Wat is asbestcement?

Asbestcement is eigenlijk gewoon cement waar asbestvezels in verwerkt zitten. Het werd uitgevonden in 1905, en er werd zelfs een patent opgenomen. De meest bekende producent van asbestcement in Europa was Eternit, nu Etex Group genaamd. Vaak worden de termen Eternit en asbest dan ook nog verward met elkaar. Asbest is een verzamelnaam van zes mineralen, welke gebruikt werden om hun brandvaste, isolerende en duurzame eigenschappen. 

Hoe cement met asbest herkennen?

Dit is waarschijnlijk een van de meest voorkomende vragen als het gaat over asbest. Spijtig genoeg is asbestcement heel moeilijk te herkennen aan uiterlijke kenmerken. Er zijn wel markeringen waarbij je zeker kan zijn dat er asbestvezels verwerkt zijn in het materiaal. Daarnaast zijn er bij nieuwe materialen markeringen zodat je zeker weet dat het cement asbestvrij is. Je kan ook kijken naar de productiedatum of contact opnemen met de fabrikant. Wil je 100 % zeker zijn? Laat dan een staal nemen en stuur deze op naar een erkend asbestlaboratorium. 

Erkende asbestdeskundigen kunnen bij jou thuis een asbestinventaris komen opmaken. Hierin staat uitgebreid omschreven welke materialen in het gebouw asbest bevatten en hoe je hier mee moet omgaan. 

Op zoek naar een specialist?
Vraag gratis en vrijblijvend advies

Waar werd het voor gebruikt?

Door het brandwerende, isolerende en duurzame karakter van asbest had asbestcement vooral veel industriële toepassingen. Het werd een populair materiaal voor allerlei bouwmaterialen.

Golfplaten en dakleien

Asbest golfplaten zijn de meest voorkomende toepassing van asbestcement. Op daken werd het niet enkel gebruikt voor golfplaten, maar ook voor dakleien en onderdaken. Asbest kan ook in oude roofing voorkomen. 

Platen voor gevels

Asbestleien werden niet enkel voor daken gebruikt, ze waren ook ideaal als gevelbedekking. Niet enkel leien, maar ook asbestplaten werden gebruikt om op gevels te installeren. Asbest werd vaak in de plaats van bakstenen gebruikt op een deel, maar ook op een volledige gevel. Het was goedkoper, was sneller klaar en zorgde daarnaast voor isolatie. Heel uitzonderlijk werden golfplaten gebruikt als gevelbekleding.

Leidingen en buizen

Asbest is een duurzaam materiaal, goed bestand tegen vocht en zuur. Dit maakte het de ideale keuze voor leidingen en andere buizen zoals een regenpijpen. De meeste oude asbestleidingen zijn al verwijderd, maar soms worden ze over het hoofd gezien. Bij opgravingen komen ze soms naar boven en doordat ze vaak broos en beschadigd zijn, vormen ze een gevaar voor de gezondheid.

Interieur: bloembakken en schoorsteen

Vroeger werd voor bloembakken in steen asbestcement gebruikt. Het maakte de bloembakken lichter, maar toch steviger. Ze werden zowel binnen als buiten gebruikt. Omdat asbestcement zo makkelijk in vorm te gieten was werd het daarnaast nog voor allerlei inrichtingstoepassingen gebruikt. Zo werden er onder andere schoorsteenmantels en imitatiemarmer gemaakt met de cementmix.

Asbestcement gevelbedekking

Eternit: grootste asbestcement producent 

Enkele tientallen jaren terug was Eternit de grootste producent van asbestcement in Europa, met fabrieken verspreid over heel de wereld. Ze werkten bijna een volledige eeuw met asbestcement. De eerste fabriek werd opgericht in 1905 en ze stopten met de productie van asbest in India in 2001. 

Veel mensen denken dat zij de enige producent van asbestcement waren, maar dit is niet correct. Er waren nog enkele grote spelers, zoals Asbestonia, Martinit en Coverit, maar deze werden allemaal overgenomen door Eternit. Door de overnames hadden ze zo goed als de volledige markt in handen in België en Nederland. Ze produceerden onder andere golfplaten, vlakke platen, buizen en isolatieplaten.

Toen er eenmaal een verbod kwam op het gebruik van asbestvezels ging toen al Etex genaamd verder met productie van veiligere soorten vezelcement.

Asbestcement verwijderen

Het is steeds opletten wanneer je met asbest te maken hebt. Heb je onbeschadigd, hechtgebonden asbest in huis, dan moet je dit in principe niet laten verwijderen. Is het asbest verweerd of ga je renoveren? Dan ben je verplicht de asbesthoudende materialen te laten vervangen. Asbestcement is steeds hechtgebonden. Er bevinden zich maar een kleine hoeveelheid asbestvezels in de cementmix, en de vezels zijn stevig verankerd. Toch kunnen de vezels makkelijk vrijkomen bij foute manipulatie. 

Asbestcement verwijderen met voldoende voorzorgmaatregelen

Is het veilig om als particulier te doen?

Asbestcement is meestal hechtgebonden en je kan het als particulier veilig verwijderen als het zich in goede staat bevindt. Je mag maximum 35 m² asbest verwijderen, dit moet hechtgebonden zijn en mag niet mechanisch bewerkt worden. Als je de asbesttoepassingen niet traag kan verwijderen met een schroevendraaier mag je er zelf niet aan beginnen. Bij de minste foute manipulatie komen de vezels vrij en het inademen van slechts één asbestvezel kan al gezondheidsproblemen met zich meebrengen.

De meeste asbestcementtoepassingen zijn hechtgebonden. Een uitzondering op deze vaste asbestcement zijn isolatieplaten. De platen hebben een lage densiteit, wat zorgt dat de vezels heel gemakkelijk vrijkomen. Verwijder deze dan ook nooit zelf.

Hulp inschakelen van een professional

Een professional inschakelen is altijd het veiligste idee wanneer je werkt met gevaarlijke stoffen. Vul onderstaand offerteformulier in en krijg 1 of meerdere offertes. Vergelijk de prijzen en bespaar zo kosten.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Over welk type gebouw gaat het?
2*. Waar bevindt de asbest zich in het gebouw?
3*. Wat is het bouwjaar van de woning of het gebouw?
4*. Wanneer wenst u deze dienst?
5. Projectomschrijving
6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Ook interessant om te weten

Hoe herken je asbestlijm?

+
Asbestlijm is een gevaarlijke niet-hechtgebonden asbesttoepassing. Je kan het makkelijk herkennen aan zijn zwarte kleur. Herken je de lijm in huis? Verwijder dan deze niet zelf, maar schakel een erkend asbestverwijderaar in. 

Hoe ziet asbest eruit en is het gevaarlijk?

+
Asbest heeft geen typische kenmerken. Elke soort ziet er anders uit. Er bestaat witte asbest, maar het kan ook geel, grijs of zwart van kleur zijn. Ongeacht de kleur of soort asbest, de vezels zijn altijd gevaarlijk bij het inademen.

Kan er asbest vandaag nog asbest in cement zitten?

+
Sinds 1998 is asbest zo goed als volledig verboden in België. Het verbod betekent jammer genoeg niet dat er geen asbest meer aanwezig is. Uit studies is gebleken dat er in Vlaanderen alleen nog zo’n 2 miljoen ton asbest in gebouwen zit. Werd jouw woning gebouwd voor 2001? Dan is de kans groot dat er ook bij jou nog asbestcement gebruikt werd. 
Asbest verwijderen
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Lokale bedrijven gespecialiseerd in: asbest verwijderen