Inhoud
Wat is de Fine & Kinney methode?
De Kinney methode is een kwantitatieve manier om een risicoanalyse uit te voeren. U kunt de methode toepassen om een risico in te schatten of de prioriteit van een risico te bepalen.
De methode berekent het risico aan de hand van 3 factoren: de waarschijnlijkheid, blootstelling en gevolgen van het risico.
1. Waarschijnlijkheid of kans
De eerste factor is de waarschijnlijkheidsfactor. Er zijn 7 opties, gerangschikt van lage naar hoge waarschijnlijkheid:
- Virtueel onmogelijk: 0,1
- Praktisch onmogelijk: 0,2
- Denkbaar, maar onwaarschijnlijk: 0,5
- Kleine mogelijkheid: 1
- Ongewoon, maar toch mogelijk: 3
- Mogelijk: 6
- Te verwachten: 10
2. Blootstelling
De blootstelling geeft weer hoe vaak het risico tot een incident kan leiden. De opties worden gerangschikt van zeer zelden tot voortdurend.
De opties zijn: zeer zelden (1 keer per jaar: 0,5), zelden (jaarlijks: 1), soms (maandelijks: 2), af en toe (wekelijks: 3), regelmatig (dagelijks: 6) en voortdurend (10).
3. Gevolgen of ernst
De laatste factor beschouwt de gevolgen van een incident of ongeval. Het kan gaan om schade aan personen of materiële schade. Beide gevolgen worden opnieuw opgedeeld in enkele opties.
Schade aan personen kan gaan om een ramp (40), een dodelijk ongeval (15), een ongeval met blijvende arbeidsongeschiktheid (7), een ongeval met niet-blijvende ongeschiktheid (2), of een ongeval zonder arbeidsongeschiktheid (1).
Materiële schade wordt uitgedrukt in de financiële gevolgen van het incident.
Hoe berekent u het risico?
Zoals u hierboven zag, kent de Fine & Kinney methode elke optie van elke factor een numerieke waarde toe. Om het risico kwantitatief te beoordelen volgens de Kinney methode, vermenigvuldig je bovenstaande factoren met elkaar. De formule ziet er als volgt uit:
Bijvoorbeeld:
Het risico is ongewoon, maar toch mogelijk (3), kan zich regelmatig voordoen (6), en kan een ongeval met niet-blijvende arbeidsongeschiktheid als gevolg hebben (2).
Risico = 3 x 6 x 2 = 36.
Hieronder leest u wat u kunt doen met de resultaten die u met de Kinney methode bekomt.
Wat met de resultaten uit de risicoanalyse? Risicobeoordeling en afwegen preventiemaatregelen
Aan de hand van de waarde die een risico toegekend krijgt, wordt de risicograad ingeschat. Die risicograad geeft aan of er al dan niet dringend ingegrepen moet worden.
- Code 1: Score 0. Geen risico.
- Code 2: Score kleiner dan 20. Het risico moet nader worden bekeken.
- Code 3: Score kleiner dan 70. Er zijn maatregelen vereist, maar die kunnen worden ingepland.
- Code 4: Score kleiner dan 200. Er moeten direct maatregelen worden genomen.
- Code 5: Score kleiner dan 400. Het werk moet worden stopgezet.
Ook kan het risico gerangschikt worden. Zo krijgen de preventiediensten een beeld op welke risico’s de prioriteit krijgen.
Daarnaast kunt u de verschillende preventiemaatregelen tegen elkaar afwegen aan de hand van de toegekende waarde. De doeltreffendheid van elk preventiemaatregel kan bepaald worden door de verhouding tussen de risicovermindering en de kosten te bekijken.
Meer weten over de verschillende methodes voor risicoanalyse? Contacteer vrijblijvend een expert
Als werkgever staat u in voor de veiligheid en gezondheid op het werk. Wilt u meer weten over risicoanalyse, of bent u op zoek naar een preventieadviseur voor uw onderneming? Vul dan onderstaand formulier in. U ontvangt gratis en volledig vrijblijvend advies en offertes op maat. Zo vindt u in enkele klikken de oplossing voor uw onderneming.