Inhoud
Sinds wanneer is asbest verboden in Vlaanderen? Regelgeving
Er kwam in 1998 een algemeen verbod op het produceren, verhandelen en hergebruiken van asbest is in België. Asbesthoudende toepassingen waar op dat moment nog geen milieuvriendelijk alternatief voor gevonden werden mochten tijdelijk blijven gebruikt worden. Deze afwijkingen werden toegestaan tot 2001. Op dat moment kwam er een totaalverbod op het gebruik van asbest.
Tot welk bouwjaar bevatten de meeste huizen vaak nog asbest? Het asbestattest
Asbest werd op grote schaal gebruikt tussen 1955 en 1985. Heb je een huis gebouwd in deze tijd? Dan heb je de grootste kans om asbest tegen te komen. Na 1985 werd asbest ook nog gebruikt in bouwmaterialen, al was dat in iets mindere mate. Heb je kunstleien van voor 1990 of golfplaten van voor 1992? Dan zijn deze hoogstwaarschijnlijk gemaakt met asbestcement. In principe kunnen huizen gebouwd voor 2001 mogelijk asbest bevatten.
Het is daarom verplicht bij verkoop een inventarisattest te laten opmaken om aan te tonen waar je asbest kan vinden in het gebouw. Vanaf 2032 zal het voor elk gebouw, onafhankelijk van verkoop, verplicht zijn een asbestattest te laten opmaken.
Asbest in jouw huis herkennen
Vanaf 2032 zal het voor elke eigenaar van een woning gebouwd voor 2001 verplicht zijn om een asbestattest te laten opmaken en zal je dus ook weten waar er asbest zit in jouw gebouw. Wil je nu al weten of je asbest hebt? Dan kan je altijd een asbestdeskundige contacteren en een inventaris laten opmaken.
Waarom mag asbest niet meer gebruikt worden?
De lange, dunne, met het blote oog niet zichtbare vezels kunnen makkelijk ingeademd worden. Als de vezels klein genoeg zijn en jouw longen bereiken, zetten ze zich daar vast. In de longen kunnen de asbestvezels ernstige ziektes veroorzaken. Meestal tonen deze aandoeningen zich pas na tientallen jaren.
Tegen wanneer moet elke vorm van asbest verwijderd zijn in Vlaanderen?
Een asbestvrij Vlaanderen is een praktisch onmogelijk doel. Asbest zit namelijk overal, ook in onze wegen en nutsleidingen. Er werd daarom gekozen voor een asbestveilig Vlaanderen.
De Vlaamse Regering keurde in 2018 het actieplan Asbestafbouw goed. Hiermee wil de regering tegen 2040 zorgen voor een asbestveilige leefomgeving. De meest risicovolle asbest (losgebonden asbest, daken en gevels) moeten vervangen worden tegen 2034. Alle andere gevaarlijke toepassingen moeten tegen 2040 verwijderd zijn.
Deze regeling is een verplichting voor openbare gebouwen. Voor particulieren is het een richtlijn. Duurt de transitie te lang, dan zal de overheid nog bijkomende deadlines opstellen.
Tegen wanneer moeten alle asbestdaken vervangen worden?
Het doel van de Vlaamse overheid is dat alle asbesthoudende daken verwijderd zijn tegen 2034. Deze verplichting is er enkel voor openbare gebouwen. Deze streefdata is opnieuw niet verplicht voor particulieren, maar als de asbestafbouw niet voldoende verminderd zal de Vlaamse Regering bijkomende maatregelen opleggen.
Graag meer informatie? Vul onderstaand offerteformulier in en kom in contact met asbestexperten
Wil je meer weten over asbest? Contacteer dan erkende asbestdeskundigen en krijg gratis advies. Vul het offerteformulier gratis en vrijblijvend in. Krijg 1 of meerdere offertes, vergelijk prijzen en bespaar kosten.