Gevolgen of risico’s van een te warme werkvloer: hittestress

Op warme dagen zijn er signalen dat het lichaam aangeeft moeite te hebben met de hoge temperaturen. Het ontstaan van concentratie- en slaapproblemen wordt vaak in verband gebracht met een warme omgeving. Daarnaast zijn lusteloosheid en een benauwd gevoel veelvoorkomende aandachtpunten.

1. Warmte-uitslag

Warmte-uitslag, ook wel zweetuitslag genoemd kan bij iedereen optreden. Het is een uitslag die ontstaat na blootstelling aan te veel warmte. De oorzaak van de warme, jeukende bultjes is een verstopping van de afvoergangen van de zweetklieren. De langdurige natte huid zorgt daardoor voor een brandend en jeukend gevoel. 

2. Hittekrampen

Spierkrampen, meestal ter hoogte van de kuitspieren, komen voor bij overvloedig zweten in combinatie met zware fysieke inspanning. Rust laat de hittekrampen snel verdwijnen. 

Tip: hittekrampen kunnen voorkomen worden door 0,1 % zoutwater te drinken.

3. Hitte-uitputting

Bij langdurige blootstelling aan een te warme temperatuur kan hitte-uitputting ontstaan. De uitdroging van het lichaam zorgt voor duizeligheid, vermoeidheid en misselijkheid. Om deze voorbode van een hitteberoerte op te lossen wordt het opzoeken van een koele plek en kleine hoeveelheden water drinken aangeraden. 

4. Hitteberoerte

Hitteberoerte of hitteslag kan volgen op een hitte-uitputting. Het ontstaat na langdurige blootstelling aan te hoge temperaturen en kan ernstige complicaties met zich meebrengen. Deze medische urgentie kan, indien onbehandeld, in korte tijd zelfs tot de dood leiden.

Symptomen kunnen zijn: een verhoogd hartritme, onrust, warme en rode huid, hoofdpijn, braken en zelfs bewustzijnsverlies . Zorg bij het vermoeden van een hitteberoerte zo snel mogelijk voor een koude omgeving, koel de persoon af en bel 112. 

Meer weten over een gezonde werktemperatuur?
Vraag hier gratis advies aan experten
arrow Ontvang offertes

Hoe als werkgever anticiperen op hitte?

Het is als werkgever belangrijk maatregelen te nemen om de werkplek niet te warm of te koud te laten worden.  Een te warme werkomgeving zorgt voor een verminderde productiviteit en de kans op werkgerelateerde ongelukken wordt groter. Een te hoge temperatuur vermijden is absoluut gewenst om gezondheidsklachten en -schade te voorkomen. 

Tip: Geef extra aandacht aan de veiligheid van kwetsbare personen: medewerkers met een slechte fysieke conditie, hartproblemen, diabetes enzovoort.

1. Herplannen van het werk

Werkzaamheden anders inplannen kan een groot verschil maken. De duur van de handelingen inkorten of afwisselen met werk op een koele plaats kan al voldoende zijn om klachten te voorkomen.

Las voldoende rustmomenten in en zorg voor een hitteprotocol volgens een strak tijdsschema. Organisatorische maatregelen zijn van groot belang om in te spelen op de thermische belasting van werknemers.

2. Voorzie een aantal handige hulpmiddelen

Naast inspelen op de omgevingstemperatuur, kunnen nog bijkomende maatregelen genomen worden:

  • Verfrissende dranken kosteloos beschikbaar stellen
  • Beschermende, luchtige kledij voorzien

3. Technische aanpassingen

Als werkgever kan u een risicoanalyse en klimaatstudie uitvoeren om zo nuttige technische aanpassingen in het kantoor toe te kunnen passen. Mogelijke aanpassingen zijn:

  • Kunstmatige ventilatie
  • Schermen om warmteaanbreng van buiten te verminderen
  • Isolatie
  • Opvangen en afzuigen van warme en vochtige gassen en damp.
Te warm op het werk

Hoe en wanneer treden de juiste maatregelen in voege?

Wanneer preventiemaatregelen in acht genomen moeten worden, hangt af van de intensiteit van de fysieke arbeidsbelasting. Dit kan makkelijk achterhaald worden met behulp van enkele voorbeelden:

  • Lichte arbeid (L): kantoorarbeid, besturen van een wagen
  • Middelmatig zware arbeid (M): werken met middelzwaar handgereedschap, rijden met vrachtauto
  • Zware arbeid (Z): Zware materialen dragen, duwen zwaarbeladen kar
  • Zeer zware arbeid (Z): krachtig graven of spitten, traplopen

Bij twijfel tot welke categorie werknemers behoren dient steeds de zwaarste categorie te worden aangehouden. 

De maximale Wet Bulb Globe Temperature (WBGT) en minimale luchttemperatuur zijn referentietemperaturen aan welke werknemers kunnen worden blootgesteld zonder lichamelijke schade te ondervinden:

Fysieke werkbelasting Maximale WGBT-index Minimale luchttemperatuur
Lichte arbeid 29 °C 16 °C – 18 °C
Middelmatig zware arbeid 26 °C 14 °C
Zware arbeid 22 °C  12 °C
Zeer zware arbeid 18 °C 10 °C

De WBGT-index houdt niet enkel rekening met de omgevingstemperatuur, maar neemt ook de relatieve luchtvochtigheid in beschouwing. Is er stralingswarmte? Dan is dit een bijkomende belastende factor.

Rusttijden volgende op het overschrijden van de maximale WGBT-waarden staan in onderstaande tabel:

Afwisseling werk – rust L M Z ZZ
45 min. – 15 min. 29,5 °C 27 °C 23 °C 19 °C
30 min. – 30 min. 30 °C 28 °C 24,5 °C 21 °C

Voorzorgmaatregelen die genomen moeten worden bij zowel een te hoge WBGT als wanneer de temperatuur lager is dan de referentietemperatuur staan uitgebreid omschreven in boek V van de codex over het welzijn op het werk. Deze maatregelen omvatten technische maatregelen die inspelen op de omgevingstemperatuur, aanpassing arbeidsmiddelen of werkmethodes, beperking duur en intensiteit van de blootstelling enzovoort.

Tip: Invoer van de concrete preventiemaatregelen om werknemers te beschermen gebeurt steeds in overleg met de bevoegde preventieadviseur.

Op zoek naar een specialist?
Ontvang gratis en vrijblijvend advies

Thermisch welbevinden: wat kan een werkgever doen?

Het thermische welbevinden is voor iedereen anders. Een werkomgeving waar iedereen volledig tevreden is met het klimaat zal nooit gebeuren. Heeft meer dan 10 % van de mensen klachten? Dan is het tijd om het thermische welbevinden te verhogen.

Hieronder enkele maatregelen die u als werkgever kan ondernemen:

  • Zorg dat medewerkers de temperatuur zelf kunnen aanpassen
  • Voorzie ramen die te openen zijn
  • Installeer zonnewering om rechtstreekse zonne-instraling tegen te houden
  • Isoleer een koude vloer of zorg voor vloerverwarming

Naast al deze praktische aanpassingen in de werkomgeving kan het thermische welbevinden verhoogd wordt met behulp van planten. Ondanks dat ze niet rechtstreeks bijdragen aan een aangenamere temperatuur zorgen ze voor een positieve impact op de omgeving en ervaring van de werknemers.

Planten op kantoor voor positieve impact

Meer weten? Vind de juiste specialist voor info en advies op maat

Zorg voor een veilige werkomgeving voor uw werknemers door de temperatuur op de werkvloer optimaal te houden.

Ontdek via onderstaand formulier hoe u met behulp van organisatorische maatregelen, technische aanpassingen en andere hulpmiddelen de productiviteit kan verhogen en de veiligheid waarborgen. Investeer in thermisch welbevinden en creëer een comfortabele werkomgeving.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Heeft u reeds een dienst voor preventie en bescherming op het werk?
2*. Hoeveel medewerkers heeft u?
3*. Vanaf wanneer wenst u beroep te doen op een preventieadviseur?
4. Bijkomende informatie
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Top!
Voer een geldige bedrijfsnaam in
Prima!
Voer een geldige bedrijfs-btw in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

[FAQ]

Wat is een werkgever wettelijk verplicht bij warm weer?

+
Is de temperatuur en de relatieve luchtvochtigheid te hoog, dan moet de werkgever maatregelen nemen. De Wet Bulb Globe Temperature index (WBGT) geeft aan hoeveel afwisseling er moet zijn tussen werkt en rust. Bij zwaarder werk zal er meer rust gegeven moeten worden in verhouding tot lichter werk. Maatregelen zijn uitgebreid terug te vinden in de codex over welzijn op het werk.

Vanaf welke temperatuur is het niet meer veilig, kan u werk weigeren en mag u naar huis?

+
De limiet van een veilige temperatuur is afhankelijk van het type werk dat uitgevoerd wordt. Deze limiet bestaat zowel voor warme als voor koude temperaturen. Als werknemer mag u niet zelf beslissen het werk te verlaten vanaf een bepaalde temperatuur. Wordt de limiet van veilige temperatuur overschreden dan dient de werkgever binnen de 48 uur maatregelen te nemen. Indien dit niet gebeurt kan de werknemer terecht bij een preventieadviseur of vertrouwenspersoon

Waarom wordt temperatuur met de WBGT-index gemeten?

+
De Wet Bulb Globe Temperature index of WBGT-index geeft de drempelwaarde weer waarop er ingegrepen hoort te worden bij het bereiken van een onveilige temperatuur. Koude temperaturen worden gemeten met een gewone thermometer. Warme temperaturen vereisen een ‘vochtige globethermometer’ aangezien niet enkel de temperatuur, maar ook de relatieve luchtvochtigheid een rol speelt. 
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.