Hoe herken je asbest in een pleisterlaag?

Asbest kan moeilijk te detecteren zijn zonder laboratoriumtests, omdat het meestal niet met het blote oog zichtbaar is. Als algemene richtlijn kunnen bepaalde aanwijzingen erop wijzen dat er mogelijk asbest aanwezig is in pleisterwerk. Hier zijn enkele mogelijke indicatoren:

  1. Leeftijd van het gebouw: Als het gebouw vóór 1994 is gebouwd, is de kans groter dat er asbest aanwezig is in het pleisterwerk. Asbest werd veel gebruikt in de bouwmaterialen tot het verbod op het gebruik ervan in veel landen.
  2. Structuur van het pleisterwerk: Asbesthoudend pleisterwerk kan soms een vezelige uitstraling hebben. Dit kan worden veroorzaakt doordat asbestvezels zijn toegevoegd aan het pleistermateriaal. Let op of er vezels of draden te zien zijn in het pleisterwerk.
  3. Vervormbaarheid: Asbesthoudend pleisterwerk kan minder flexibel zijn dan niet-asbesthoudend pleisterwerk. Als je het pleisterwerk lichtjes indrukt en het niet meegeeft, kan dit een aanwijzing zijn voor de aanwezigheid van asbest. Wees voorzichtig bij het uitvoeren van dergelijke tests en zorg ervoor dat je de juiste veiligheidsmaatregelen neemt.
  4. Geschiedenis van het gebouw: Als er in het verleden asbesthoudend materiaal is verwijderd uit het gebouw, is het mogelijk dat er restanten zijn achtergebleven in het pleisterwerk. Als er bekend is dat het gebouw asbesthoudende materialen heeft gehad, is extra voorzichtigheid geboden.
Ontvangt u graag persoonlijk advies en offertes op maat?
Vul dan snel dit formulier in. Het is volledig gratis en vrijblijvend!
arrow Ontvang offertes

Hoe ziet pleisterwerk eruit?

Pleisterwerk, ook wel stucwerk genoemd, is een afwerkingslaag die wordt aangebracht op binnen- en buitenvlakken van gebouwen. Het heeft een glad en egaal uiterlijk en wordt gebruikt om muren en plafonds te bedekken en een strakke, afgewerkte uitstraling te geven. Over het algemeen heeft pleisterwerk de volgende eigenschappen:

  1. Textuur: Pleisterwerk kan verschillende texturen hebben, variërend van glad tot grof. Het kan worden aangebracht met een gladde afwerking voor een strak uiterlijk of met een structuur, zoals spachtelputz of sierpleister, voor een meer decoratieve uitstraling.
  2. Kleur: Pleisterwerk wordt meestal in een neutrale kleur aangebracht, zoals wit of crème. Het kan later worden geverfd of gekleurd volgens de gewenste afwerking.
  3. Egaliteit: Pleisterwerk heeft over het algemeen een egale, gelijkmatige structuur zonder zichtbare oneffenheden of bobbels.
  4. Hardheid: Pleisterwerk kan na het drogen hard worden, waardoor het een duurzaam oppervlak vormt dat bestand is tegen dagelijkse slijtage.
Bescherming tegen asbest

Meest voorkomende plaats van asbest pleister

Asbest kan voorkomen in verschillende onderdelen van een gebouw, maar als we specifiek kijken naar pleisterwerk, zijn er enkele veelvoorkomende plaatsen waar asbesthoudend pleisterwerk kan worden aangetroffen. Enkele veelvoorkomende plaatsen waar asbestpleisterwerk kan worden aangetroffen zijn:

  1. Plafonds: Asbesthoudend pleisterwerk werd soms gebruikt op plafonds, met name in oudere gebouwen. Het pleisterwerk kan worden aangebracht om een strak en glad oppervlak te creëren.
  2. Muren: Asbesthoudend pleisterwerk kan ook worden aangetroffen op muren, vooral in oudere gebouwen. Het pleisterwerk kan dienen als afwerking om een glad oppervlak te creëren voordat de muren worden geverfd of behangen.
  3. Scheidingswanden: In sommige gevallen werd asbesthoudend pleisterwerk gebruikt op scheidingswanden om extra brandwerendheid te bieden.

Asbestpleister op de muur

Asbestpleister op de muur verwijst naar pleisterwerk dat asbestvezels bevat en is aangebracht op muren. Het pleisterwerk kan verschillende texturen en afwerkingen hebben, afhankelijk van het specifieke type pleister dat is gebruikt.

Het is echter belangrijk op te merken dat de aanwezigheid van asbest in pleisterwerk niet altijd gegarandeerd is en dat een laboratoriumanalyse nodig is voor een definitieve bevestiging. Als je vermoedt dat er asbestpleister op de muur aanwezig is, raadpleeg dan een gecertificeerd asbestinventarisatiebedrijf voor een professionele inspectie en analyse.

Oud stucwerk met stro of paardenhaar

In het verleden werd in traditioneel stucwerk soms stro of paardenhaar toegevoegd aan de mortel om de sterkte en duurzaamheid te verbeteren. Deze techniek werd vaak gebruikt in oudere gebouwen. Het gebruik van stro of paardenhaar in het stucwerk was echter niet gerelateerd aan asbest.

De aanwezigheid van stro of paardenhaar in oud stucwerk aan muren bijvoorbeeld, betekent niet dat er automatisch asbest aanwezig is. Asbestvezels zijn een ander materiaal en werden niet gebruikt als versterkingsmiddel in traditioneel stucwerk.

Stucwerk met stro

Welke soort asbest kan op de muur zitten?

Op muren kan verschillende soorten asbesthoudend materiaal worden aangetroffen, afhankelijk van de tijdperk en het specifieke gebruik. De meest voorkomende soorten asbest die op muren kunnen voorkomen, zijn:

  1. Chrysotiel (witte asbest): Dit is de meest gebruikte soort asbest en werd vaak gebruikt in bouwmaterialen, waaronder pleisterwerk. Het kan aanwezig zijn in pleisterwerk dat vóór het verbod op asbestgebruik is aangebracht.
  2. Amosiet (bruine asbest): Hoewel minder vaak gebruikt dan chrysotiel, kan amosiet ook voorkomen in pleisterwerk, met name in oudere gebouwen. Het heeft een bruine kleur en werd voornamelijk gebruikt in toepassingen die bestand moesten zijn tegen hoge temperaturen en mechanische stress.
  3. Andere vormen van asbest: Er zijn ook minder voorkomende vormen van asbest, zoals crocidoliet (blauwe asbest), anthofylliet, tremoliet en actinoliet. Deze kunnen in zeldzame gevallen voorkomen in pleisterwerk, maar het is minder gebruikelijk.

Pleisterwerk kan ook voorkomen op het plafond

Naast muren kan pleisterwerk ook voorkomen op plafonds. Het gebruik van pleisterwerk op plafonds is vrij gebruikelijk en kan zorgen voor een glad en afgewerkt oppervlak. Bij oudere gebouwen kan er mogelijk asbesthoudend pleisterwerk op het plafond aanwezig zijn.

pleister

Pleister verwijderen of laten hangen?

Er zijn situaties waarin je het pleisterwerk kunt behouden, zoals wanneer het in goede staat verkeert en je niet van plan bent om erin te boren of te slijpen. Als je bijvoorbeeld een nieuwe gipsplaatwand voor het bestaande pleisterwerk plaatst of andere dergelijke kleine renovaties, kan het oud pleisterwerk in principe behouden blijven.

Echter, het is over het algemeen verstandig om het pleisterwerk met asbest te laten verwijderen om verschillende redenen:

  1. Gezondheid: Bij verbouwingen is het beter om alles meteen aan te pakken, inclusief het pleisterwerk met asbest. Het kan voorkomen dat je in de toekomst wijzigingen moet aanbrengen die het pleisterwerk kunnen verstoren, zoals boren of slijpen. Door het pleisterwerk met asbest te laten verwijderen, hoef je je geen zorgen te maken over schadelijke asbestvezels die zich verspreiden en je gezondheid kunnen schaden.
  2. Kosten op lange termijn: Het is waarschijnlijk dat de wetgeving met betrekking tot asbestverwijdering in de loop der tijd strenger zal worden. Ook de kosten voor verwijdering kunnen mogelijk stijgen. Daarom is het verstandig om het pleisterwerk met asbest nu al te laten verwijderen. Hiermee voorkom je mogelijk hogere kosten en nalevingsproblemen in de toekomst.
  3. Waarde van het huis: Als je het asbesthoudende pleisterwerk in je huis laat verwijderen, heb je een streepje voor bij een toekomstige verkoop. Potentiële kopers zullen waarschijnlijk geïnteresseerd zijn in een woning waarvan bekend is dat het vrij is van asbest.

Particulier

Als particulier is het belangrijk om te weten dat de wetgeving met betrekking tot asbest kan verschillen per land en regio. Het wordt sterk aanbevolen om contact op te nemen met de relevante lokale autoriteiten of instanties die gespecialiseerd zijn in asbestverwijdering.

Erkend asbestverwijderaar

Neem contact op met meerdere professionals en vraag om gratis advies en offertes. Op deze manier kun je verschillende opties vergelijken en de beste keuze maken op basis van de expertise, prijs en service die ze bieden. Vergeet niet om eventuele vergunningen en vereisten te bespreken die mogelijk nodig zijn voor het onderzoek en de asbestverwijdering.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Over welk type gebouw gaat het?
2*. Waar bevindt de asbest zich in het gebouw?
3*. Wat is het bouwjaar van de woning of het gebouw?
4*. Wanneer wenst u deze dienst?
5. Projectomschrijving
6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Asbest verwijderen
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Lokale bedrijven gespecialiseerd in: asbest verwijderen