Inhoud
Wat is afromosia of afrormosia hardhout?
Afrormosia (ook wel afromosia) is een West-Afrikaans, tropisch hardhout. Het hout heeft een geelbruine tot donkerbruine tint met een gelijkmatig, gevlamd patroon. Afromosia gevelbekleding geeft je woning een rustieke en warme maar toch stoere uitstraling.
Het hout afrormosia heeft, ook zonder behandelingen zoals thermische modificatie, duurzaamheidsklasse I. Het hout gaat dus gemakkelijk meer dan 25 jaar mee, zelfs zonder periodieke reiniging of onderhoud.
Afrormosia is ontzettend sterk, vormvast en stabiel, krimpt nauwelijks en neigt ook niet tot uitzetten. Ook in een vochtige omgeving gaat afrormosia bijzonder lang mee dankzij de hoge dichtheid. Precies daarom is de houtsoort afrormosia uitermate geschikt voor buitenshuis gebruik.
Afromorsia laat zich goed bewerken en kan dus op heel wat manieren ingezet worden. Je vindt het hout terug in meubels, terrasplanken, vloeren en gevelbekleding afrormosia.
Wat kost afrormosia gevelbekleding?
Hoeveel kost het om je gevel te laten bekleden met de duurzame houtsoort afrormosia? Je mag rekenen op een prijs van 100 tot 200 euro per vierkante meter, inclusief plaatsing voor gevelbekleding afrormosia.
Laat je de afrormosia gevel ook isoleren? Dan loopt de prijs op tot 120 tot 250 euro per vierkante meter.
Een gemiddelde gevel laten bekleden met dit duurzame hout kost je gemiddeld 6.000 tot 12.000 euro. Ga je voor een volledige afrormosia gevelrenovatie inclusief isolatie? Dan betaal je zo’n 7.200 tot 15.000 euro.
Hoeveel je uiteindelijk betaalt, is afhankelijk van onder meer de oppervlakte van je gevel, de uitvoering van de gevelbekleding afrormosia, de tarieven die de specialist hanteert, en de complexiteit van de klus.
Kun je afrormosia gevelbekleding zelf monteren?
Met de nodige handigheid kun je overwegen om je gevel zelf met de duurzame houtsoort afrormosia te bekleden. Let wel op, dat komt je niet gegarandeerd goedkoper uit voor het totaalplaatje gevelbekleding afrormosia.
Afrormosia is, net als andere soorten tropisch hardhout, erg zwaar. Je moet dus eerst en vooral de nodige uitrusting aanschaffen om de klus te klaren. Een vakspecialist beschikt over het juiste gereedschap.
Daarnaast betaal je als doe-het-zelver 21 procent btw op de aanschaf van het nodige materiaal. Gevelbekleding afrormosia kost zo’n 50 tot 150 euro per vierkante meter, met btw wordt dat (afgerond) 60 tot 180 euro per vierkante meter. Daarbij komt ook nog eens de aanschaf van het bevestigingsmateriaal, de huur van een steiger, enzovoort.
Tot slot beschik je zelf waarschijnlijk niet over de kennis van afrormosia en ervaring waar een professional op kan terugvallen. Fouten maken bij het monteren van gevelbekleding afrormosia kan je duur komen te staan.
Het gevelbekleding afrormosia hout kan bijvoorbeeld verkeerd gemonteerd worden, waardoor het vatbaarder wordt voor vocht. Hoe vochtbestendig een houtsoort ook is, elk soort hout lijdt zwaar onder een constante blootstelling aan water. Zelfs de meest duurzame houtsoort kan week worden en zelfs rotten als die niet voldoende tegen vocht beschermd wordt.
Daarom is het aan te raden om beroep te doen op een gevelspecialist die ervaring heeft met houten gevelbekleding. Een expert overziet het volledige project tot in de kleinste details, zodat je zeker weet dat je gevelbekleding afrormosia zo lang mogelijk meegaat.
Belangrijkste voordelen en aandachtspunten
Overweeg je gevelbekleding afrormosia voor je houten gevelbekleding? Dan sta je best even stil bij onderstaande kenmerken van afrormosia.
Voordelen
Afrormosia biedt als tropische hardhoutsoort enkele interessante voordelen.
- Duurzaam
Met duurhaamheidsklasse I gaat afrormosia gemakkelijk langer dan 25 jaar mee. Daarvoor is geen extra behandeling van gevelbekleding afrormosia nodig.
- Vochtbestendig
Afrormosia heeft een hoge dichtheid en is dus goed bestand tegen vocht. Afrormosia wordt zelfs gebruikt in de scheepsbouw! Bij een correcte plaatsing van gevelbekleding afrormosia is de kans op houtrot onbestaande.
- Stevig
Afrormosia splintert nagenoeg niet. Je hoeft ook niet te vrezen voor beschadigingen aan je gevelbekleding afrormosia: dit hout kan tegen een stootje.
- Vormvast
Afrormosia is als stabiele houtsoort vormvast, en zal dus niet uitzetten of krimpen bij temperatuurswisselingen. Die vormvastheid is een zeer belangrijke eigenschap voor gevelbekleding. Als houten gevelbekleding uitzet, kan de gevelbekleding afrormosia loskomen. Bij het krimpen van je gevelbekleding raakt je gevel zelf dan weer beschadigd. Dat wil je uiteraard vermijden.
- Onderhoudsvriendelijk
Waar zachtere houtsoorten wat vaker gereinigd en beschermd moeten worden, hoef je daar met afrormosia niet mee in te zitten. Wil je echter de levensduur van gevelbekleding afrormosia optimaal benutten? Dan is het aan te raden om je gevelbekleding afrormosia van tijd tot tijd te laten reinigen. Hardnekkige mossen, algen en vuil kunnen het hout namelijk aantasten.
- Stijvolle uitstraling
Afrormosia heeft een gelijkmatige nerfstructuur en een prachtig vlammenpatroon en lijkt ontzettend op teak. Het hout geeft je woning dan ook een luxueus karakter. Daarnaast geniet je uiteraard van die warme, uitnodigende en natuurlijke uitstraling van hout!
Aandachtspunten
Naast de vele voordelen van afrormosia zijn er ook enkele minder gunstige factoren die je best mee in overweging neemt.
- Afrormosia is duur
Afrormosia is niet de meest budgetvriendelijke houtsoort. Met een materiaalprijs die kan oplopen tot boven de 150 euro per vierkante meter vereist afrormosia gevelbekleding een eerder hoog budget.
- Impact milieu en natuur
Afrormosia is en blijft een tropische houtsoort. Dat betekent enerzijds dat het hout geïmporteerd moet worden, en daarmee bijdraagt aan je CO2-uitstoot. Anderzijds is het geen houtsoort die doorgaans gekapt wordt in het kader van duurzaam bosbeheer. De meest ecologisch verantwoorde keuze is afrormosia dus niet.
- Voorboren
Voor je schroeven en spijkers in het hout brengt, kun je best boorgaten voorzien. Afrormosia kan namelijk splijten en scheuren. Er is echter geen risico op versplinteren.
- Vergrijzing
Net als andere houtsoorten zal afrormosia na verloop van tijd verkleuren. Om die vergrijzing tegen te gaan, moet je het hout behandelen met een uv-remmer. Om de kleur te behouden, moet je die behandeling bovendien periodiek herhalen.
Hoe lang gaat afrormosia mee?
Afrormosia gaat zonder extra zorg minstens 25 jaar mee. Door het hout goed te onderhouden en te verzekeren dat bijvoorbeeld je afrormosia gevelbekleding goed kan opdrogen, kun je die levensduur gerust rekken. Met de juiste verzorging kan afrormosia wel meer dan 50 jaar meegaan.
Gevelbekleding in hout: opties
Je gevel bekleden met hout kan op verschillende manieren. Een overzicht met enkele mogelijkheden voor gevelbekleding afrormosia.
1. Planchetten of planken
Een van de eenvoudigste manieren om houten gevelbekleding aan te brengen, is het gebruik van planken of planchetten met een tand-en-groefsysteem. Daarmee sluit elke plank naadloos aan op de volgende. Het resultaat is een strakke, egale gevel.
Je hebt de keuze uit brede en smalle planken, en een verticale of horizontale plaatsing. Over het algemeen gaat de voorkeur echter naar een verticale plaatsing. Met die oriëntatie wordt het regenwater efficiënter van de gevel afgevoerd.
2. Blokprofiel
Een enkel, dubbel of zelfs triple blokprofiel is een andere leuke optie. Het blokprofiel bestaat uit verschillende planken die elk zijn opgebouwd uit een of meerdere blokjes.
Ook deze uitvoering beschikt over een tand-en-groefsysteem, maar dan op het niveau van de blokjes. De blokjes sluiten dus naadloos op elkaar aan, terwijl er tussen de verschillende planken een perfect gelijke voeg zit.
Je hebt ook met het blokprofiel de keuze tussen een horizontale of verticale plaatsing in het grotere geheel van je gevelbekleding afrormosia.
3. Balken en latten
Een laatste optie is het plaatsen van balken of latten. Elke lat of balk wordt apart in de gevelbekleding afrormosia geplaatst. Tussen de geveldelen zit een open voeg, waardoor een bijzonder schaduweffect ontstaat.
Je hebt opnieuw de keuze tussen latten of balken met verschillende breedtes, en tussen een horizontale of verticale plaatsing voor je gevelbekleding afrormosia.
Wat is de beste houten gevelbekleding? Afrormosia en alternatieven
Welke houten gevelbekleding je best kiest, is een moeilijk te beantwoorden vraag. Zowel je persoonlijke voorkeuren als je budget spelen een belangrijke rol. Maak je graag een ecologisch verantwoorde keuze? Dan sta je best ook even stil bij waar de stabiele houtsoort vandaan komt. En dan houd je best ook nog even rekening met de onderhoudsnoden van het hout!
Om je keuze wat te vergemakkelijken, kun je de opties in onderstaand overzicht in overweging nemen.
Afrormosia of padoek?
Padoek en afrormosia zijn beide tropische hardhoutsoorten. Ze behoren tot duurzaamheidsklasse I en gaan gemakkelijk meer dan 25 jaar mee. Beide houtsoorten zijn vormvast, goed bestand tegen vocht, en uitzonderlijk onderhoudsvriendelijk. Ook de fijne nerfstructuur hebben ze gemeenschappelijk.
Het belangrijkste verschil tussen de twee houtsoorten? De kleur! Afrormosia heeft een geel- tot donkerbruine tint, terwijl padoek een dieprode kleur heeft. Daarnaast zijn de nerven van afrormosia iets rechter dan die van padoek.
Ook zal padoek sneller vergrijzen dan afrormosia. Padoek kan al na enkele weken een zilvergrijze tint krijgen. Afrormosia zal pas na meerdere maanden verkleuren. Nu blijft het echter zo dat beide houtsoorten hun kleur behouden als je ze met de juiste uv-remmende producten behandelt. Die behandeling moet je ook periodiek herhalen als je het verliezen van de oorspronkelijke tint wilt vermijden.
Afrormosia of teak?
Afrormosia wordt ook wel eens afroteak genoemd. Het hout wordt namelijk vaak gebruikt als vervanger voor teak, omdat het een vergelijkbare bruine tint heeft en net zo duurzaam is. De twee houtsoorten zijn qua uitzicht moeilijk uit elkaar te houden. Zowel de kleur als de nerfstructuur, textuur en het vlammenpatroon vallen bijna niet van elkaar te onderscheiden.
Er zijn wel enkele verschillen. Teak bevat meer olie dan afrormosia, en is dus minder geschikt voor het maken van meubels. Daarnaast laat afrormosia zich beter verlijmen, en is teak meer geneigd tot splinteren. Beide houtsoorten zijn echter geschikt voor het bekleden van je gevel.
Thermowood houtsoorten
Thermowood houtsoorten zijn van nature minder duurzame soorten hout die door middel van thermische modificatie verduurzaamd en verstevigd worden.
Thermowood heeft een gelijkaardige levensduur en duurzaamheidsklasse als tropische hardhoutsoorten (hoewel het hout voor de thermische behandeling vaak tot een aanzienlijk lagere klasse behoorde).
Dankzij de thermische behandeling worden de aanvankelijk zachtere houtsoorten aanzienlijk duurzamer. Ze zijn goed bestand tegen vocht, vormvast en uitermate stevig. Het hout kan dus probleemloos gebruikt worden buitenshuis. Denk maar aan het bouwen van een terras, of het bekleden van je gevel.
Omdat de houtsoorten waarvan thermowood gemaakt wordt makkelijk te verkrijgen én zachter geprijsd zijn, is thermowood een duurzaam maar budgetvriendelijk alternatief. Ook ecologisch gezien is thermowood een meer verantwoorde keuze. Thermisch behandeld hout is meestal afkomstig uit Europa, en is verkrijgbaar vanaf 30 euro per vierkante meter.
Hardhout
Er zijn heel wat soorten hardhout geschikt voor het bekleden van je gevel. Denk daarbij niet enkel aan tropische hardhoutsoorten zoals padoek en teak. Ook meer lokale houtsoorten zoals Europees eikenhout kunnen tot de duurzame hardhoutsoorten behoren. Ze gaan gemakkelijk meer dan 25 jaar mee, en vragen niet om extra onderhoud.
Hardhout kost je zo’n 50 tot 150 euro per vierkante meter, afhankelijk van de precieze houtsoort en de dikte van de planken.
Interesse in een houten gevel? Stel je vragen aan experts en vergelijk gratis offertes
Een houten gevel laat je best monteren door een ervaren gevelexpert. Zo weet je zeker dat je gevel correct geplaatst wordt, of je nu kiest voor houten sidings, planchetten of een blokprofiel. Een goede afwatering, voldoende verluchting en een correcte bevestiging zijn cruciaal voor houten gevels. Zo vermijd je vochtproblemen, houtrot, of zelfs het loskomen van je gevelbekleding afrormosia.
Wil je meer weten over gevelbekleding in afrormosia, of ben je benieuwd naar de andere houtsoorten waarmee je een gevel kunt bekleden? Vul dan onderstaand formulier in. Je ontvangt gratis en volledig vrijblijvend advies en offertes op maat. Zo vind je een antwoord op je vragen, kun jij het aanbod vergelijken, en vind je snel en eenvoudig de beste oplossing voor jouw gevelrenovatie met hout, in gevelbekleding afrormosia!