Inhoud
Meerwaarden van verlijmde gevelstenen
De voorbije jaren zijn gelijmde gevelstenen enorm populair. Dat kwam in de eerste plaats door de gunstigere arbeidsomstandigheden, maar ook voor jou kan het lijmen van gevelstenen tal van voordelen bieden.
De lijm is tot driemaal sterker dan traditionele voegen. Verder is het resultaat onderhoudsvriendelijk en duurzaam. Ook biedt het een esthetisch voordeel omdat je meer steen ziet door de dunnere voegen. Tot slot zorgt het voor een kortere bouwtijd, omdat de voegen niet meer opgevuld zullen worden en omdat de lijm sneller droogt dan traditionele mortel.
1. Dunner dan gemetselde gevel
Het verlijmen van gevelstenen zorgt ook voor een duurzamere oplossing die het onderhoud vergemakkelijkt. De voegen zijn minder blootgesteld aan mos- en algengroei doordat de voeg amper zichtbaar is. De gevel ziet er dus ook minder snel vuil uit.
Bij een gevel met traditionele mortel, is de dikte van de voeg gemiddeld tussen de 10 en 12 mm. Voor een gevel die gebruikmaakt van lijmmortel, kan de gevel uitgedund worden tussen de 3 en 6 mm dik. Dit betekent dat er veel minder mortel nodig is om de gevelsteen te bevestigen.
2. Minder snel verouderen
De veroudering van gevelstenen zijn vertraagd door het gebruik van lijm ( in plaats van mortel).
3. Sterke afwerking
De techniek zorgt voor een sterke, propere afwerking. De lijm is niet zichtbaar aan het gevelvlak en er puilt geen lijm uit.
4. Waterafstotend
De lijm zorgt er ook voor dat er minder water en vocht in de gevelstenen kan doordringen, waardoor de levensduur van de stenen verlengd wordt en de gevel makkelijker te onderhouden is. Je loopt ook minder het risico dat er water in de spouw terechtkomt.
5. Ergonomisch
De techniek biedt ook voordelen voor de mensen die de stenen plaatsen. Er gaat niet gesleurd worden met emmers cement dankzij de spuitzak of spuitmachine.
6. Kortere bouwtijd
Het verlijmen levert ook een kortere bouwtijd op, omdat de voegen niet meer opgevuld zullen worden. De projectontwikkelaar zal ook minder lang een stelling moeten huren en de straat afzetten.
7. Snellere droogtijd dan mortel
De lijm hardt sneller uit dan mortel. Dit zorgt voor een vlottere plaatsing van de gevel. Regen en temperaturen onder de 5 graden vormen net als bij gewone mortel een risico bij het uitharden.
8. Moderne eigentijdse uitstraling
De dunnere voegen zorgen voor een moderne uitstraling van de gevel omdat de kleur van de gevelsteen beter tot zijn recht komt. Het resultaat is een gladder oppervlak dat er aantrekkelijker uitziet dan een gemetselde gevel. Er zijn verscheidene kleuren van lijmmortel beschikbaar, die toch een persoonlijke touch kunnen geven aan de gevel.
Zijn er nadelen aan verbonden?
Er zijn ook nadelen aan verbonden. Gevelstenen verlijmen is niet gemakkelijker dan een traditionele techniek. Verder is lijmmortel duurder en heb je meer stenen nodig. Tot slot is lijmmortel zo sterk, dat het niet mogelijk is om de stenen uit elkaar te krijgen en te hergebruiken.
1. Duurder dan metselen en voegen
Door de dunnere voegen, is er een grotere oppervlakte nodig aan gevelstenen. Ook de lijmmortel is tot 30 procent duurder dan traditionele mortel. Langs de andere kant is er minder lijmmortel nodig door de dunnere uitvoering en omdat er achteraf niet gevoegd zal worden.
2. Precisiewerk
Lijmen vergt veel precisie. Wanneer een standaard steenformaat gebruikt wordt en er gekozen wordt voor halfsteens verband, komt het patroon niet uit. De eerste steen zal dan telkens ingekort worden.
Gevelsteen lijmen: wat zijn aandachtspunten?
Hieronder bespreken we enkele belangrijke aandachtspunten.
1. Niet eenvoudiger dan metselen
Het is niet zo dat werken met een lijmmortel eenvoudiger is dan metselen met traditionele mortel. De techniek is niet evident en vereist oefening. Er is een vakman nodig om een mooi afgewerkt resultaat te kunnen opleveren, want foutjes vallen gemakkelijker op.
2. Veel sterker dan mortel
De lijm is een stuk sterker dan traditionele mortel. Dat zorgt voor een verhoogde stabiliteit en een goede hechtsterkte. De keerzijde is dat de stenen eens aan elkaar gelijmd, niet eenvoudig los te maken zijn, waardoor de stenen niet opnieuw gebruikt kunnen worden.
Hoeveel lijm heb je nodig?
Bij lijmmortel kan je rekenen op een verbruik tussen de 12 en de 21 kg per vierkante meter, terwijl dat voor metselmortel tussen de 18 en 30 kg ligt. Het exacte verbruik is echter afhankelijk van de gevelsteen en de voegdikte.
Wat is beter lijmen of metselen?
Lijmen en metselen bieden elk hun eigen voordelen en nadelen. Lijmen is een duurzamere en stevigere optie die een strak resultaat oplevert, terwijl metselen iets goedkoper is en ook mogelijk is met minder strakke stenen.
Wat de beste optie is voor jou, hangt af van jouw specifieke situatie en persoonlijke voorkeur. Daarom is het steeds aangeraden om advies te vragen aan een vakman.
Welke gevelstenen zijn geschikt voor te lijmen?
Niet alle gevelstenen zijn geschikt om te lijmen. Wel geschikt zijn alle handvorm-, vormbak- en strengpersstenen, al is er bij die laatste een dikkere voeg nodig als er een dikteverschil is tussen de voor- en de achterzijde. Ook bakstenen met perforaties vereisen meer aandacht bij de plaatsing.
Wil je jouw gevelstenen lijmen? Raadpleeg een gevelspecialist in je buurt
Door een offerte aan te vragen bij een gevelspecialist, krijg je advies op maat en kun je jezelf goed informeren over de mogelijkheden. Door het vergelijken van verschillend vakmannen ben je verzekerd van de beste oplossing voor jouw situatie. Vraag nu gratis en vrijblijvend verschillende offertes aan en vind de specialist voor jouw gevelrenovatie.