Inhoud
Welk sloten voor garagepoorten zijn er?
Er zijn verschillende soorten sloten die gebruikt kunnen worden voor garagepoorten. Hieronder zijn enkele voorbeelden:
Afstandsbediening
De meeste automatische garagepoorten werken door middel van een afstandsbediening. Het grote voordeel hiervan is dat er geen slot zichtbaar is dat geforceerd kan worden. Enkel de personen met de juiste handzender, app of andere vorm van afstandsbediening kan de poort openen.
Dit betekent echter niet dat de garagepoort 100% veilig is. Automatische garagepoorten hebben bijvoorbeeld ook ophefbeveiliging nodig (zie verder).
Balkslot
Een balkslot is een bijkomend slot voor een garagepoort (zonder loopdeur). Het bestaat uit een balk die aan de binnenkant van de garagepoort wordt geplaatst (meestal bovenaan). De balk heeft dezelfde breedte als de garagepoort en blokkeert het poortmechanisme. Het mooie van een balkslot is dat het van buitenaf niet te zien is, maar je kunt het zowel van binnen als van buiten op slot draaien.
Balksloten zijn geschikt voor rolpoorten, sectionaalpoorten en kantelpoorten.
Cilinderslot
Het cilinderslot is het standaardslot voor (handmatige) garagepoorten. Dit slot bestaat uit een cilinder dat je met een sleutel kunt openen en sluiten. Zonder de juiste sleutel krijg je het slot niet open. Helaas zijn deze sloten vrij makkelijk te kraken door inbrekers.
Codeslot of cijferslot
Een code- of cijferslot valt perfect te koppelen aan je garagepoort. Met een elektrisch codeslot open je de poort door middel van een code. Het grote voordeel is dat je geen sleutel of afstandsbediening nodig hebt, je moet alleen een code onthouden. Nadeel is wel dat iedereen met de juiste code de poort kan openen – dus ook onbevoegden die over de schouder meekijken.
Deurbalk
Een deurbalk is een horizontale of verticale balk die achter de deur(en) van een garagepoort wordt geplaatst. De ene kant van de balk zit in de muur en de andere kant heeft een of meerdere sloten.
Deurbalken zijn uitermate geschikt voor vleugelpoorten en worden vaak met andere sloten gecombineerd als extra beveiliging, bijvoorbeeld met een cilinderslot.
Extra hangslot
Bij een garagepoort denk je niet meteen aan een hangslot. Toch kan het prima dienen als extra beveiliging, omdat het inbrekers een extra obstakel biedt. Er zijn hangsloten met een cilinder of cijferslot verkrijgbaar. Zorg er wel voor dat de ruimte tussen de beugel van het slot en het oog zo klein mogelijk is. De schroeven van de bevestigingsplaat van het hangslot mogen ook niet te makkelijk los te draaien zijn.
Hefbeveiliging of optilbeveiliging
Een optilbeveiliging voorkomt dat de garagepoort van buitenaf kan worden geopend (bijvoorbeeld met een koevoet). Ook als het slot geforceerd is, zal de poort niet omhoog gaan. De meeste elektrische garagepoorten hebben standaard een hefbeveiliging. Je moet deze dus niet zelf plaatsen.
Kan ik zelf een nieuw garagepoort slot plaatsen?
Een eenvoudig slot, zoals een cilinderslot, kan elke zichzelf respecterende klusser zelf vervangen. Maar spreken we over meer complexe sloten, zoals meerpuntsbeveiliging en blokkeringsmechanismen, dan is het aangeraden om een expert in te schakelen.
Zeker voor garagepoortsloten die niet bij de doe-het-zelfzaak verkrijgbaar zijn, zoek je beter gespecialiseerde hulp. Daarnaast kan een vakman je extra advies geven over het beveiligen van een garagepoort en mogelijke opties voor verbetering bespreken.
Hoe het cilinderslot van een kantelpoort vervangen
De meeste oude kantelpoorten hebben een cilinderslot dat na verloop van tijd verslijt. Gelukkig is dat het poortslot dat het makkelijkst te vervangen valt. Als doe-het-zelver heb je enkel wat basisgereedschap nodig:
- schroevendraaier
- boor
- moersleutel.
Om het slot van de garagepoort te vervangen, ga je als volgt te werk:
Stap 1: Oude slot verwijderen of uitboren
Er zijn twee manieren om het oude slot te verwijderen: het slot demonteren of het slot uitboren. Een cilinderslot uitboren is de moeilijke manier, want je moet op exact de juiste plaats boren.
Om het slot van een garagepoort te demonteren volg je deze stappen:
- Begin met het verwijderen van de sluitstangen door de moeren los te draaien met een moersleutel.
- Daarna schroef je de handgreep aan de binnenkant van het slot los met een boor of schroevendraaier.
- In het cilinderslot zit een pin die verbonden is met de buitenkant van de handgreep. Bij oude sloten zit die vaak vastgeroest. Gebruik een hamer om de pin in het slot te kloppen.
- Vervolgens kan je de handgreep aan de buitenkant weghalen. Er komt een schroefje van de slotkast tevoorschijn dat je losdraait.
- Je kunt nu het oude slot met de cilinder makkelijk wegnemen.
Stap 2: Kies een nieuw slot
Als je het oude slot van de garagepoort door exact hetzelfde model wilt vervangen, dan moet je eerst het artikelnummer van het oude slot en de oude cilinder opzoeken.
Wie een ander type slot wenst te installeren, moet er goed op toezien dat het nieuwe slot compatibel is met de poort. Vraag advies aan de installateur van de garagepoort als je niet zeker bent.
Stap 3: Nieuwe slot installeren
Steek de slotkast en het cilinderslot vooraf in elkaar. Je maakt de cilinder vast met een schroef aan de zijkant. Daarna kan je de slotkast gewoon terug op zijn plaats zetten.
Aan de buitenkant van de garagepoort maak je het schroef je terug vast en vervolgens druk je de handgreep door het gat. Schuif de binnenhandgreep op de pin en schroef vast.
Ten slotte monteer je de sluitstangen terug op het slot en je bent klaar.
Is het tijd voor een nieuwe garagepoort?
Een goed functionerende garagepoort met een stevig slot is cruciaal voor een veilig huis. Maar wat als niet alleen het slot, maar ook de rest van de garagepoort versleten is? Denk bijvoorbeeld aan een gebroken veer of kapotte motor. In dat geval vernieuw je beter de volledige poort. Twijfel je? Vraag gratis advies aan onze garagepoort installateurs.