Inhoud
Wat is het actieplan asbestafbouw: wetgeving
Asbest werd lang gebruikt vanwege zijn isolerende en brandwerende eigenschappen. In 1998 werd productie, handel en hergebruik verboden door de vele gezondheidsproblemen dat het materiaal met zich meebrengt. Door het veelvuldige gebruik is er in woningen, gebouwd voor 2001 vaak asbest te vinden. Dit heeft gezorgd voor de verplichting om een geldig asbestinventarisattest te laten opmaken wil je een constructie met een risicobouwjaar verkopen of schenken. Dit attest geeft informatie over asbest in een gebouw en de veiligheid ervan.
Het verplichtte asbestattest is de eerste stap naar een asbestveilig Vlaanderen. Om sneller aan de doelstellingen te raken heeft de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM) een ondersteuningssysteem ingevoerd en worden subsidies gegeven voor asbestverwijderprojecten.
Het actieplan Asbestafbouw, die streeft naar een versnelde verwijdering van materialen die mogelijk asbestvezels afgeven is enkel van kracht in Vlaanderen. De plannen voor de streefdata 2034 en 2040 zijn niet verplicht voor particulieren, wel voor publieke gebouwen. Er zullen nieuwe maatregelen bijkomen als de vooruitgang tegen asbest onvoldoende vordert.
Plan tegen 2032
Een geldig asbestinventarisattest is al sinds 2022 verplicht bij verkoop of schenking. Vanaf 2032 zal elk gebouw van voor 2001 zo’n attest moeten hebben.
Plan tegen 2034
Tegen 2034 wil de overheid dat de meest risicovolle asbesttoepassingen worden weggenomen. Dit houdt asbestcement daken en gevels in, maar ook alle niet-hechtgebonden asbesttoepassingen.
Plan tegen 2040
Alle andere asbesttoepassingen in slechte staat moeten verwijderd zijn tegen 2040.
Welk jaar moet asbest verplicht verwijderd zijn in België?
Op federaal niveau zijn werkgevers in België al sinds 1995 verplicht over een geldig asbestinventarisattest te beschikken. Dit dient enkel te gebeuren voor de delen van het gebouw die bereikbaar zijn. Daarnaast is een inventaris ook verplicht bij alle soorten werkzaamheden waarbij iemand in contact kan komen met asbest. De werkgever dient hier ook moeilijk bereikbare delen van het gebouw in de inventaris te beschrijven. Rond asbest verplicht verwijderen werd federaal geen regelgeving opgesteld.
De federale wetgeving is van toepassing in Vlaanderen, Wallonië en het Brussels hoofdstedelijk gewest. Er bestaan wel nog enkele verschillen tussen de wet- en regelgeving in deze gewesten.
In Vlaanderen
Naast de federale regelgeving voor werknemers rond asbest is in Vlaanderen ook het sloopopvolgingsplan ingevoerd. Dit is plan zorgt dat er op een werf geselecteerd gesloopt en ingezameld kan worden. Het sloopopvolgingsplan moet een destructieve asbestinventaris bevatten.
Daarnaast werd het eerdergenoemde actieplan Asbestafbouw in 2018 door de Vlaamse regering goedgekeurd.
In Wallonië
In Wallonië is momenteel enkel de federale wetgeving van kracht. De extra regelgeving van Vlaanderen zal vermoedelijk binnenkort gevolgd worden door de Waalse overheid.
In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest
Heeft jouw bedrijf in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest asbesthoudende materialen in slechte staat? Dan is een aangifte of milieuvergunning verplicht voor asbestverwijderings- of inkapselingswerken. Deze aanvraag moet vergezeld zijn van een asbestinventaris.
Wat doet de OVAM?
De OVAM, actief in Vlaanderen, staat in voor een duurzaam afval- en materialenbeheer en streeft naar een propere bodem.
In 2014 werd de opstart voor een asbestafbouwplan goedgekeurd en kreeg de OVAM opdracht een finaal beleidsplan te maken tegen 2018. Het voorstel werd 20 juli 2018 goedgekeurd door de Vlaamse regering. Hier stopte de verantwoordelijkheid niet voor de OVAM. Hieronder staan enkele bijkomende verantwoordelijkheden rond asbest:
- Opmaken richtlijnen voor de opleiding tot asbestdeskundige
- Certificatie-instellingen erkennen voor persoonscertificaat asbestdeskundige
- Opmaken inspectieprotocol asbestinventaris
- Controle inspectie asbestdeskundige en afleveren asbestattest
- Aanvragen tot subsidies voor lokale besturen rond asbest beoordelen
Wat zijn de kosten om asbest te verwijderen?
Standaardprijzen om asbest te laten verwijderen zijn er niet echt. Wel bestaan er enkele richtprijzen:
Ruimte tot 35 m³ | 750 euro – 950 euro |
2 ruimtes tot 40 m³ | 850 euro – 1050 euro |
2 ruimtes tot 70 m² | 1450 euro – 1950 euro |
3 ruimtes tot 50 m² | 1.000 euro – 1.400 euro |
Er wordt onderscheid gemaakt tussen asbestverwijdering en asbesthoudende golfplaten verwijdering.
1 tot 10 m² golfplaten | 500 euro – 600 euro |
11 – 20 m² golfplaten | 700 euro – 750 euro |
31 – 50 m² golfplaten | 750 euro – 800 euro |
Meer dan 100 m² | 13 euro – 14 euro per m² |
Wil je zeker zijn van de beste prijs? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes aan. Zo kan je prijzen vergelijken en spaar je geld uit.
Geeft de overheid premies of subsidies?
De Vlaamse overheid heeft beslist ondersteuning te geven bij asbestverwijdering. Op volgende premies kan je kans maken:
- Verhoogde isolatiepremie wanneer gecombineerd met asbestverwijdering
- Premie van Fluvius bij plaatsen zonnepanelen op dak van niet-verwarmd niet-residentieel gebouw in combinatie met asbestverwijdering.
- Mijn VerbouwPremie bij verwijderen asbesthoudende gevel of dakbedekking.
Naast de Mijn VerbouwPremie kan je sinds 2022 ook de renteloze Mijn VerbouwLening aanvragen tot 60.000 euro.
Lokaal bestuur kan bij de OVAM subsidies aanvragen om asbestafbouwprojecten te kunnen organiseren voor inwoners. Dit kan gaan over groepsaankopen voor asbestinventarisattesten, vervanging asbestdaken of gevels, verwijdering niet asbest-gebonden toepassingen en/of goedkope ophaling aan huis van asbest.
Meer weten? Vraag bijkomende info en ontvang advies op maat van een erkende asbestdeskundige
Wil je graag meer uitleg over de verschillende deadlines en hoe deze belangrijk zijn voor jou? Vul dan onderstaand offerteformulier gratis en vrijblijvend in. Kom in contact met erkende asbestverwijderaars en zorg dat ook jouw woning asbestveilig is. Schakel een expert in om jezelf en jouw omgeving veilig te houden.