Prijzen kaleiverf kopen: wat kost het? 

Ga je zelf aan de slag met kalei? Dan betaal je gemiddeld 6 tot 8 euro per vierkante meter aan verfkosten. Gepigmenteerde kalei kost iets meer. Maak je het mengsel zelf? Dan kun je voor gemiddeld 15 euro een dosis kaleipigment aanschaffen. Houd ook rekening met de aanschaf van de juiste primer, schildermaterialen, mengvaten en beschermende kledij.

Besteed je de klus uit aan een specialist? Dan mag je rekenen op een prijs van 25 tot 40 euro per vierkante meter. Hoeveel je precies betaalt, is onder meer afhankelijk van de gebruikte materialen, de complexiteit van de werken, het totale geveloppervlak en natuurlijk de vraagprijs van de vakspecialist.

kaleiverf

Prijs per vierkante meter: is kaleien duurder dan schilderen?

Een gevel laten kaleien kost je 25 tot 40 euro per vierkante meter. Je gevel laten schilderen met gevelverf kost je gemiddeld 20 tot 40 euro per vierkante meter. Schilderen komt dus iets goedkoper uit als je de taak uitbesteed. 

Ga je zelf aan de slag? Dan betaal je gemiddeld 1 tot 4 euro per vierkante meter aan gevelverf. Zelf kaleien kost je 6 tot 8 euro per vierkante meter, en is dus aanzienlijk duurder dan zelf schilderen.

Een realistisch beeld van de kosten voor jouw gevelrenovatie?
Ontvang gratis en vrijblijvende offertes op maat. Vergelijk het aanbod en bespaar!
arrow Ontvang offertes

Kalei op je gevel: welke mogelijkheden zijn er? Kleuren, afwerkingen en kalei-effect

Kaleien is een schildertechniek waarmee mensen hun gevels al eeuwenlang bekleden. De kaleiverf wordt met een borstel in dunne laagjes aangebracht op zowel binnen- als buitenmuren. Het eindresultaat? Dat heb je zelf in handen! 

Soorten kaleiverf

Kaleiverf kan, grofweg, opgedeeld worden in 3 soorten. Een eerste soort is de klassieke kalei. Die bevat kalk, maar geen cement. Een tweede optie is kaleiverf bestaande uit kalk met cement als bindmiddel.

Een derde optie bevat verschillende soorten kaleiverf. Het gaat om kant-en-klare en eigen mengsels.

Kleuren: van wit en beige tot rood en zwart

Je kunt kalei van zowat elke bedenkbare kleur voorzien door de juiste pigmenten toe te voegen. Toch kiezen de meeste mensen voor witte of lichtbeige kalei. 

Let op: Na verloop van tijd kan kalei verkleuren. Donkere kalei kan verbleken, en lichte kalei kan vergrijzen, zeker wanneer de verf niet voorzien wordt van een beschermende laag. Veel mensen zien die verkleuring van kalei echter als een van de leuke eigenschappen van die bijzondere verf.

Afwerking

Na het aanbrengen van de kalei kun je de gevel voorzien van een unieke textuur. Je kunt kalei polieren met een spons, een droge blokborstel gebruiken, of een zogenaamd krabblok gebruiken om het authentieke krabpleistereffect te bekomen. Van streperige of zanderige tot een uitgesproken, unieke look: je kunt je helemaal laten gaan bij het afwerken van een kaleien gevel.

Tip: Je kunt ook experimenteren met de samenstelling van de kaleiverf, of met de dikte van de lagen die je aanbrengt. Let er wel op dat té dikke lagen kalei niet goed aan de gevel hechten.

Kalei-effect

Je kunt de verf aanbrengen met of zonder het specifieke effect van kalei.

Kaleiverven met kaleieffect

Authentieke kalei vertoont bijzondere kleurschakeringen wanneer de gevel vochtig wordt, bijvoorbeeld na een regenbui. 

Kaleiverven zonder kaleieffect

Er zijn ook kaleiverven verkrijgbaar waarbij verkleuring bij vocht niet optreedt. De gevel krijgt dan alsnog de korrelige uitstraling die je met klassieke kalei bekomt, maar de kleur blijft ook op vochtige dagen precies hetzelfde.

Is kaleien moeilijk? DIY kaleiverf aanbrengen [Stappenplan]

Kaleien is een behoorlijk tijdrovend en arbeidsintensief klusje. Benieuwd hoe je zelf aan de slag gaat, of hoe een vakspecialist aan het kaleien van een gevel begint? Onderstaand stappenplan biedt je een duidelijk overzicht van de werken.

witte kalei

Stap 1: Gevelreparaties

Voor je begint met kaleien, moet de gevel in goede staat verkeren. Betonrot, scheuren, barsten en loszittende voegen kunnen ervoor zorgen dat kalei niet goed aan de gevel hecht. Bovendien vormt schade aan de gevel een risico. Vaak zijn barsten en gescheurde voegen een aanleiding tot vochtproblemen binnenshuis.

Laat je gevel dus eerst herstellen door een gevelspecialist. Kleine imperfecties zijn uiteraard geen probleem. Een laag kalei kan die aan het oog onttrekken. 

Let op: Onbehandelde vochtproblemen aan de gevel zelf zijn natuurlijk uit den boze. Laat een vochtspecialist je gevel nakijken en de problemen bij de bron aanpakken.

Stap 2: Reinig de gevel

Is de gevel niet helemaal schoon? Dan schakel je eerst en vooral een gevelreiniger in. De kaleiverf kan zich niet goed hechten aan een vervuilde ondergrond. Verwijder oude verflagen en restjes gevelbekleding of lijm van de gevel. Verwijder ook eventueel stof, algen, mossen en andere aanslag nauwkeurig.

Stap 3: Kies het juiste moment

Kaleien doe je best in het voor- of najaar. De gevel moet namelijk voor het kaleien bevochtigd worden. In de zomer droogt je gevel te snel op, in de winter kan het water bevriezen en bestaat het risico op condensvorming.

De ideale temperatuur ligt tussen de 8 en 25 graden celsius. Temperaturen die we voornamelijk in het voor- en najaar genieten. 

Daarnaast kalei je best ‘s morgens, of op een moment dat de gevel beschaduwd is. Zo blijft die langer vochtig en hoef je de gevel niet continu opnieuw te bevochtigen.

Houd tot slot ook rekening met de wind en eventuele regenbuien. Regent het tijdens het kaleien? Tijdens een hevige regenbui leg je het werk best even neer. Een licht buitje is dan weer geen groot probleem.

Let op: Een enkele dag met de correcte temperatuur volstaat niet. Kaleien neemt altijd minstens 2 dagen in beslag. Ga je zelf aan de slag? Dan reken je best op een week werk. Kies dus een week uit waarin de temperatuur niet onder de 8 graden daalt, en niet boven de 25 graden stijgt.

Nood aan advies van een gevelexpert?
Krijg advies en offertes op maat.

Stap 4: Gebruik geen primer of impregneermiddel

Zowel primers als impregneermiddelen verminderen de mate waarin kaleiverf zich aan de gevel kan hechten. Is je gevel bewerkt met waterafstotende producten? Dan kan die niet gekaleid worden. Een gevelspecialist kan je evenwel helpen met het vinden van een geschikte oplossing waardoor je de gevel alsnog kunt kaleien.

Stap 5: Maak de ondergrond vochtig

Om te voorkomen dat het vocht in de kaleiverf geabsorbeerd wordt en de rest van het mengsel vervolgens loskomt van de gevel, moet je de buitenmuur bevochtigen voor je start met kaleien. Afhankelijk van de luchtvochtigheid, de ondergrond en buitentemperatuur kun je de gevel een dag voor je begint met kaleien besproeien met bijvoorbeeld een tuinslang.

Let op: Hoe beter de ondergrond vloeistoffen absorbeert, hoe minder tijd je laat tussen het bevochtigen van de buitenmuur en het kaleien. Een ondergrond die nagenoeg niet absorbeert, hoeft overigens niet altijd bevochtigd te worden.

Stap 6: Kaleiverf mengen

Kaleiverf maken begint met gebrande kalk in poeder- of blokvorm. Door gebrande kalk te bevochtigen, krijg je gebluste kalk. Meng de gebluste kalk vervolgens met zuiver water en rivierzand tot je een smeerbare pasta bekomt.

Voeg je pigment toe? Volg dan de aanwijzingen op de verpakking.

Tip: Maak meteen een grote hoeveelheid kaleiverf. Zo vermijd je ongewenste kleurverschillen.

Stap 7: Kaleiverf aanbrengen

Controleer een laatste keer of de muur vochtig genoeg is. Breng vervolgens de eerste laag kaleiverf aan met een blokkwast. Werk in secties en breng de verf gelijkmatig aan. Breng geen dikke laag kalei aan, die zal zich niet aan de gevel hechten.

Laat de eerste laag opdrogen voor je een tweede laag aanbrengt. Herhaal. Breng elke laag kalei aan met vloeiende bewegingen, en werk in kruisvorm: van horizontaal naar verticaal. 

Tip: Roer regelmatig in de kaleiverf. Zo voorkom je dat het mengsel ontbindt en de kalk, het zand of het pigment naar de onderkant van het mengvat zakt.

Voordelen vakman inschakelen voor buitenmuur te kaleien

Je kunt, in theorie, het kaleien van je gevel zelf aanpakken. Je kunt daar normaliter toch enkele euro’s per vierkante meter mee besparen, afhankelijk van of je het nodige materiaal al dan niet ter beschikking hebt. 

Toch zijn er enkele redenen waarom het interessanter kan zijn om toch beroep te doen op een ervaren vakspecialist.

1. Kaleien is erg arbeidsintensief

Zelf kaleien kost je 6 à 8 euro per vierkante meter. De klus uitbesteden kost je toch 25 tot 45 euro per vierkante meter. Een aanzienlijk verschil, maar met reden.

Kaleien is een enorm arbeidsintensieve klus. Kaleiverf moet aangebracht worden in meerdere dunne laagjes. Bovendien moet de ondergrond grondig voorbereid én bevochtigd worden. Als doe-het-zelver ben je daar enkele dagen (of zelfs enkele weken) mee bezig. 

2. Het is een nauwkeurig werkje

Kaleien is niet enkel arbeidsintensief, maar ook een bijzonder secuur klusje. De kaleiverf moet correct voorbereid worden, de ondergrond moet goed worden voorbereid, en de verf moet in de juiste dikte en met de correcte techniek worden aangebracht.

3. Het risico op fouten is groot – en heeft grote gevolgen voor je gevel

De kalei fout mengen resulteert in lelijke plekken op je gevel. Kalei te dik aanbrengen zorgt ervoor dat je nieuwe gevelbekleding van je gevel afdruipt, of na enkele weken los komt te zitten. Begon je zelf aan de klus? Dan kun je opnieuw beginnen, met alle gevolgen en kosten van dien.

In het beste geval merk je pas na enkele maanden dat je een fout hebt gemaakt, of heeft je gevelbekleding een erg geringe levensduur. Het resultaat blijft hetzelfde: je kunt al snel opnieuw beginnen kaleien.

4. Een vakspecialist weet van wanten

Een vakspecialist…

  • Beschikt over al het nodige materiaal.
  • Heeft ervaring met het mengen van de verf, het aanbrengen van de kalei én het voorbereiden van de ondergrond.
  • Kent het materiaal door en door.
  • Heeft de juiste technieken onder de knie.
  • Vindt creatieve oplossingen voor problemen die tijdens het kaleien kunnen voorkomen.
  • Garandeert een vlekkeloos resultaat.
  • Zorgt voor de juiste afwerking en bescherming.
Op zoek naar de juiste gevelexpert?
Vergelijk gratis offertes op maat!

Wanneer kies je best ervoor om je gevel te kaleien?

Kaleiverf is de aangewezen gevelbekleding als je de structuur van de ondergevel wilt behouden maar toch graag kleine imperfecties wilt wegwerken. Met kalei kun je bijvoorbeeld perfect kleine oneffenheden, licht beschadigde stenen en zelfs dichtgemetselde ramen aan het oog onttrekken.

Voordelen 

Kalei op je gevel? Dan geniet je van onderstaande voordelen.

1. Ademend en dampopen

Kalei is een ademend materiaal. Vocht kan gemakkelijk door het materiaal naar buiten ontsnappen. Vocht van buiten kan dan weer niet binnentrekken via kaleien gevelbekleding.

2. Beschermend

Kalei beschermt je gevel tegen vorst, regen en wind.

3. Duurzaam

Kaleiverf gaat minstens 15 à 20 jaar mee, op voorwaarde dat kalei met de correcte techniek werd aangebracht én het mengsel juist werd samengesteld.

4. Milieuvriendelijk

Kaleiverf bestaat uit natuurlijke producten en bevat geen schadelijke stoffen

5. Veelzijdig

Met kalei heb je erg veel controle over hoe je gevel er uiteindelijk uit zal zien. Je hebt de keuze uit enorm veel kleuren, afwerkingen en effecten.

6. Esthetisch

Een gevel die zijn beste tijd gehad heeft, geef je met kaleiverf een nieuwe, frisse en toch zachte uitstraling. Ontsierende imperfecties kun je met kalei liefdevol verbergen.

Alternatief: cementeren

Wil je de onderliggende gevelstructuur liever verbergen? Dan kun je kiezen voor het cementeren van de gevel. Cement is slijtvast, en biedt net als kaleiverf een goede bescherming. 

In tegenstelling tot het kaleien van de gevel gaat het cementeren relatief snel vooruit. Cement droogt snel op, waardoor je geen dag moet wachten voor de onderliggende cementlaag is opgedroogd.

Wil je toch dat mooie kalei-effect bekomen? Dan kan dat, zelfs met cement. Informeer je over de opties bij een gevelspecialist.

Let op: In tegenstelling tot een gekaleide gevel kan een gecementeerde gevel niet ademen. Het risico op vochtproblemen is dan ook groter. Een vakspecialist kan het mengsel indien nodig dampopen samenstellen.

Hulp nodig met het kiezen van kaleiverf? Ontvang gratis advies maat

Kaleien laat je best over aan een gevelspecialist. Die beschikt niet enkel over de juiste uitrusting en gereedschappen, maar kan ook terugvallen op de nodige kennis en ervaring die meer dan handig van pas komen bij het kaleien van een gevel.

Heb je nog vragen over kaleiverf, of ben je op zoek naar een gevelexpert in jouw omgeving? Vul dan onderstaand formulier in. Je ontvangt gratis en volledig vrijblijvend advies van specialisten en offertes op maat. Zo verzamel je alle nodige informatie, vergelijk je het aanbod in jouw buurt, en vind je snel en eenvoudig de beste oplossing voor jouw gevelrenovatie.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Welk type gevelrenovatie wenst u?
2*. Hoeveel gevels dienen bewerkt te worden?
3*. Wanneer wenst u de gevelwerken op te starten?
4. Beschrijving van uw project
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Gevelrenovatie
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Lokale bedrijven gespecialiseerd in: gevelrenovatie