucht warmtepompen
  3. Water-water warmtepompen
  4. Aarde-water warmtepompen
  5. Hybride warmtepompen

Welke van deze warmtepompen het zuinigst is bespreken we later in het artikel.

Hoeveel elektriciteit (kWh) per jaar?

Om te weten hoeveel je warmtepomp verbruikt aan elektrische energie is het belangrijk om eerst het energieverbruik van je woning te weten. Op die manier kan je zelf je verbruik uitrekenen. Omdat je verbruik meestal verschilt per seizoen is het goed om rekening te houden met het verbruik op jaarbasis, in plaats van een momentopname. 

In de zomer

‘s Zomers verbruiken warmtepompen meestal minder elektriciteit. De buitentemperatuur ligt immers hoger. Als je een lucht-lucht warmtepomp hebt die je ook gebruikt als airco, kan het verbruik wel iets hoger liggen dan het gemiddelde zomerverbruik van warmtepompen. 

In de winter

Het verbruik van een warmtepomp ligt over het algemeen hoger in de winter dan in de zomer. Een warmtepomp haalt energie uit de lucht, aarde of het grondwater. Hoe kouder de buiten temperatuur, hoe harder de warmtepomp moet werken en hoe meer elektriciteit er verbruikt wordt. 

premie warmtepomp

Jaarlijks verbruik warmtepomp berekenen

Wil je je eigen dagelijks verbruik weten? Dat kan je gelukkig zelf berekenen met de volgende eenvoudige formule:

vebruik warmtepomp = verbruik woning in kWh / COP.

Je deelt dus het verbruik van je woning door de COP. De afkorting COP staat voor Coëfficiënt of Performance. Dit is een cijfer dat het rendement van je warmtepomp uitdruk. Het rendement van je warmtepomp is de verhouding tussen de afgifte van warmte en het opgenomen vermogen van de warmtepomp

We zullen het nog eens illustreren met een voorbeeld. Stel je voor dat je ongeveer 10.000 kWh verbruikt per jaar en je een warmtepomp hebt met een COP van 4. Dan ziet de rekensom er als volgt uit:

verbruik waterpomp = 10.000 kWh / 4 = 2.500 kWh. 

Je warmtepomp verbruikt dan dus jaarlijks 2.500 kWh aan elektriciteit. Wil je weten hoeveel dit je kost? Vermenigvuldig dan deze uitkomst met de kWh prijs van jouw elektriciteitsaanbieder. Als dit bijvoorbeeld 0,25 cent per kWh is, dan kom je uit op een bedrag van 625 euro (0,25*2.500 = 625).

Meest zuinige warmtepomp 

Misschien heb je nog geen warmtepomp maar overweeg je om er een te nemen. Het is logisch dat het stroomverbruik dan meeweegt in je keuze van een warmtepomp. De warmtebehoefte van je woning, het type warmtepomp en de seizoensprestatiefactor van de warmtepomp spelen allemaal een rol in het stroomverbruik van de waterpomp. Toch kunnen er wel wat dingen veralgemeniseerd worden. 

Welke warmtebron verbruikt het meeste?

De warmtebron is de belangrijkste factor om de zuinigheid van een warmtepomp in te schatten. Over het algemeen verbruiken warmtepompen die de energie uit de lucht halen meer dan geothermische warmtepompen. Een lucht-lucht of lucht-water warmtepomp verbruikt dus meer dan een water-water of aarde-water warmtepomp. 

Dit komt doordat de grond en het grondwater gedurende het hele jaar een veel constantere temperatuur hebben dan de buitenlucht. Omdat de luchttemperatuur meer schommelt kost de lucht warmtepompen meer energie om genoeg warmte op te wekken. 

De zuinigste warmtepompen zijn dus geothermische warmtepompen. Daar staat wel tegenover dat het aanleggen wat dit type pompen een stuk duurder is en een grote renovatie vereist. Hu echter wel rekening met de energiewinst op lange termijn die je met een geothermische warmtepomp kunt behalen. 

warmtepomp-milieuvriendelijk-min.jpg

Verbruik warmtepomp in vergelijking met andere installaties

We hebben nu enkel de eerste vier warmtepompen besproken, maar er zijn natuurlijk ook hybride warmtepompen. Een hybride warmtepomp is een combinatie van een lucht-water warmtepomp en een condensatieketel die op aardgas of mazout werkt. Wanneer de luchttemperatuur buiten hoog genoeg is voorziet de lucht-water pomp je woning van warm water en een warm huis.

Is het buiten heel koud? Dan springt de condensatieketel bij, zodat de warmtepomp niet alleen de warmtebehoefte van je woning hoeft te vervullen. 

Hoeveel verbruikt een hybride warmtepomp?

Een hybride warmtepomp verbruikt minder dan een gewone gasketel. Omdat er zo veel mogelijk gebruik wordt gemaakt van duurzame energiebronnen zoals de buitenlucht ben je met een hybride warmtepomp minder afhankelijk van fossiele brandstof. Dit maakt een groot verschil op je totale energierekening.

In vergelijking met een volledig elektrische waterpomp verliest een hybride warmtepomp het echter wel.  Al is de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen minder, er komt nog altijd wel gasverbruik bij kijken. Je bent dus niet honderd procent duurzaam bezig. 

Een hybride warmtepomp is wel een stuk goedkoper dan het laten installeren van geothermische waterpomp. Als je de warmtebehoefte van je woning niet zo groot is en je geen zin hebt in een complete renovatie van je verwarmingssysteem kan een hybride warmtepomp een handig alternatief om toch je ecologische voetafdruk extra te verkleinen.

Op zoek naar een specialist?
Vraag hier uw offertes!

Tips om je verbruik te verminderen

Het is altijd fijn om je energierekening zo laag mogelijk te houden. Daarom wat tips over hoe je je verbruik kan verminderen

  1. Hou de temperatuur constant
    Door je binnentemperatuur niet te veel te laten schommelen verbruikt je warmtepomp minder energie bij het opstarten. Zorg er dus voor dat je een niet te groot verschil hebt tussen je dagtemperatuur en je nachttemperatuur. Ook als je het huis verlaat is het verstandiger om je verwarming niet helemaal uit te zetten maar aan te laten op een iets lagere temperatuur. 
  2. Kies de juiste pomp voor jouw woning
    Hou rekening met je woningtype bij je keuze voor een warmtepomp. Een te grote pomp of een te kleine pomp zullen onnodig energie verbruiken. Weet je niet goed wat voor warmtepomp geschikt is voor jouw situatie? Laat je dan adviseren door een professionele installateur. 
  3. Laat je woning goed isoleren
    Hoe beter je woning geïsoleerd is, hoe minder er moet worden verbruikt. Een goed geïsoleerde woning houdt warmte immers beter vast, waardoor je minder hard moet stoken. Je verbruikt dan dus minder. 
  4. Sla onderhoud niet over
    Door een professional op regelmatige basis naar je warmtepomp te laten kijken weet je zeker dat alles op en top functioneert. Alleen met een goed functionerende warmtepomp haal je het maximale rendement uit je installatie.

Meer advies nodig? Vul onderstaand offerteformulier in en kom in contact met erkend installateurs

Zit je nog met vragen? Of zie je het wel zitten om een warmtepomp bij jou thuis te laten installeren? Neem dan met onderstaand formulier contact op met professionele installateurs. Je ontvangt vrijblijvend advies en offertes voor jouw situaties. Door offertes met elkaar te vergelijken kan je een weloverwogen keuze maken en zorg je ervoor dat je de juiste vakman kiest voor jouw klus. Zie je er toch vanaf? Geen enkel probleem! Zoals gezegd zijn de offertes vrijblijvend. 

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Waarom wenst u een warmtepomp?
2*. Welk type warmtepomp wenst u?
3*. Wat is uw geschat budget voor de warmtepompinstallatie?
4*. Wanneer wenst u de warmtepomp?
5. Beschrijving van uw project
6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Warmtepomp
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Lokale bedrijven gespecialiseerd in: warmtepomp