Welke houtsoort is thermowood? Waar komt het vandaan?

Thermowood is op zich geen echte houtsoort. Thermowood slaat op verschillende houtsoorten die door middel van thermische modificatie verduurzaamd wordt. Een van nature minder duurzame houtsoort wordt blootgesteld aan hoge temperaturen en stoom. Het hout wordt daarmee tot in de kern verstevigd. Er worden tijdens dat proces overigens geen chemische stoffen gebruikt, waardoor thermowood ook een milieuvriendelijke optie is.

Verschillende Europese fabrikanten passen deze techniek toe op diverse houtsoorten. Je kunt thermowood onder verschillende merknamen aanschaffen. Elke fabrikant past een bepaalde variatie op de techniek toe, waardoor eenzelfde thermowood houtsoort in verschillende kleuren beschikbaar is, afhankelijk van het bijhorende merk. Thermowood gevelbekleding is vaak afkomstig uit Finland, maar kan ook elders geproduceerd worden.

Je kunt thermowood op allerlei manieren inzetten: van vloeren en meubels tot gevelbekleding en terrasplanken.

thermowood

Hoeveel thermowood houtsoorten zijn er?

Er zijn verschillende houtsoorten die door een thermische behandeling verduurzaamd kunnen worden. Het gaat vaak om Europese houtsoorten die vóór de behandeling lang niet zo duurzaam waren als tropisch hardhout. Na de behandeling haalt thermowood een duurzaamheidsklasse die vergelijkbaar of zelfs hoger is dan die van tropische hardhoutsoorten.

Tropisch hardhout gaat enorm lang mee, maar is ook prijzig en wordt niet altijd op de meest ethisch verantwoorde manier verkregen. Thermowood biedt dan ook een ethisch, budget- én milieuvriendelijk alternatief op tropisch hardhout. Hieronder vind je een overzicht met enkele veelvoorkomende thermowood houtsoorten.

Wat is thermowood ayous of abachi?

Ayous (ook bekend als abachi) is een houtsoort afkomstig uit het Westen van Afrika. Het hout heeft van nature een geelachtige, lichte tint, een gelijkmatige structuur met weinig knoesten, en een rechtlijnig patroon

Ayous is een tropische maar zachte houtsoort. Van nature is het hout dus niet heel duurzaam. Na de thermische modificatie is ayous duurzamer. De lichte tint verdiept, waardoor thermowood ayous een donkerdere, diepere kleur heeft dan gewoon ayous.

Na de thermische behandeling heeft ayous duurzaamheidsklasse II of I (vergelijkbaar met duurdere tropische hardhoutsoorten) en is het perfect geschikt voor gebruik buitenshuis.

Thermowood grenen

Grenen is een gemakkelijk verkrijgbare, budgetvriendelijke houtsoort. Het hout heeft een diepe goudachtige kleur en heeft veel knoesten. Na de thermische modificatie is het grenen een stuk donkerder, waardoor die ‘afwijkingen’ minder opvallen.

Door de thermische modificatie wordt grenen aanzienlijk steviger en harder. Gewoon grenen kun je gemakkelijk vergrenen, maar na de hittebehandeling is het hout minder buigzaam en lichter. Thermowood grenen is een geliefd materiaal voor het bekleden van gevels, maar leent zich ook prima tot het opbouwen van buitenvloeren en vlonders voor terrassen.

Grenen is een soort naaldhout en kan dus gemakkelijk aangeplant worden. Wie voor thermowood grenen kiest, kiest voor een houtsoort die in mindere mate bijdraagt aan grootschalige ontbossing. Het hout heeft voor de behandeling duurzaamheidsklasse IV, na de behandeling is dat duurzaamheidsklasse II.

Thermowood essen

Essen (het hout van de es) is nog zo’n houtsoort die ook in onze contreien gewonnen wordt. Essen wordt bijna uitsluitend gekapt binnen verantwoord bosbeheer, en is daarmee de ideale optie voor wie graag een ecologisch verantwoorde keuze maakt. Bonusvoordeel: net als grenen is essen een erg budgetvriendelijke houtsoort.

Het hout heeft van nature een wit-gelige tint en een luxueuze uitstraling. Na de thermische modificatie verdiept die tint tot een mooi donkerbruin en krijgt het hout een aangenaam ogende glans

Thermowood essen heeft duurzaamheidsklasse II of I, en staat bekend om haar prachtige vergrijzing. Essen heeft een gladde structuur en is, mits de juiste behandeling, perfect geschikt voor gebruik buitenshuis.

Thermowood vuren

Ook vuren is een houtsoort die van nature voorkomt in Europa. Het hout is goed verkrijgbaar en zacht geprijsd. Na een thermische behandeling is het hout steviger, en geniet het duurzaamheidsklasse II of I.

Het hout krijgt door de thermische modificatie een diepe, gouden tint. Het hout wordt ook een stuk steviger en lichter. De karakteristieke korrel in het hout is ook beter zichtbaar na de hittebehandeling. 

Net als bij bovenstaande houtsoorten zorgt de thermische modificatie ervoor dat het hout meer dan geschikt is voor toepassingen buitenshuis.

Thermowood fraké of limba

Fraké is een West-Afrikaanse houtsoort met een vlamachtige tekening. Het hout lijkt enigszins op eikenhout, maar onderscheidt zich met kleine, karakteristieke pinholes. Thermische modificatie zorgt ervoor dat fraké duurzaamheidsklassie I behaalt.

Meer weten over de verschillende soorten thermowood?
Stel je vragen via onderstaand formulier. Je ontvangt gratis advies en offertes!
arrow Ontvang offertes

De meest gebruikte houtsoorten voor gevels

Je gevel bekleden met hout? Dan heb je in principe de keuze uit twee soorten hout. Andere soorten hout zijn mogelijk, maar gaan minder lang mee bij buitenshuis gebruik.

1. Tropisch hardhout

De meeste tropische houtsoorten zijn ook zonder nabehandeling geschikt voor gebruik buitenshuis. Het hout is van nature duurzaam, goed bestand tegen vocht, en ontzettend stevig.

Tropisch hout is echter duurder met prijzen die beginnen bij 50 euro per vierkante meter. Kiezen voor tropisch hout is ook minder ecologisch verantwoord dan kiezen voor Europese houtsoorten. Tropisch hardhout groeit niet enkel trager maar moet ook geïmporteerd worden.

Enkele voorbeelden zijn padoek (ook wel padouk), azobé en natuurlijk teak.

2. Thermisch hout

Thermowood of thermisch hout is op zich geen houtsoort, maar behandeld hout. Van nature minder duurzame houtsoorten zoals grenen en vuren worden door middel van thermische modificatie verduurzaamd. Na de behandeling is het hout steviger, duurzamer, lichter en beter geschikt voor gebruik buitenshuis.

Thermisch hout is een stuk budgetvriendelijker, met prijzen die beginnen rond de 25 euro per vierkante meter. Daarnaast maak je met thermowood vaak ook een meer ecologisch verantwoorde keuze.

Het behandelde hout is vaak afkomstig uit Europa, en komt van boomsoorten die gemakkelijk aangeplant kunnen worden én snel groeien. Je draagt dus in mindere mate bij aan ontbossing en de CO2-uitstoot die gepaard gaan met het importeren van tropische houtsoorten, maar je geniet nog steeds van een houtsoort die tientallen jaren meegaat.

de gevel bekleden met thermowood

Vergrijzing thermowood

Elke houtsoort vergrijst aan een ander tempo.

Hoe snel thermowood vergrijst, is dus in grote mate afhankelijk van waar je het hout gebruikt. Een zuidelijk georiënteerde gevel bekleed met thermowood zal dus sneller vergrijzen dan een noordelijk georiënteerde gevel die bekleed werd met dezelfde houtsoort. Hoe meer regen de gevel te verduren krijgt, hoe sneller het hout vergrijst.

Om vergrijzing tegen te gaan, kun je het hout natuurlijk (laten) behandelen. Verschillende soorten beits, houtolie en lak zijn voorzien van een uv-filter. Zo’n behandeling moet je evenwel periodiek herhalen om vergrijzing tegen te blijven gaan. Een vakspecialist helpt je bij het vinden van de juiste producten.

Uitvoeringen van thermowood

Thermowood is een breed inzetbaar materiaal. Van thermowood gevelbekleding en terrasplanken tot planken waarmee je een tuinhuis of buitensauna afwerkt: de mogelijkheden zijn nagenoeg eindeloos. Hieronder vind je een overzicht van enkele veelvoorkomende toepassingen.

Gevelbekleding

Een eerste optie is natuurlijk het bekleden van je gevel. Thermowood gevelbekleding kan, grofweg, op 2 manieren aangebracht worden.

Een gesloten plaatsing bestaat uit overlappende geveldelen. De vochtkering met een gesloten plaatsing kan eenvoudig geoptimaliseerd worden, maar vraagt wel om voldoende verluchting aan de achterkant van de gevel.

Een open plaatsing bestaat uit apart geplaatste geveldelen. De geveldelen liggen zo’n 7 tot 10 millimeter van elkaar verwijderd, waardoor de achterkant van de gevel automatisch verlucht wordt.

Tip: Thermowood gevelbekleding plaatsen laat je best over aan een vakspecialist. Door een specialist in te schakelen, kun je terugvallen op diens uitgebreide kennis en ervaring.

thermowood gebruiken op de gevel

Terrasplanken

Verschillende soorten thermowood zijn geschikt voor het bevloeren van een terras. Uitvoeringen met en zonder groef zijn geschikt, al gaat het plaatsen van planken met een groefsysteem over het algemeen wat vlotter

Design planken

Design planken uit thermowood kun je op allerlei manieren gebruiken, afhankelijk van hun duurzaamheidsklasse. Ze zijn beschikbaar in allerlei uitvoeringen en formaten. Je kunt ze gebruiken voor het bekleden van je gevel, het afwerken van een tuinhuisje, of het afrasteren van de tuin.

Vragen over thermowood toepassingen?
Contacteer een thermowoodspecialist.

Hoeveel duurzaamheidsklassen zijn er? Waarvoor dienen ze?

Thermowood wordt in 3 classificaties of duurzaamheidsklassen opgedeeld. De gebruikte houtsoort, hoe lang het hout verhit wordt, en met welke temperatuur het hout wordt behandeld bepalen in welke classificatie thermowood hout wordt opgedeeld.

De duurzaamheidsklasse bepaalt in grote mate hoelang het hout meegaat, en waarvoor je het hout kunt gebruiken.

1. Thermo-S

Thermo-S staat voor stabiel thermowood. Je kunt hout uit deze klasse vergelijken met hout uit duurzaamheidsklasse III. Het hout gaat gemiddeld 10 tot 15 jaar mee, en is dus matig duurzaam.

Hout uit deze klasse wordt voornamelijk binnenshuis ingezet. Denk maar aan deuren, vloeren, houten muurbekleding of meubels.

2. Thermo-D

Thermo-D staat voor duurzaam thermowood. Het hout kan vergeleken worden met hout uit duurzaamheidsklassen I en II (respectievelijk ‘zeer duurzaam’ of ‘duurzaam’).

Thermo-D hout gaat gemiddeld 15 tot meer dan 25 jaar mee, en is geschikt voor zowel binnen- als buitenshuis gebruik. Denk maar aan gevelbekleding, tuinafsluitingen, terrasvloeren en tuinmeubels.

3. Thermo-D+

Thermo-D+ staat voor extra duurzaam thermowood. Thermo-D+ hout is net zo duurzaam als hout uit duurzaamheidsklasse I en gaat gemakkelijk meer dan 25 jaar mee. Daarmee heeft thermowood uit deze klasse een lange levensduur die vergelijkbaar is met die van aanzienlijk duurdere tropische hardhoutsoorten.

Thermo-D+ hout heeft een uitzonderlijk hoge duurzaamheid en is uitermate geschikt voor gebruik buitenshuis. Denk maar aan gevelbekleding, buitensauna’s, tuinafrasteringen en terrasplanken.

thermowood gevelbekleding

Advies op maat nodig voor thermowood gevelbekleding? Vind gevelspecialisten in je buurt

Wil je meer weten over de verschillende toepassingen van thermowood? Vul dan onderstaand formulier in. Je ontvangt gratis en volledig vrijblijvend advies en offertes op maat. Zo kun jij meer informatie inwinnen over dit duurzame materiaal én het aanbod in jouw regio eenvoudig vergelijken. Met enkele klikken kom je zo een belangrijke stap dichter bij de beste én meest voordelige oplossing voor jouw project!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Welk type gevelrenovatie wenst u?
2*. Hoeveel gevels dienen bewerkt te worden?
3*. Wanneer wenst u de gevelwerken op te starten?
4. Beschrijving van uw project
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Gevelrenovatie
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Lokale bedrijven gespecialiseerd in: gevelrenovatie